Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen ať si zvyká

17. 11. 2016
7
21
944
Autor
Alexka

 

Pavel dojedl a zapálil si cigaretu. Alena pohlédla na malého Vašíka, který měl na talíři ještě většinu večeře.

„Pavle, podívej se, vždycky když si zapálíš, začne kašlat. To ti to není blbé? Nehledě na to, že ten smrad vyfukuješ přímo do jeho talíře.“

„Copak já můžu za to, že je chcípák? Stejně to má po tobě. U nás v rodině totiž nikdy žádný kripl nebyl. A vůbec, jen ať si zvyká.“

„Jak jen ať si zvyká? S takovou se nikdy neuzdraví. I doktorka už je z něj nešťastná. Poslala nás na alergologii.“

„No vidíš, a ty mi tu budeš vykládat něco o kouření,“ řekl a dal si záležet, aby tentokrát vyfouknul kouř přímo na Vaška. Ten zadržel dech, čekal, až se bude moct nadechnout. Místo toho se rozkašlal.

„Proč to děláš? Baví tě to?“

„Už jsem řekl: Jen ať si zvyká. Znáš to, ne? Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Já ho tady jen trénuju.“

Chtěla křičet, nadávat, ale ovládla se. Nalila do skleničky čaj a podávala ji malému. Když záchvat ustal, vzala ho do náruče a odcházela i s jídlem do pokojíku. Tam se Vašek v klidu najedl.

O týden později na alergologii vyslechla, že Vašek má náběh na astma. Bude muset každý den vdechovat kortikoidy, k tomu ještě brát antihistaminika. Bylo jí jasné, že doma bude boj. Ale tentokrát neustoupí. Byla rozhodnutá. Nevěřila, že by se Pavel cigaret vzdal, ale donutí ho, aby nekouřil doma. Když můžou jiní, může on taky.

Večer, když si myslela, že Vašek spí, všechno Pavlovi pověděla. Ukázala mu seznam na co všechno je Vašek alergický, vysvětlila, že má mnohem menší kapacitu plic, než by jako tříletý měl mít, a že pokud se jeho stav nebude zlepšovat, může se u něj vyvinout astma. Taky by měli koupit peřiny pro alergiky, ve kterých se nedrží roztoči a další havěť, ona sama bude muset častěji utírat prach, vytírat podlahu, možná by nebyla na škodu ani čistička vzduchu…  je tedy jasné, že Pavel by buď měl přestat kouřit, nebo minimálně chodit mimo byt.

„Chápeš to? Jinak bude moc vážně nemocný. Astma není žádná sranda, na to se umírá,“ uzavřela.

Pavel mlčel, bylo znát, že o něčem usilovně přemýšlí. „Takže on je chcípák a já se mám omezovat?“

„Jaké omezování? Celý byt je nasáklý hnusným smradem. Spousta lidí chodí na balkón, a to nemají malé děti. Chodí kouřit z bytu pryč třeba jen proto, aby to u nich nepáchlo. Když otevřeš dveře, tak tě ten smrad praští přímo do ksichtu. Stydím se sem někoho pozvat.“

„Ježíš, no tak si nikoho nezvi!“

Slyšeli zavírat dveře. Vašek šel na záchod.  Při pohledu na malou křehkou postavu si Pavel povzdechl a pronesl: „Já to teda zkusím… ale nic neslibuju.“

Večer, když se vrátil z práce, šel poprvé na balkon. Kroutil hlavou nad tou absurdní situací, byla mu zima, díval se, jak prší. Cigareta mu nechutnala. Cítil se jak vyhnanec. To tam bude takhle stát, když bude mrznout? To se mu vůbec nezamlouvalo.

Hned druhý den ráno dostal výborný nápad. Bude kouřit na záchodě, nejmenší místnosti v bytě. To přeci nemůže nikomu vadit. Zapne ventilátor a bude klid. Navíc, nebude potřebovat popelník, všechen popel sklepe přímo do mísy i nedopalek tam odhodí. Žádné zbytkové pachy. Byl sám spokojený, jaké výborné řešení našel.

Chvilku po tom, co Pavel dokouřil, se šel Vašík vyčurat. Jen otevřel dveře, ovanul ho cigaretový kouř. Zadržel dech a statečně vykonal potřebu. Se slzami vypustil poslední kapku a utíkal za matkou do kuchyně.

„Mami, taťka na záchodě kouří a já z toho pak umřu!“ šmudlil si oko, aby nebylo poznat, že je mu do breku.

Alena vzala Vašíka na ruce „Neboj, tatínek jen zapomněl,“ hladila ho po hlavě a utěšovala. Vyčítavě se dívala na Pavla, ten jen procedil mezi zuby „Tss…“ pomyslel si něco o malém vyděrači.

 


21 názorů

Lakrov
25. 11. 2016
Dát tip

Ne, to bylo ze života, tys nespletla nic :-)


Alexka
25. 11. 2016
Dát tip

Ano, Lakrove máš pravdu, co se týče povídky  a jejího konce - já to tak chtěla (původně jsem měla šťastný konec, ale pak ho smazala), tak taky co se zdravotníků a vykazování výkonů týče. 

 

P.S.: Já si spletla plicní embolii a astma? Nebo jsi to myslel jinak?


Lakrov
25. 11. 2016
Dát tip

Zaujalo mě to, zvlášť tou změnou v otcově chování. Po dočtení mám ale dojem,  že tomu chybí nějaký výraznější konec.

P.S. A nemohu si odpustit připomínku záměny astmatu a plicní embolie,  která se mě před časem dost blízce týkala.  Jen ať si zvyká, že (někteří) zdravotníci se zaměřují především na vykazování  výkonů :-)  


upupa
22. 11. 2016
Dát tip

Chápem. Vlastne ma to mohlo napadnúť.


Alexka
22. 11. 2016
Dát tip

upupa, díky, že jsi četl. Nejsi první a zřejmě ani poslední, komu chybí konec. Ale já to chtěla tentokrát bez konce, jen o tom sobectví.

Příště určitě bude  i závěr :-)


upupa
20. 11. 2016
Dát tip

Dobre napísané, ale ako keby tomu chýbala pointa. Vlastne záver s pointou. Nie, nemyslím šťastný koniec. Ale hocijaký.

Popravde, ani sa mi nechce veriť, že takí degeši vôbec existujú. No, asi áno. Život je pes.


K3
18. 11. 2016
Dát tip

Dík. Já bral děti vtycky jako číslo jedna.


Alexka
18. 11. 2016
Dát tip

K3, díky, právě o to mi šlo, o to jak jsou někteří lidi sobečtí a neberou ohledy na nikoho a na nic. Pevně věřím, že ve skutečnosti se to takhle neděje a že konce takových příběhů jsou podobné, jako jsi mi napsal  v druhém komentáři.  Musím říct, že jsi borec. Málokdo by to dokázal. :-) 


Gora
17. 11. 2016
Dát tip

Karle, jsi frajer.


K3
17. 11. 2016
Dát tip

Mě jednou děti, 6-8let, řekly, že by si nejvíc přály, abych přestal kouřit. Mě to tak vzalo, že v tu chvíli jsem věděl že už nekouřím. Od té doby, asi 25let, jsem si nezapálil a nezapálím.


K3
17. 11. 2016
Dát tip

Když už dospělí neberou ohled na sebe, měli by ho brát na dítě. Z toho pohrdání dítětem mi není dobře. Zvlášť když pohrdá ten kdo vlastně sám ještě nedospěl a nejspíš nedospěje. Možná by to chtělo jiný konec a nebo ještě něco přidat. Tip.


xardaska
17. 11. 2016
Dát tip

Tak každý svého štěstí strůjce,dcera je dospělá a musí sama vědět co je pro ni dobré a co ne.A jestli se dočkám dobrého konce,to se teprve ukáže:-)


Alexka
17. 11. 2016
Dát tip

No, ono se mnohdy ukáže, že to co se zpočátku zdá jako špatný konec je pak to nejlepší, co se mohlo stát.

Můj švagr taky - má astma a hulí jako fabrika 


xardaska
17. 11. 2016
Dát tip

No rozvedli jsme se a dcera má astma a přesto kouří-tak to asi nebude úplně šťastný konec Alexko


Alexka
17. 11. 2016
Dát tip

Xaradsko, doufám, že to dobře dopadlo :-)

Děkuju za zastavení


xardaska
17. 11. 2016
Dát tip

Ano žila jsem přesně s takovým člověkem,to je jako příběh z mého života


Alexka
17. 11. 2016
Dát tip

Goro, Diano, díky. 

Otroci, neschopní se osvobodit - přesný :-)


Diana
17. 11. 2016
Dát tip

To mi promluvilo z duše.. Já mám také alergii na cigaretový kouř a nezapomenutelné zážitky s bezohledností kuřáků. Dokonce se smáli, že do pěti minut začínám kýchat a dusit se. Kuřáci jsou ale sami největší chudáci, otroci, závislí na tom smradu a neschopni se osvobodit.

Takových příspěvků není nikdy dost! *****


Gora
17. 11. 2016
Dát tip

Egoismus...smutné, že i vůči vlastní rodině. Něco mi to...no, tip:-)


Alexka
17. 11. 2016
Dát tip

Kočkodane, dík :-)


Kočkodan
17. 11. 2016
Dát tip
Já kourení nesnásím. To o tvých dílkách ríci nemohu. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru