Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět podle careful

18. 11. 2016
6
15
1993
Autor
Movsar

Je to návrh soutěže, pro soutěživé; žánru, pro lhostejné. Spočívá v tomto: vybrat si autora, ať už zdejšího, nebo jiného, a pokusit se o vhled do jeho vnímání světa. Následující text je příklad, neboť jako příklad bude užitečný vždy: ať už dobrý, nebo špatný.

Stopujíc hormonální toky až k prameni, jednoho dne pravila: „Je to dostatečně gej? Hm, oukej.“ „Je v tom dost obrázků? Ne, víc, je to přímo komiks? Hm, oukej.“ Tyhle dvě zprávy, upravené v mé licenci, mi z toho, co se careful snažila ve svých komentářích k textům, nejen mým, sdělit, uvízly. Svět, jak ho vidí careful, řekněme výseč světa, je určován sexualitou uzavřenou do mužského kruhu a převahou obrazu nad textem.

(Prostor pro kritického čtenáře: nyní je vzneseno obvinění z pseudopsychologizování.)

Co se tedy odehrává ve světě careful? A kým je zabydlen? Je zabydlen pestrobarevnými postavičkami s miniaturními pindíky, mezi které jako nespoutaná síla vtrhává vždy za večerů stále ještě člověk z masa a kostí jménem careful? Anebo už careful dosáhla proměny a je také papírovou bytostí, pestrobarevnou postavičkou mezi všemi těmi malými kamarády?

(Prostor pro kritického čtenáře: nyní je vzneseno obvinění z pseudopsychologizování.)

Jsme občané dvou světů, jak napsal ve slavné eseji německý filosof Gadamer. Měl na mysli světy humanitních a přírodních věd. Podržme tu metaforu a řekněme, že jsme se stali občany dvou ještě jiných světů: virtuálního a skutečného. A náš problém spočívá v tom, že se plácáme někde mezi, často nejsme schopni hrát hru, kterou nám existence těchto dvou světů nabízí: před počítačem sedí ještě člověk, ale uvnitř počítače je to kdokoli. Člověk před počítačem má tendenci vnímat bytost uvnitř počítače jako kopii, otisk, homunkula skutečné bytosti. Ale třeba to tak není. Třeba je svět v počítači zabydlen něčím právě takovým, jako jsou malé postavičky s pestrobarevnými pindíky na listech komiksu. Myslím, že je třeba přijmout výzvu a hrát tu hru. Neptat se starou metafyzickou a policejní otázkou: „kdo je kdo“, nýbrž ptát se: „jak vypadá jeho svět?“ Vítejme ve virtuálnu.  


15 názorů

Movsar
20. 11. 2016
Dát tip

no tak si tady tak namátkou na někoho (heteroautora) klini a máš vystaráno.

náprava: skutečnost je taková, že my tady makáme, břízo, snažíme se každou volnou chvíli využít a psát. tak priosté je to vysvětlení. ale chápu, že bezezbytku budovat kapitalismus někdo musí.


Movsar
20. 11. 2016
Dát tip

tady\ se to dělá jako u rotariánů, jen někdo asi udělal chybu, když zjevně ty se živíš výdělečnou činností. je mi líto, břízo, budeš muset být okamžitě vyloučena!


Movsar
20. 11. 2016
Dát tip

z: vtipná zkratka.


Movsar
20. 11. 2016
Dát tip

břízo, písmák je klub rentiérů, jak ses sem dostala?! kdo je odpovědný za lustraci členů?!


Zatím o mě psal enem sinátor, ale teho su mosila donutit, chuja! Ale napsa o mamince svinsky hezků věc, podivaj sa!

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=464681


Movsar
18. 11. 2016
Dát tip

a já bych se za to moc přimlouval, jsi tady nepřehlédnutelná, zasloužila bys to.


Movsar
18. 11. 2016
Dát tip

třeba to přijde, miluno, třeba někdo tu apartní rukavičku zvedne.


Jáj! Mně by sa líbilo, kdyby nědo psal o mně, kurva!


Movsar
18. 11. 2016
Dát tip

:-) a teď tady máýme něco na způsob CML: CMP(ismaku): careful.


Danny
18. 11. 2016
Dát tip
(to mi připomíná: v devadesátých letech, kdy jsem se poprvé více dostal k počítačům, tak ještě nebylo "zasíťování" tak běžné a prostě byl na jedné straně člověk a na druhé straně počítač, se kterým se hrála ta hra nebo "konverzovalo" při programování: a s nástupem Internetu mi trvalo nějakou dobu přepnout na fakt, že je to nyní "víceuživatelské"...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru