Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sněhová pole

23. 11. 2016
10
10
476
Autor
JARUB

Světla se rozpila na skle;

slzy nekonečného deště mého smutku

tvoří zvláštní vzory a tapetují mi ruce.

Vychladla jsem

a z dávného kráteru tváře vytekla nicotná horká stružka.

Dívám se pod sukně osudům vyskládaným do výloh domů.

Je to jen vádí minulých povodní, marně bys hledal trávu;

zasadím, až procinkám věčnost pocitů na rampouchy v mém srdci.

 

A sníh je tak tichý,

jako všechny umlčené touhy,

které pod pseudonymem víří bláznivě kolem mého nahého těla.

Vyvádí mě ze smutku do bílých polí

a je mi do smíchu,

když se mě chce dotknout jedinou vločkou.

Zabalím se do hřejivě tmavě sametového nebe

a vyklepu hvězdy spícím do snů.

Jednu si nechám, abych nezabloudila.


10 názorů

JARUB
30. 11. 2016
Dát tip

bříza: děkuji moc za návštěvu i názor, vážím si toho

dark: díky moc za jiný úhel pohledu, ano, někdy se v patosu a svých naivních emocích doslova topím, vystihl jsi to přesně....jsem prostě taková, mám ráda věci opravdové a to moje city jsou, ať to vypadá jakkoliv kýčovitě...

 

Safián: velice si vážím, že jsi mi věnoval tolik svého prostoru v tvých úvahách nad tím mým adventním přemýšlením; a upozornit na gramatický nesoulad je naopak povinnost; děkuji za to, mluvím často hovorově, ale češtinu miluji a pořád se vytahuji, že jako tu gramatiku ovládám, takže červenám, stydím, opravím :o)))


Safián
29. 11. 2016
Dát tip

Báseň je založena na odhalování zřejmého, což je tradiční, čtenářsky velmi úspěšný a čas od času i kritiky vysoce ceněný způsob básnění. Připusťme na chvíli, že forma a obsah nejsou jedno. Jak tedy forma přispívá k působivosti básně? Především rytmicky. Všechny verše jsou ztotožněny s větami, mají tedy podobnou intonační křivku. Ta si poradí i se slovy, která bychom mohli považovat za nadbytečná. Ani vypuštění částí, které (alespoň mně) připadají zbytečné nebo neohrabané (např.verš "vychladla jsem" nebo začátek verše "zasadím" by intonační stabilitu nenarušila. Dále působí rozmístění slov s větným přízvukem ( nemusí být hlavní) v citlivé poloze verše. Bez významu tu není ani to, že je báseň zalozena na místy vynalézavém (jindy ovšem i banálním) popisu, dobře přiléhajícím k veršové strukteře. Forma je tedy tak pevná, že se v jejím rámci  nedostaky na působivosti básně  neprojeví.

I když se na servrech považuje upozorňování na pravopisné chyby považuje za nespolečenské, nemohu, vzhledem k celkově spisovnému rázu textu přehlédnout nesoulad  rodu v 1. verši.


napr. verš "slzy nekonečného deště mého smutku" je preťažený a patetický - tým pátosom to úplne kričí. proste: máme smútok, čím ho prehĺbime, ako najlepšie by sme sa v ňom vymáchali? celý text mi pripomína poetickú rozprávku k začiatku adventu. tými snehovými vločkami, zviezdami a podobne. mne sa to zdá príliš prezdobené, sladké. dážď, kráter, stružka, rampouchy, srdce, povodne, tráva, sneh, vločky, nebo, hviezdy - toto mi ostalo ako osnova básne. 


JARUB
24. 11. 2016
Dát tip

Děkuji vám moc!!

Zbora: Klidně můžeš i k formě.....já volně totiž vůbec nepíšu, jdou mi z ruky jen vázané, takže připomínky ocením. Nejsem ani tak sebestředná ani tak vztahovačná, abych neocenila dobře míněné komentáře.. ;o))) a dík :o)


Zbora
23. 11. 2016
Dát tip

Text se mi velice líbil svojí vroucností, bezprostředností a jistou něhou - obzvlášť v druhé strofě. Taknějak mu věřím. Zřejmě je z něj cítit to, co má být. 

K formě by bylo možné poznamenat ledasco negativního, ale asi by to byla škoda, protože tahle básnička je jedna z těch krásně naivně prostých (to myslím v dobrém). Takové se tady neobjevují zas tak často, i když by se to třeba mohlo zdát.*


Gora
23. 11. 2016
Dát tip

Konejšivá pole bílá:-)


Markel
23. 11. 2016
Dát tip

KDYŽ SI UMÍM PŘEDSTAVIT A JE MI U TOHO DOBŘE, MUSÍM *


JARUB
23. 11. 2016
Dát tip

Agi díkes moc!!  Ukecaná jsem, je to moje věčné zatracení. Ale oponuji, to já nemám na tebe, upřímně...;o))


agáta5
23. 11. 2016
Dát tip

jako vichřice :)  já jsem ukecaná, ale na tebe nemám :)).. dneska jako chrlič největší!    hřejivě tmavě sametové nebe?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru