Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Píseň Marie z Magdaly

23. 11. 2016
3
10
656

Děkuji, Bože.

Ne za sebe, ne za svůj život.
Ale za Něj,
za Jeho úsměv, který pro mne má,
i když zrovna padá únavou.
Za Jeho oči, tak láskyplné,
do kterých padám bez obav,
do nichž se vpíjím s radostí.
Neumím mluvit tak tiše,
abych Mu dokázala
vypovědět všechen svůj cit.
Když jen tak ležím,
ponořena do Jeho těla,
prochází mnou Jeho život,
Jeho síla i vášeň.
I kdyby to mělo trvat jen jediný okamžik,
i kdybych měla v tom dalším
skončit v antologii zatracených šílenců,
přesto nahlas křičím
DĚKUJI!

10 názorů

Safián
před 5 měsíci
Dát tip

Anakreone, ve středověku možná ne, ale za časů manýrismu a baroka taková díla byla běžná a rozšířená po celé katolické Evropě. A to nejen slovesná. U nás je  jich všude plno, i mimo kostely.  Snad nejznámější je sousoší sv. Luitgardy na Karlově mostě. Ve světě pak sousoší sv. Terezie z Avily v římském kostele Santa Maria della Vittoria zachycující Terezu ve chvíli mystického vytržení, kdy v okamžiku, kdy ji anděl zarazil do srdce kopí s ohnivým hrotem, pocítila, podle jejích vlastních slov,  bolest tak velkou, že ji nebylo možné vydržet, a současně slast tak nesmírnou, že si přála, aby trvala věčně. Bernini zobrazil Terezinu extázi velmi realisticky -  jako podobu ženy prožívající orgasmus. Moderní doba dala tomuto uměleckému směru název Mystická erotika.


Gora
před 5 měsíci
Dát tip

Porovnám-li tvou starší tvorbu se současnou, je znát ten "posun"...


Statistik1
23. 07. 2020
Dát tip

Mně se to líbí! Máří byla obyčejná ženská, a Ježíš pro ní byl normální živý chlap, ne vzdálený symbol jako pro nás. Vlastně mi tam nesedí jen to velké písmeno. Píšete ho snad vy, když se vyjadřujete o někom, koho sice obdivujete, ale s kým se zároveň denně potkáváte?


Abelquin
29. 11. 2016
Dát tip

Zdá se, že se tu rozvinula čirá diskuze... ;-) Taky sem něco dám, ale jen verzi pro net a uvidíme, co se bude říkat. ;-) T.


Anakreon
24. 11. 2016
Dát tip dievča z lesa
Tato skryta sexuální tématika ke konci navozujici obraz soulože by středověkého člověka spíše pobouřila ve spojení se světici v názvu by to možná tak prehodnocovala inkvizice. Nesouhlasím s tebou toto je mimo středověkou mentalitu pohled i styl.

supizmus
24. 11. 2016
Dát tip

Rozhodně by tomu slušela větší mystika, menší tělesnost a hodně, opravdu hodně ubrat v přímočarosti. Takto je to na Marii Magdalskou až moc emocionální.


Safián
24. 11. 2016
Dát tip

Milostná lyrika ježíškovská. Silou se samozřejmě nevyrovná svým vzorům Pokus je to nicméně sympatický. Jen se zdá, že konec je poněkud vnějškový. Formulace s antologií je dokonce podobnému konceptu cizí. Místo citu vyplouvá na povrch kalkul.


Anakreon
23. 11. 2016
Dát tip

čím by to oslovilo rendlíku středověké obecenstvo? Jazykem, který je současný, symboly, které tu nejsou? Obrazy které nenesou žádnou spojitost se středověkem? Možná bys měl víc přemýšlet než něco vypustíš z úst. Bylo by to dobré.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru