Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slzy na kolejích

24. 11. 2016
3
13
786
Autor
Carina Paw
 
Slzy na kolejích
 
Na tvář mi dopadají kapky deště a budí mne ze spánku, nebo spíše polospánku. Do uší mi zní tóny kytary a zpěvu. Stejně, jako když jsem se před hodinou a půl nasoukala do spacáku a u dohořívajícího výročního ohně zavřela oči. Jen zpěvák se změnil.
 
Rozlepím oči a mžourám na nebe. Jak vážně to s tím deštěm myslí ? Moc ne.
 
I tak se probírám... a je mi příšerně, pocit nicoty a marnosti. Chce se mi brečet. Najednou chci být doma, obejmout syna a přitisknou se k němu. Zalézt si pod peřinu a spát a spát a probudit se v jiném životě.
Jenže domů, pokud mi sednou spoje, to mám minimálně čtyři hodiny.
 
Na mobilu svítí 5,32.
 
Musím pryč, soukám se ze spacáku, balím a ptám se kudy nejblíž k nádraží.
Včera jsme dojeli autem téměř na flek, asi bych trefila, ale určitě to nebude
nejkratší cesta.
 
"Přes louku ke kolejím a pak doprava po kolejích."
 
"Jak daleko ?"
 
"Čtyři"
 
V duchu zaúpím a přemýšlím, zda nepočkám, až se vzbudí někdo, kdo bude mít cestu stejným směrem. Blbost, chci být pryč a sama.
 
"Kudy ke kolejím ?"
 
Divný oplzlý tremp, co byl v noci na mol, mi nabízí, že mě ke kolejím hodí, v ruce má otevřené, zatím ještě nenačaté pivo a já doufám, že je to dnes ráno jeho první a než vlezu do jeho zabláceného džípu, prosím anděla strážného o ochranu. Snad mne to individuum nikde nevyklopí.
 
"Proč jsme spali tak daleko od sebe ?"
 
Jen pokrčím rameny, pomyslím si něco o tom, že kdo by taky chtěl spát v jeho blízkosti a v duchu přidávám další modlitbu.... Jen ať proboha nechce sex.
 
Řítíme se z kopce po louce. Napravo zvedne hlavu od pastvy srna a kouká na nás.
 
Naštěstí to ke kolejím není daleko, podávám mu zpátky pivo, které mi předtím vrazil do ruky a vyskakuji z auta, zamumlám díky a ahoj a otáčím se.
 
"Víš čeho jsem si všiml ?"
 
Otočím se zpátky k němu a pohledem se ze slušnosti ptám čeho. Ve skutečnosti je mi to úplně ukradené.
 
"Že máš bílé kalhotky."
 
Kretén... mám černé.
 
Uvědomuji se, že mě musel sledovat, když jsem lezla ze spacáku. A blbě.
 
Beze slova se otočím, pomyslím si něco o úchylech, vydrápu se na násep a vyrážím po kolejích. Konečně jsem sama mohu spustit stavidla slzám.
 
Pražce jsou příliš blízko sebe, aby se dalo šlapat z jednoho na druhý a ty šutry, kterýma jsou vysypané, jsou o nervy a o nohy.
 
Klopýtám po kamenech a noha, která včera dostala včelí žihadlo, začíná protestovat a bolet. Z očí se mi valí slzy jako hrachy a já ani pořádně nevím proč. Jen doufám, že tu nicotu a marnost ze sebe vyplavím. Brečím a je mi to jedno, nikdo tu není, potkávám jen jednoho srnce a tři zajíce a těm jsem úplně ukradená, jejich hlavní starostí je včas zmizet v porostu okolo kolejí.
 
Zvláštní, všichni šli zleva doprava.
 
Klopýtám po těch zasraných šutrech a brečím. A hlavou se mi honí slova jedné písničky...
 
"Já přemýšlel jsem spousty dní, mám chytit vlak si nákladní...."
 
… a já přemýšlím, na kterou stranu skočím, jestli se opravdu nějaký vlak ze zatáčky vynoří. Nelíbí se mi ani jedna.
Je mi mizerně, ale smrt na kolejích není v mých plánech do budoucna. Mám vůbec nějaké plány ? Nebo jen sny ?
 
Konečně se doploužím na nádraží. Je 6 hodin 23 minut.
 
"Dobrý den, prosím, nejbližší spoj do O ?"
 
"V 6,37. Ve FM si musíte přestoupit"
 
"Děkuji, tak jeden obyčejný"
 
Mám pár minut, zapaluji si cigaretu, tří krát potáhnu a típám. Nechutná mi, je mi zle z hladu, ale nejsem schopna nic sníst.
 
Nasedám do vlaku opírám se čelem o okno a snažím se zatlačit slzy. Ty, co se jim podařilo prodrat z pod řas, nenápadě utírám papírovým kapesníkem.
 
Uvnitř mne je stále nicota a marnost, absolutní emocionální vyčerpání.
 
Dva vlaky, tři autobusy a navrch další tři kilometry pěšky.
 
V 10,15 zalézám pod peřinu a doufám, že se probudím v jiném živote.
 
 
Bez nicoty a marnosti.

13 názorů

a2a2a
04. 12. 2016
Dát tip

Adriana Bártová i Lakrov dobře vystihly úskalí této povídky, pokud jde o obsah. Psát o vyhraněných emocích je vždy riskantní,  protože je třeba najít rovnováhu mezi tím, co sami cítíme a co je schopen čtenář přijat za své, tedy tomu uvěřit.  Zatímco u sebe jsme schopni velmi silných emocí, pokud se s nimi setkáváme u jiných, zejména v literatuře, máme tendenci je podceňovat, zejména používáme-li silnějších obrazů a příliš tlačíme na city. To platí i  o vhodném názvu povídky, který budí silné očekávání, ale také nedůvěru u sečtělejšich čtenářů, kteří jsou podezíraví k prvoplánově nabízejícimu se citu.

Ty však v reakci na ostatní uvádíš, že s psaním začínáš, a v tomto smyslu je třeba tě pochválit za to, že dobře zacházíš s rytmem tím, že vhodně začleňuješ přímou řeč, příběh  ilustruješ souběžnými drobnými událostmi, ale v míře, která nesvádí na jinou kolej a také text členíš do odstavců. Jsou to dobré technologické předpoklady a při větší vypsanosti si jistě dáš i pozor na obsahové souvislosti.


Lakrov
29. 11. 2016
Dát tip

Čte se to dobře, jen mám po celou dobu pochybnosti o souvislostech,  za jakých se mohl(?) odehrát tenhle příběh. Mate mě ta zmínka o domově  a o synovi, a ačkoli uznávám, že leckdo (možná skoro každý) může žít  "několik životů" a přeskakovat od jednoho (života) k druhému,  v tomhle případě tápu nad (pro mě nepředstavitelným) "pozadím".  


Kou
28. 11. 2016
Dát tip

Mě se to právě líbí kvůli toho syna. Právě proto jsem četla dále, když tam byla zmínka o něm. Proč by matka nemohla přijít z vandru na dranc, když je doma syn? Čtenář skutečně nemůže vědět, kde právě syn je nebo kolik je mu let. Třeba je mu patnáct a je samostatný. Ale to vůbec není podtatné. Podstatné je existence syna a tudíž existence způsobu, jak přijmout a vydat lásku... v té nicotě a marnosti. Mi se to moc líbí. 


Gora
24. 11. 2016
Dát tip

Překlípek  - slovo nenápadně, pak namol je asi dohromady, ptám se, čárka, čeho atd... pár nepřesností...jako třeba plánování smrti na kolejích zcela jistě není plán do budoucna:-)

No, pocity bolesti duše a úvahy o tom, co a jak dál , celkem uvěřitelně napsané. Adriana poradila dobře, myslím:-)


Carina Paw
24. 11. 2016
Dát tip

:))) vyhoď dítě :D příště to třeba bude lepší, já fakt s psaním začínám


když byl u otce, tzn. že ho měl na víkend, a to se evokuje oddělené žití těch dvou, a pak už by se nabízel nějaký důvod, proč má hrdinka rozervanou duši, ale skutečně v příběhu není ani náznak, nebo zmínka o tom, proč je tak nešťastná, jenže to bys musela celý příběh hodně přestavět, tak vyhoď dítě, to je jednodušší a nech jen úvahu o bolesti, ta je dobrá


Carina Paw
24. 11. 2016
Dát tip

Díky za názor. Adriano, jen pro úplnost, to že má hrdinka potřebu obejmout syna se nevylučuje s tím spaním, neb syna nehlídal nikdo doma, byl u otce. Ale chápu, že tohle nemůže čtenář vědět. Jen si to člověk uvědomí, až po té kritice :) Ohledně zařazováním děl do žánrů, s tím se tady tedy peru, neb se opravdu jedna a takou nějakou skicu pocitů.


K3
24. 11. 2016
Dát tip

Adriana má pravdu.


jsou to velmi dobře opsané pocity lítosti, prázdna a jakési vnitřní frutstrace a bolesti, ale jestli je doma syn, ke kterému se můžu přitisknout, tak významu této povídky nerozumím, navíc, z praktického hlediska, jestli ho někdo doma hlídá, tak jako matka nemůžu přijít z vandru úplně nadranc a spát a spát a myslet si, že se probudím v jiným životě, kluka bych z příběhu vyhodila a bylo by to celý úplně fajn, jak jsem řekla dobře opsaný pocity, pak to není povídka, ale to už je docela jedno, a nebo vysvětlit aspoň náznakem z čeho pramení ta frustrace, nějakou zápletku, ale tady se nic nestalo, přesto je hlavní hrdinka hotová


Tip za ty kalhotky :))) a i ten zbytek...No fakt kretén... :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru