Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdendův svět

26. 11. 2016
12
42
4501
Autor
Gora


...to jen ve mně umřela víra v prostou lidskou dobrotu a ve smysluplnost jednoduchého života. A beránek, spasitel, ve mně tu mrtvolku našel, to schoulené nehybné tělíčko, a zjistil, že dosud dýchá, nakopl jej vší silou tak, jak můj otec nakopl jeho.                     /povídka Beran, autor Zdenda/
 


 

 

Písmácký autor Zdenda a jeho virtuální svět je fenomén sám o sobě. Na první pohled by člověk řekl, že se v komentářích drží zásady: preventivně hrubá záplata. Citliví autoři, třeba já, zhusta přesvědčeni o genialitě vlastních povídek, při pouhém zahlédnutí tohoto nicku u svého výtvoru povzdechnou a jen s nechutí se začtou do jeho komentu. V lepším případě začíná třemi slovy: já ti nevím... v horším  např. schema pro román?
V nedávné minulosti uspěli snad jen pisatelé erotických děl, byl-li bývalý kritik Zdenda dobře naladěn. Také autor – klasik urnových hájů -    žijící – občas pocítil přízeň kritika Zdendy.
Zatímco „provařený“ Zdenda, jak se zdálo, mnohdy nekonvenčním slovníkem evokoval představu písmáka s horkou hlavou, odkudsi z romantických vod nenápadně připlouval jistý Pippo I. Psal o dechu oceánu, přístavech a větru ve vlasech. Ten mladý, nadějný autor okouzloval, a v komentářích byl přívětivý a občas ocenil i obyčejnou povídku průměrného písmáckého autora /kupříkladu moji/. Výborně psal, chválu přijímal s ostychem a  překvapeně...
Pak jednoho dne, zcela ve stylu velkých šoumenů, třeba Houdiniho, se dvě postavy staly jednou...a zas tu byl on, ten náš starý Zdenda.
My, vnímaví čtenáři jeho skvělých povídek od těch dob tušíme, že není jen „ten“ Zdenda, ale i jiný. Jiný Zdenda dokáže napsat citlivou povídku, dovede být dobrým analytikem. Jistá kontroverzní autorka zde několikrát apelovala na kolektivní necitelnost vůči Zdendovým zásluhám na Písmáku, že prý mu nikdo ani nepoděkoval.
Napravuji: Zdendo, děkuju.
Jen prosím, občas zajdi k nějakému beranovi a otoč se  k němu zády.


42 názorů

Gora
07. 01. 2017
Dát tip

Já zas mám Zdendu celkem ráda - jmenuje se tak např.můj bratr:-) dík


jejdavilda
07. 01. 2017
Dát tip

Mi může být Zdenda ukradená


Gora
07. 01. 2017
Dát tip

Jejdavildo, přece víš, jaký Zdenda:-))) a dík


jejdavilda
07. 01. 2017
Dát tip

Jaká Zdenda? :-)*


Umbratica
08. 12. 2016
Dát tip

Jak si tak čtu tvé upřímné poznámky o tom,Zdendo,koho všeho nemáš rád,obávám se,že to časem třeba bude celý Písmák. To já tě mám tak ráda,že jsem ti dokonce věnovala básničku Sapfó,ale tys na to vůbec nereagoval. Čekala jsem zdrcující kritiku v jadrném slovníku  - a ono nic.


Gora
06. 12. 2016
Dát tip

Ale on tebe ano:-)


Gora
06. 12. 2016
Dát tip

Zdendo, ke mě se Oldjerry nikdy nezachoval tak, jak píšeš.

Jinak souhlasím s Lakrovem, že by o tobě někdo měl napsat nějaký medailónek...je vás tu pár, kteří se o Písmáka mimořádně zasloužili.


Gora
01. 12. 2016
Dát tip

Um, já nehodnotím jeho osobnost, ani nikoho jiného, to bych si netroufla. Bohatost Zdendova slovníku je mi známa, přesto myslím, že jako autor a kritik je výborný.

Jinak - Oldjerryho mám vysloveně ráda i jako člověka:-)

Děkuju za tvé názory, Um.


Umbratica
01. 12. 2016
Dát tip

Goro,

pár Zdendových dílek jsem taky kdysi dávno četla.Dokonce jsem mu dala tip,ale dovolila jsem si vyslovit jisté výhrady,za což mi pan autor předvedl bohatost svého slovníků ,co se týče publikování nepoublikovatelných výrazů. - To ale nebylo důvodem mého útoku na něj. Nadzvedlo mě,jak se choval k Oldjerrymu. To už bylo za čárou.


Gora
29. 11. 2016
Dát tip

Hugo, díky moc:-)


Hugo Ramon
29. 11. 2016
Dát tip

Zajímací :-)


Hugo Ramon
29. 11. 2016
Dát tip

Zajímací :-)


Gora
28. 11. 2016
Dát tip

Díky:-)


Lakrov
28. 11. 2016
Dát tip

Jo, teď už tomu rozumím :-)

škoda, že nechce dělat redaktora, ale ono je možná jedno, jestli tu finkci u jména připsanou má nebo nemá.


Gora
28. 11. 2016
Dát tip

Lakrove, díky ti...no, to už je několikáté pokračování, možno nahlédnout třeba na mé stránce do klubu Zrcadlo Písmáka...

A ten Pippo je - byl Zdendův další nick. Je to myslím jednoduché. Zdenda to jednou vyhlásil, že je to on:-), v soutěži PM. Přes nějakou tu legraci, o niž jsem se pokusila, je výborné, že tu Zdenda byl a je.


Lakrov
28. 11. 2016
Dát tip

Prostřední třetina textu je na mě dost nepřehledná, ale nápad napsat úvahu  o někom z "žijících Písmáků" považuji za záslužný, ne-li za následováníhodný.  V případě Z. se navíc jedná o Písmáka, který se (spolu s J.) zasloužil  o existenci nejlepšího období písmácké redakce prózy, takže si myslím,  že přes veškeré výhrady k občasným výstřelkům ve vystupování,  by si Z. zasloužil i cosi jako "medailonek".  


Gora
28. 11. 2016
Dát tip

Um. věnuju se zejména próze, tak mi tvorba Zdendy alias Pippa nemohla uniknout, je to kvalitní autor.  Díky, že čteš i mé"úvahy", chtěla jsem tímto dílkem zareagovat na Svět podle Gory...a už s nimi končím:-)))


Umbratica
28. 11. 2016
Dát tip

Goro,

dnes jsem nic nevkládala a tak mám víc času na pročítání děl ostatních.Trochu ti závidím,že máš více času pořád a získáváš tím pádem o písmáckých autorech,jako je třeba Zdenda,daleko více informací.Netypovala bych,že právě Zdenda je pan "Dvoutvářný".Ale asi to tak bude,když to říkáš.(Opravdu nemám čas pročítat si dílka pana Pippa,bývám tu jen velmi krátkou dobu.) Nasadila jsi mi brouka do hlavy.Budu ted' už vždy počítat s eventualitou,že asi každý se na Písmáku může vyskytovat v různých podobách a skupenstvích. Tip za otevření očí.


Gora
28. 11. 2016
Dát tip

Karle, díky, tvá vyjádření mi pokaždé přinesou něco nového:-) Děkuju.


K3
28. 11. 2016
Dát tip

Abych řekl pravdu, nechtěl jsem to číst, protože už jsem byl trochu "unavený" z té války světů. Ale přemohl jsem se. Takový ten smířlivý tón a pochopení, to je na místě. Rád jsem si to přečetl. Každý z nás má více tváří. Nevidíme je, ale  umíme si je představit, protože písmáci mají představivost. Já myslím že každý tu svou pravou tvář nejlíp prezentuje svými povídkami, kde může ukrýt svoje pohledy na svět. Proto je dobře , když kritici taky občas něco napíší a tím trochu svou pravou tvář poodhalí.


Gora
27. 11. 2016
Dát tip

StvNe, díky.


StvN
27. 11. 2016
Dát tip

Je fajn se občas taky zmínit o čtenářích. Někdy to tady totiž vypadá, že na nich autorům nezáleží. Jen tak dál.


Diana
27. 11. 2016
Dát tip

Zase jsem se pobavila, tentokrát humornými poznámkami pod tvým "policejním protokolem". Moc fajn atmosféra je tady :-)))


Gora
27. 11. 2016
Dát tip

Zdendo, tebe snad Movsar z toho ani nepodezíral:-)


Gora
27. 11. 2016
Dát tip

Movsare, dík za rozvíření příliš poklidné diskuse u mého dílka:-) a za smysl pro humor. Nepracuješ čirou náhodou v oboru příbuzném policejnímu? Soudím dle profesionální vnímavosti:-)


Movsar
27. 11. 2016
Dát tip

abychom ovšem byli objektivní a neustrnuli v zaujetí, rozněžnení a obdivech (neboť k faktografii objektivní pohled patří), je  třeba poznamenat, že text nese rysy policeního protokolu: je tu svědectví o falešných identitách, je tu označení spolupachatelů, je tu popis skutků a obvinění. jak se s tímto čtenář vypořádá, je už na něm.


Gora
27. 11. 2016
Dát tip

Di, díky...jsem ráda, že to někoho zaujalo, a u tebe mne obzvláště těší:-)


Diana
27. 11. 2016
Dát tip

Tvoje úvaha mne zaujala a pobavila. Také překvapila: Promyšleností a laskavostí. Rozhodně jsi to neodflákla :-))***


Gora
27. 11. 2016
Dát tip

Jo, díky...no, to jsem měla na mysli, jen jinými slovy:-) Díky:-)


Josephina
27. 11. 2016
Dát tip

v každém z nás je Jekyll i Hyde ...


Gora
26. 11. 2016
Dát tip

Kočkodane, díky ti. No, to nakopnutí nemusí být fyzické,jde o  to  tak trochu postrčit  schoulené tělíčko uvnitř nás a vykřesat znovu naději:-)


Kočkodan
26. 11. 2016
Dát tip
Goro, za tohle dílko tě nenakop(n)u. (mrk)

Gora
26. 11. 2016
Dát tip

Tak to taky chápu, ten tvůj čin.


Gora
26. 11. 2016
Dát tip

Zdendo, klasik urnových hájů je jen jeden...tvoji přízeň pocítil např. tehdy, když jsi jej poctil výběrem...


Gora
26. 11. 2016
Dát tip

Evži, díky:-)


Nejenom citlivě napsané, ale hlavně velmi zajímavé. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru