Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radovan - Pěstitel Pokrytectví

27. 11. 2016
4
8
1515
Autor
Movsar

Povaha (věcí) se ráda skrývá. Herakleitos 

Vzpomeňme dvě události v těsné návaznosti: nejprve jistý kolega zve na křest sbírky jiného kolegy, nedlouho poté autor zábavných příspěvků publikuje ironizující popis neztotožněného básníka – debutanta při křtu své sbírky. Kromě předmětu a časové souvislosti má věc ještě jeden spoj: čtenáře.

A právě v čtenářích obou sdělení se ukrývá ona úvodem citovaná povaha věcí, tedy pravda. Pravda ve svém příkrém rozporu, jak už bývá. Ti samí čtenáři, kteří u pozvánky na křest první sbírky, zamýšlený ve velkolepé režii, svému kolegovi předávali květiny obdivu, u vzápětí publikovaného hanopisu předávali ty samé květiny jeho autorovi.

Je docela možné, že jde o souvislosti a podobnosti čistě náhodné, jak už se stává, povětšinou v hollywoodských filmech. Stejně tak je možné, že si čtenáři své rozpory neuvědomují, neboť, jak jsem byl, shodou náhod při té samé příležitosti (komentáře k dílu debutujícího básníka), upozorněn jedním z čtenářů: básník (tady v roli čtenáře) má být plný rozporů. Třeba to některý z potrefených dvojích gratulantů vysvětlí.

Zbývá doplnit poznámkou titulek: je Radovan spíše objevitelem, nebo pěstitelem pokrytectví? Nechme tu otázku nerozhodnutou a jako výraz čisté nahodilosti přijměme zvolenou alternativu.     


8 názorů

Lnice
29. 11. 2016
Dát tip
Cítím to dost podobně jako Janina:)

nevidim v tom rozpor. v pohode doprajem niekomu debutovu knihu/niekomu zasa samozrejme ne. a zaroven sa zasmejem nad popisom autorskeho citania.


Janina6
27. 11. 2016
Dát tip

Mně se Radovanova "díla" většinou nelíbí, ale s tím křestem mě pobavil a tip jsem mu dala dobrovolně :-) Je v tom hodně ironie a nadsázky, a já mám ironii a nadsázku docela ráda a nemám problém udělat si občas srandu i sama ze sebe. Takže v době, kdy jsem celkem dost nervózní z toho, co všechno se na křtu mojí sbírky může pokazit, mi tenhle groteskní obrázek náramně sedl. Jinak, nechci vypadat sebestředně, ale Radovan to zveřejnil bezprostředně po dvou pozvánkách na křest sbírky - Lnice a mojí. Od upoutávky "jistého kolegy, zvoucího na křest sbírky jiného kolegy" uplynul už skoro měsíc. Je zvláštní, že jsi našel zrovna tu nejvzdálenější souvislost, ale ono je to asi jedno. Jen jsem chtěla říct, že mě ten pokřivený obrázek od Radovana pobavil a že nevidím důvod, proč bych zároveň nemohla ke křtu sbírky upřímně blahopřát Lnici nebo třeba vindalovi (což jsem mimochodem neudělala, protože jeho tvorba mě zcela míjí). Já v tom žádný rozpor nevidím.


Já Radkovi fandím!


Norsko 1
27. 11. 2016
Dát tip
Co kdybys vyrazil mezi lidi, movsare? U tvého stolu se jedná pouze o spekulace, pouze o intelektuální výstřel do prostoru. Život bývá vždy o něčem jiném. Sláva tvému konání

tomu říkám pozitivní přístup...:o)


a proč považuješ za rozpor tipovat dílo kritika i kritizovaného? Je snad tip nějakým symbolem toho, na čí straně tipovač stojí?

Což není možné ohodnotit jen ten prostý fakt angažovanosti?

Radovan je póza par excelence, vytrvalejším setrváním v té póze se z toho stane "osobitý styl". tak už to prostě v "umění" chodí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru