Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá sezónní Pripjať

06. 12. 2016
12
7
1031
Autor
Movsar

Malá sezónní Pripjať

Slunce padá do opuštěných balkonů a koupališť. Prázdné židle a balóny. Žloutnoucí magazíny a na obálkách lidé v plavkách, poslední stopa po životě. Svět věcí odříznutý od světa lidí. Malá sezónní Pripjať.


Záchodová ikonografie

V rozhlase mluví člověk. Fotí si označení toalet v hospodách, symboly pro mužské a ženské. Zachytil tak už Rubensovy akty i šroub a matici. Sběratel kuriozit, svět se ostatně dík digitální technice dávno proměnil v obří kabinet kuriozit. Zatím má velké album a malou reportáž, ale možná jednou téma uchopí vědecky a sepíše celou záchodovou ikonografii.


Rohlíček nečekej

Tady ti neuvaří kakao a nenabídnou křupavý rohlíček. Tady jsi u soudu. Roven hovadu, ať už přicházíš v jakékoli roli. Něcos přece musel udělat, když seš tady. Buď jsi nezaplatil složenku, nebo jsi někoho přivedl na svět a nemáš se k tomu, nebo jsi ze světa někoho sprovodil a teď hážeš zpátečku. Anebo o tom všem něco víš, což je samo o sobě podezřelé. Anebo jsi měl ten blbej nápad a dovolil sis být advokát a za tenhle hnus orodovat. Rohlíček nečekej, ať jsi kdokoli.


Vymknout se řeči

Tím, že stvořil gramatiku, Bůh člověka svázal řečovými schématy. Tak nějak to Nietzsche napsal. Je sobota a noc a lidé se pokoušejí vymknout řeči, rozetnout řetězy jazyka. Jedni to zkoušejí vínem. A skutečně, ti z nich, co zůstali při vědomí, už mluví jak apoštolé o letnicích. Jiní se vyjadřují tělem. Muži se sklánějí nad nahými slovníky, otevírají je a aby nezapomněli, mezi listy vkládají nasliněný prst. A pak jsou i takoví, co zkoušejí výt s vlky, básníky a jinými šílenci. Zkrátka je na každém, jak se o sobotní noci pokusí vymknout předem připravené řeči.


7 názorů

Lakrov
09. 12. 2016
Dát tip

Líbí se mi záchodová ikonografie, ale ani Rohlíček a Vymknutí se řeči  nejsou zavrženíhodné kapitolky. Malá sezónní Pripjať mi kupodivu neříká nic.  


JARUB
07. 12. 2016
Dát tip

Vymknout se řeči - pěkná myšlenka. Jinak to na mě působí melancholicky zamyšleně, už jsem si na tento tvůj tón docela zvykla, rohlíček nečekej....T


srozumeni
07. 12. 2016
Dát tip
Super. Nejvíc se mi líbilo Rohlíček nečekej. Úplně mi to mluví z duše. I když jsem šla k soudu jen vyřizovat záležitosti kolem opatrovnictví, připadala jsem si všelijak. ...***

ano


Kočkodan
06. 12. 2016
Dát tip
Tipíček nečekej, ať jsi kdokoli. ;-)

Gora
06. 12. 2016
Dát tip

Zaujalo, pobavilo. A teď promiň, jdu výt s vlky:-))))

Ještě, že nechodím k soudu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru