Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O konečnosti slasti lásky

09. 12. 2016
13
9
1136
Autor
Movsar

O konečnosti slasti lásky

Balzamují se svými krémy a pak ulehají do sarkofágů manželských postelí. Milostné scény dávno zapadly za horiontem pouště, jako slunce, jako sláva říše. Z lásky je mumie. Ale pohádky tisíce a jedné noci pravdu zakryjí: děti, výročí, věrnost, fotky, vzpomínky. A čím víc, tím lépe. Snad proto ty fotky v rámečcích v každém pokoji, na každé skříňce, to množství dětí, strážení věrnosti a pravidelné slávy před svědky: vydrželi další rok. Třeba to všechno je jen natruc pravdě o konečnosti slasti lásky.


V Ocelovicích u Blatné

V Ocelovicích u Blatné mají mlhu, šest stupňů pod nulou a vítr je 2 m/s. Tak už to víme, ráno z rozhlasu nám to řekl pan Martin. Zvláštní žánr tyhle meteostřípky ze všech koutů země. Je to něco na způsob Železného projektu Vox populi? A aby si lidé snad nemysleli, že si mohou veřejně říct co chtějí (nejsme přece bulvár a taky už nejsou devadesátá léta!), musí se držet tématu. Vždyť už Angličané radili konverzovat o počasí. A že žijeme v době šablon a zkratek, pravidlo zní: udat polohu, stupeň Celsia, viditelnost, případně i rychlost větru. Za odměnu pak může volající popřát hezké ráno. Je to výtečná relace, v Severní Koreji ji určitě budou mít taky.


Mimo síť

Zpěvačka Zaz líčí, jak v Praze narazila na hráče na skleničky. Poznal ji, spustil Edith Piaf a ona se přidala. No a pak na něj ztratila kontakt. Zvláštní věc, ztratit na někoho v dnešní době kontakt. Facebook, Google, mobilní telefony. Jsme zasíťovaní a vpletení do těch sítí, a přesto ještě ne tak úplně. Podivín, co preluduje nad šampuskami, unikl. A francouzská holka Zaz může zakoušet to sladké zranění ztráty, přervaný příběh a hlavně svobodu prostoru mimo síť.


Fidel

V televizi říkali, že Fidel castro měl čtyřicet tisíc žen. Tři denně, padesát let bez ustání, žádné svátky, víkendy.. Běžný člověk by nejspíš tohle tempo neustál. Ale komunistický vůdce není běžný člověk! A když mu k tomu žilami proudí hispánská krev, co ji víří sluníčko a pálenka z kokosu, to je pak všechno jinak. A taky v televizi říkali, že se zatím marně hledá alespoň jediná pamětnice. To bude ale nejspíš jen nějaké nedorozumění nebo chyba produkce.  


9 názorů

upupa
11. 12. 2016
Dát tip

Fajn úvahy. Takto by sa dalo pokračovať vari do nekonečna. Si ten, kto než "skonzumuje", pozrie sa, čo mu to vnucujú. Vzácna vlastnosť dnes. To počasie ma fakt pobavilo.


Dodola
10. 12. 2016
Dát tip

Jo, když člověk zestárne, pak i ta mumie je dobrá. Pokud ještě je. A i ty endorfiny přijdou. I když v trochu jiné podobě.


Movsar
10. 12. 2016
Dát tip

díky, přátelé.

dnes jsem opět zachytil pana martina z ocelovic. patrně má nějaké přednostní právo v této relaci, takže i dnes celý národ už ráno věděl, že v ocelovicích je oblačno.

ano, břízo, pomníčky, taky může být. já je tady nahlížel v podstatě jako nějaké ochranné valy před tou nepříjemnou pravdou, že láska je konečná. tak jako všechno na zemi. ale právě u ní si nejvíce děláme naděje.


srozumeni
10. 12. 2016
Dát tip
Super...***


Gora
09. 12. 2016
Dát tip

O konečnosti...co jiného zbývá než to přesvědčování /se/...

A komu přeje ten volající? Tomu Martinovi, či libovolné osobě? Pak by tam přece jen náznak svobodné vůle byl:-) A Fidel? Pohádky tisíce a jedné noci přece:-)


Kočkodan
09. 12. 2016
Dát tip
Pokud v televizi říkali pravdu (trochu se až stydím za tento lehký záchvěv jakéhosi předstupně hypotetického ne plně stoprocentního přesvědčení), tak musím přiznat, že mě Fidel o několik prsů přece jen předběh..l.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru