Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BORŮVKA

03. 04. 2002
2
0
1843
Autor
Gorgona

     Na samém vrcholu skály Le bout du Monde rostlo docela malé borůvčí. Byl teprve květen a bobule byly ještě zelené. Až ... až na jednu jedinou. Její modř naplňovala mou duši jakousi pohodou a klidem. Byla modrá, ano, modrá, stejně jako vesmír a byla veliká a přece tak malá a křehká a vznešená a ... a nádherná. "Jistě bude sladká," pomyslela jsem si a mé nedočkavé dětské ruce se natahovaly pro tu malinkou kuličku ovoce. A už její modř, její tělo, spočinulo na mých rukách a vzápětí i v mých ústech. Byla trpká. Vůbec nebyla dobrá. A už vůbec ... nebyla

     Jsem sobecká? Asi ano. Vždyť to bylo krásné, pozorovat tu malinkou borůvku, jak mění svou modř v purpur a šarlat a karmín a magentu, jak mění barvu od východu do západu té ohnivé koule, které my říkáme slunce. Ale já ji zabila, jsem vrah! Co krásného mohu sledovat teď na věčné skále smrti? Snad modř na mých prstech, snad ten pláč, ty slzy obyčejné bobule, snad krev ... ? Dokud ještě žila, činila mne šťastnou. Snad jsem doufala, když bude jen má, budu šťastná stále. Teď je má, je ve mně, v mém těle, ale tělo je slepé. A duše?

     Pozoruji prázdné nic, kde kdysi prodlévala svůj čas docela malá borůvka, která mě naplňovala tím klidem, jenž mi teď tolik chybí, stejně jako ta borůvka. Ano, jsem sobecká!


Albireo
06. 08. 2002
Dát tip
Moc se mi to líbí, mnohem víc než básničky (aspoň než ty, co jsem od Tebe zatím stačil přečíst). Ťoup!

Merle
21. 06. 2002
Dát tip
já bych ubral na patosu, ale jinak slušné

djPes
03. 04. 2002
Dát tip
jsi sobecka!!!

Stanislav má pravdu... :o) Je vidět, že neznáš historku O KOLOUŠKOVI, to bys pak z výčitek vůbec nevyšla!

Gorgona
03. 04. 2002
Dát tip
TAK MI JI POVĚZ! KROM TOHO - TA BORŮVKA MÁ DOST SILNEJ OSOBNÍ PODTEXT!

Gorgona: Když to se musí ztvárnit vizuálně, jináč to není ono... za nepochopení osobního kontextu se omlouvám, jsa dement žertézní. :o)

Gorgona
03. 04. 2002
Dát tip
TO ANI NIKDO NEMÁ POCHOPIT, JEN JSEM TÍM CHTĚLA ŘÍCT, ŽE TO NENÍ JEN HLOUPÉ TLACHÁNÍ (ONO TO MOŽNÁ JE, ALE JÁ TO TAK NECEJTIM) - ALE DÍK ZA NÁZOR:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru