Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Definice současné rodiny

08. 01. 2017
2
11
1632
Autor
Movsar

V televizních zprávách politici podávají nemotorné definice rodiny. Něco jiného si myslí socialisté, něco jiného demokraté a něco jiného Bělobrádkovci. Měli by nechat mluvit digitální matky, ty o tom budou něco vědět. Čtyřicetileté prvorodičky, co je už nebavilo chodit každý den do práce, a tak se rozhodly „pořídit si" dítě.

Co je pro takovou mamičku rodina? Předně, cesta k ní vede přes rozvod. Její vyvolená už není mladík, neboť ona není lvicí mladicí. No a nemálo podstatná je splacená hypotéka. Takže prvním definičním znakem rodiny 21. století je cesta skrze rozvod, ne-li rozklížené manželství.

A co dál? Děťátko už není princátko, ale rovnou král! Král je posvátnou figurou, nemá k zázraku daleko. No a dítě takové matky je přece taky zázrak: copak odpovídá přírodním zákonům rodit v přechodu? Není proto divu, že současné matky k dětem přistupují jako k zázraku, nekriticky, romanticky, zbožně.

Ale i zbožnost má v sekularizovaném světě své meze. Ve filmu Ghetto nr. 1 hovořila stará romka na téma rodičovství v komunitě romů: My jim všechno dovolíme, ale dobře je hlídáme, aby se jim něco nestalo. Tak přesně takový model ne-výchovy naše současné mamičky převzaly. Vše dovolit, ale opatrovat jak srdéčko v kojnaté hrudi.

Model ne-výchovy má strašlivé výhody. Moderní mamička získává čas pro kratochvilné libosti, jako jsou telefonování s kamarádkami, kávičky v luxusních kavárničkách, přilepování fotek do fejsbůku a vybírání dalších a dalších vymožeností přes éšop.

A když se přiblíží čas opustit státní program mléčného kapesného, je třeba zapracovat na dalším robátku.

Na zákonnou definici rodiny je to příliš dlouhé, dávám to k dispozici nadšeným legislativcům redukcionistům.


11 názorů

Safián
10. 01. 2017
Dát tip

Když chce někdo říci něco hutně, hned se mu vytkne, že generalizuje.Je to tak, jak říkáš a výlev Luzz ukazuje, že to ani jiné být nemůže.


Movsar
09. 01. 2017
Dát tip

ano, stavba rodiny nikoli na zelené louce, nýbrž na ruinách jiných rodin. co je na tom nesrozumitelné?


Movsar
09. 01. 2017
Dát tip

chudý slovník, žvýkání banalit a následná nutná potřeba odplivnout si. ano, studentka gender studies bys být mohla.  


Luzz
09. 01. 2017
Dát tip

achjo. argument ve stylu "tak sama ukaž, co umíš", je směšnej. nebudu psát úvahu, protože se mi nechce, třeba to ani neumím - ale to mi nebrání v tom, abych pod jakýkoliv text (včetně tvého), který se vydává za úvahu, napsala, že to s úvahou nemá nic společnýho... když už jsme u těch banalit, tak věz, že existuje třeba spousta hudebních recenzentů, kteří nedokážou hrát ani na jeden hudební nástroj a zpívají tak, že všichni kolem raději berou nohy na ramena... a jejich recenze mají hlavu a patu...

klidně můžu být digimatka, biomatka nebo třeba karimatka, dokonce i zapšklá krákorající bába nebo dvacetiletý tele - studentka genderu... no a nakonec můžu být i chlap... to už jsme teda někde jinde...

ale asi nemá smysl s tebou o čemkoliv diskutovat.

(poslední slovo je samozřejmě tvoje)

 


Movsar
09. 01. 2017
Dát tip

no tak nám nějakou úvahu předveď. zatím to byly takové banality, jako že mamičky jsou i fajn a otcové lumpové. prosím tě, proč tohle potřebuješ sdělovat? tipl bych, že to srdce vře tobě.  jestlipak nebudeš právě taková modelová digimatka? 


Luzz
09. 01. 2017
Dát tip

jo, tady zjednodušuju, to beru... ale nevydávám svoje vylitý srdce za úvahu... jasně, že tohle škatulkování vždycky zavní průserem...

btw, mužnost = pouze testosteron? :)


Movsar
09. 01. 2017
Dát tip

bez nějakého zjednodušení nelze psát. ostatně i ty zjednodušuješ, protože těch "typ" matek může být třeba i destkrát víc. jistá provokace v tom je, to je zřejmé a nezakrývám to. 

ano, prý to tak je s tou péčí o dítě, vědci zjistili, že to snižuje hladinu testosteronu, stejně ajko třeba vedoucí pozice v práci ji zvyšuje. je to houpačka tyhle hormony. 

 

 


Luzz
09. 01. 2017
Dát tip

občas si tě přečtu, občas souhlasím, občas ne, protože mi připadne, že dost generalizuješ (což tvé úvahy zahazuje někam do popelnice povrchních povzdechů) - to je i případ tohoto textu. ale možná chceš jen provokovat, nevim, neznám tvoje pohnutky.

k tvým slovům mě napadá, že některý ženský by klidně rodily dřív, nerozváděly se a nepřistupovaly by k dětem jako k bohům, pravděpodobně by se i vyhnuly dalším neduhům, které uvádíš... ale to by se museli v lecjakých věcech přizpůsobit/snažit i otcové... ať chceš nebo ne, dneska už otcovství není jen o tom se někde vysemenit... v mnoha ohledech je třeba zalívat, pečovat... spolupracovat.

to, že tady jsou čtyřicetileté matky, který si "pořídí" dítě (stejně jako si pořídí auto nebo byt) a vnímají ho jen jako dejme tomu zdroj potěšení, "naplnění", je podle mě částečně důsledkem ignorace ze strany mužů/nastávajících/stávajících otců. od ženské se často čeká, že prostě přestane pracovat, že se bude obětovat, zůstane (v podstatě ze dne na den) doma, odříznutá od práce, známých (a ještě k tomu bude hýkat blahem nad hovínkama a blinkáním (přeháním, vím, ale zároveň neříkám, že takový matky nejsou))...  naše zastydlá společnost to stále považuje za normu... od otců to přitom nečeká nikdo (přitom to děcko je i jeho, že ano) a doteď hodně lidem přijde divný, když chlap přebaluje, vstává k dítěti a podobně (dokonce jsem slyšela názor, že tyto činnosti ubírají mužům jejich mužnost... což mě rozsekalo :))

na druhé straně, podobnej typ ženských, co popisuješ ty, samozřejmě existuje... jsou docela vidět, mluví se o nich... proto někteří mají za to, že je to standard...

no a na třetí straně - jsou i ženský, který zamrzly v devatenáctým století a péče o rodinu, děti, domácnost, teplý večeře a deset let doma je pro ně normálka... nebo i poslání... nic proti tomu, pokud je to naplňuje... ale ať tyto ženský potom v padesáti, šedesáti nekrákají, že jim utekl život a že za tu péči o děcka a domácnost nedostaly "adekvátní" odměnu...

a na čtvrtý straně (abych to zakončila pozitivně) - jsou i páry, kde se opravdu spolupracuje a péče o dítě (a domácnost) není jen záležitost matky.

ha, tak jsem si vylila srdíčko... asi jsem měla nějakou nutkavou potřebu se vyjádřit :D tohle je na dlouhatánskou debatu a nevim, jestli literární web je vhodným místem...

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru