Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

FraGora

12. 01. 2017
1
40
2694
Autor
Movsar

Aneb o ironii idiotů.

Neologismus fragora má dvojí výklad: zaprvé je to narážka na žánr frašky, ktery tady autorka Gora praktikuje; zadruhé je to narážka na latinskou zkratku fra, frater, tedy bratr. Pojďme si to přiblížit.

Nejprve k frašce. Někteří autoři žárlivě střeží, kdo jejich texty čte a rádi by své čtenáře vyzpovídali, říkají tomu „získat zpětnou vazbu“ a tak podobně. Když už to ale člověk udělá, a skutečně mluvím o názoru, ne prostému odplivnutí, což se tady namnoze také děje, pak ale takoví autoři radost nemají. A mluvím o jmenované autorce. To, co pak v reakcích na komentáře rozvíjí, je skutečná fraška. Možná by to bylo lze nazvat ještě jinak: ironie idiota.

Jak takové reakce vypadají? Autorka postupuje po vzoru Švejka, tedy jakoukoli výtku obrátit v ironii, a to – v pro ni už chronicky tragickém výrazu – vždy proti sobě. Příklad: „Jsi čtenářka Babičky?“ „Jsem Božena Němcová.“ Švejk blbečkoval vtipně, protože měl svého Haška, Gora jen blbečkuje. Ale abychom té výtce dali přesah, zastavme se u pojmu ironie.

Ironie je distance řeči od danosti světa. Jedna z definic pro literární oblast příhodná. Ironií se chceme vzdálit obtížné věci, a proto takovou věc popíšeme jazykem překračujícím běžnou dorozumívací praxi. To není jen poetika nebo soukromá řeč (schizofreničtina), ale taky podivný osten vypučelý z věty. A má svůj smysl, není to jen nástroj úniku; ironií se sice světu vzdalujeme, ale nikdy ne tak úplně (jako onen schizofrenik), abychom nezůstávali svědky jeho věcí. A ironik je dobrým svědkem, protože dokáže věci právě dík distanci popsat praxí nezatíženým, do nudných metafor neztuhlým, novým jazykem. A jak víme od Rortyho, básník je jen ten, kdo dokáže vynalézt nové popisy světa, opustit staré rejstříky a nahlédnout věci nově, tedy novým jazykem.

Co se ale stane, když někdo uvízne až po uši v pokřivené ironii? Je z toho fraška. Možná si toho ani není vědom(a), a tak propadá stále hlouběji do bahna nepovedených žertů, které předem omlouvá tím, že je míří vůči sobě; jako by poškození sebe sama muselo být vždy tolerováno; ale jak víme ze zásobárny dobrých příkladů, jíž je právo, není tomu tak vždy.

A co bylo míněno narážkou k „bratrství“ autorky? Nic jiného než autorčino – jistě nevědomé – ztotožnění s ikonografií svatého Františka, prvního z bosých bratříků. Až k neuvěřitelně dojímavému sebevtělení došlo v jednom z textů, kde se autorka vidí uprostřed hejna ptáků, už vysoko z oblohy ji poznávajících a přilétajících jako dobří přátelé k její krmící ruce. Kdybychom nevěděli nic dalšího o autorčině exhibicionismu a narcistické zálibě v přeříkávání vlastních básní k veřejnému poslechu, mohli bychom myslet na upřímnost a dar lásky k všemu živému. Jenže svatý František byl ten, kdo se vzdal statků nejen hmotných, ale i luxusu duchovního, k němuž nepochybně nutno přičíst i marnivost. Tak tedy pokřivenost číslo dvě.

A pokřivenost třetí, neavizovaná? Jistě je pokřiveností to, že právě takovým textům a vůbec autorčinu vystupování je aplaudováno tak silně, až se otřásají elektronické stěny a duní to optickými kabely. Neboť kýč se může tolerovat, ale jakmile se stane oslavovaným, ať už z jakéhokoli důvodu, vrhá to pokřivený stín.       


40 názorů

Baba  - je to tvá ironie...


Nivchylu, da mugcho chormug, da gcho prpug. Bihet yru dikru  bl'užduch', dyh di ch dubie mumó dyh crá.

Když jsi tak chytrej, tak k tom najdeš klíč... ale pochybuji...


Ocenil bych, kdybys nám přiblížil tvůj  názor a možný vztah k R.L. Mně na to stačí 10 písmen... ty píšeš košatěji.


Honzyk
17. 01. 2017
Dát tip

proc to zcela zbytecne avi, simplicisimus--:?--:-(


Hrozně se mi líbí, jak dva s.ráči bez drobku empatie si lezou navzájem do zaživadel tou méně pohodlnou cestou (jako že by se spíš mohli sežrat samou láskou vyvolanou sdílením jejich úžasných duševních a společenských hodnot).

Méně už se mi líbí, že si k důkazu své nadřazenosti vyberou autora, jehož považují za bezbranného a na toho soustředí veškerou svou zlomyslnost a v případě R.L. i sprostotu. V podstatě slaboši, kteří si honí své ego na někom, koho považují za horšího a neschopného adekvátní obrany.

Ono jim to prdel nerozpláče, ale takovými záchůdky opovrhuji...


Honzyk
13. 01. 2017
Dát tip

:D


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

mě jen fascinuje, kolik hus tady ještě zakejhá. už máme aš, honzyka, norsko, schází mi tu evženie,, aleš a hlavně marcela. aš se pokusil aspoň o nějaké vysvětlení, ale když někdo napíše: jsi idiot, tak co tím sleduje? buď chce jen trapným způsobem, tedy po novinkovsku, prskat na nepřítele, nebo je tak tupý, že mu rozum nedovolí nic víc. anebo platí obojí současně. myslím, že u honzyka to bude právě tak. 


Jooooooooo, už začíná válka o argumenty...a to se tady oháníš novinkama. Jupííííí.


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

zkus argument, pokud víš, co to je. tady nejsi na novinkách.cz, i když chápu, že to tak odpovídá tvému mentálnímu potenciálu.


Honzyk
13. 01. 2017
Dát tip

Movsar : vskutku chovas se (a pises) jako idiot...


jejdavilda
12. 01. 2017
Dát tip

Mi se na tom líbí, že zatímco ty jsi potřeboval 27, řádků, tak roman jen 2

Kdyby to šlo dal bych mu tip, sice ne za názor, ale za stručné a jasné vyjádření.


Norsko
12. 01. 2017
Dát tip
Milý movsare, základní činností na tomto serveru je naučit se komunikovat ve virtuálním prostoru, s lidmi, které neznáš, které jsi nikdy neviděl. Na to ti asi chybí sociální inteligence, jinak byses nemohl chovat tak hloupě, vždyť ty ani nepochopíš, kdy si z tebe někdo tropí švandu. Slez z tý větve a zablokuje mě i bez jedničky

problem je ze si v tom sentimentalnom uplakanom clanocku ako temu nenastavil gorine diela ale jej reakciu na tvoju kritiku. to su dve odlisne veci.


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

ta poznámka o horním dolním náměstí pobavila. má to jiskru, říz, je to trefné. líbí se mi, že to není tak typicky česky sentimentální. sentiment, to je nemoc celého východu, a čím dál, tím horší. myslím, že kdyby tenhle server pročítali třeba španělé, asi by oblíbenost děl byla úplně jiná. a gora j právě na vrcholu sentimentality, jenže problém je, že i tenhle ton lze zahrát správně, ale ona ho hraje falešně a ještě těžce přehrává.  


Ašš...shovívavost je mé druhé jméno. Já se mu fakt snažim pomoct.


R.L,: ještě nějaké sprosté slovíčko umíš? Zkus mě překvapit.


hej. pisanie basne. v tom takisto zaostavas:-)


r.l. : preto si si prave rozsiril svoj pismacky mailing list o "tve horsi ja". budes aj jemu pisat zufale prosby o pozornost ake pises mne?:-))


tve horsi ja: ja by som taky prisny nebol. ono to vo svojej dobe fakt ostre bolo. a roman je predsa len starsi muz. takze predstavy o drsnosti ma primerane veku


R.L.: vyschlý cecky, hovno s octem, Horní Dolní náměstí, nějak moc tlačíš na pilu, není to autentické - příliš je z toho vyjádření cítit snaha šokovat a být vulgární.


r.l.: sak setkych uzivatelov co ta kritizovali si uz uspesne zablokoval. si posraty z kritiky a sekas tu frajera:-))


pedvo
12. 01. 2017
Dát tip

Movsare, nevím, jak můžeš spatřovat lež v pouhém vyslovení názoru. Také nevidím důvod, proč bych se měl otáčet jako cokoliv okolo čehokoliv. Nepsal jsem o Gořině díle a proto je úplně jedno jestli je to kýč. Psal jsem o tom, že se uchyluješ k nadávkám a to je prostý fakt.


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

nelži pedvo.

jinak, předpokládal jsem, že se tady budete otáčet jak figurky na orloji a bránit svého frankensteina. jen to prosím dělejte nějak zajímavěji, aby bylo na co reagovat.

roman je z vás patrně jediný, kdo rozpoznal kýč. proto se ho bojíte? že by ho rozpoznal i ve vás a vašich textech?


pedvo
12. 01. 2017
Dát tip

Movsare, podíval jsem se na onen tebou uvedený příklad „Jsi čtenářka Babičky?“ „Jsem Božena Němcová.“ a musím konstatovat, že tady jsi vtípek a nadsázku nepochopil ty. Všiml jsem si tvých různých komentářů na Gořinu adresu a obdivuji ji, že tě odbývá právě jen takovým lehkým způsobem. Uchyluješ se k docela obyčejným nadávkám, to tě opravdu nectí.


problem je ze v tomto boji si slabsi ty pretoze si nasral polku pismaka tym ze tipujes r.l.:-)) --- bavime sa o konkretnej konverzacii. a tam si proste goru podrypol a ona ta elegantne odpinkla. ziadne predstieranie slabosti tam nebolo.  o tvojich vytkach sa nijak nesporila. --- to ze jej nieco vytknes je sice pekne ale je na nej ci to zobere alebo nie.  


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

ale ona nic neodpálila. chápu, že většina lidí má tendenci vidět se na místě slabých, podobně to tady dělá třeba tvá kolegyně marcela.k, jak si můžeš přečíst, je to veleslabá reakce, ale měl bys vědět, že ve slabosti je síla. a gora, pokud něco umí, pak jedině využívat tohoto mechanismu předstírané slabosti. taktika ji vychází. ale dost už, čekám na nějaký poveděnšjí komentář než ty vaše horké sliny.  


Marcela.K.
12. 01. 2017
Dát tip

Trapné ...opět, bohužel. 


jo jo. mozes si napisat dalsi sladkobolny traktat o tom ako nejaky zly clovek zakerne odpalil tvoje podrypnutie. :-))) si ublizeny jak slovensky hokejovy fanusik:-)


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

no jo, ty jsi vlastně ten "drsniak". já jen že bychom tu měli vedle boženy němcové další kreaturu do sbírky.


na moj vkus je moc sladky.


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

a nejsi ty náhdou ten patrik alias rytmus?  


mne to nevadi. v pohode ze som sa tam nasiel a ze ma tak vidis:-) --- akurat nechapem co ty ocakavas? ze si zacne sypat popol na hlavu a uzna ze pise gycove sracky? na kritiku nereagovala. nijak ju nespochybnila. nevenovala sa jej. co je fer --- ze  reagovala na ironicku poznamku ironickou poznamkou? akoze co ma byt?. mozes si za to sam. hras sa na drsnaka a nemas na to a potom chodis hysacis a vyplakavas.


Movsar
12. 01. 2017
Dát tip

správně sis tedy vztáhl teorii ironie idiota i na sebe. připomněls mi jednu postavičku z hrabala, nešťastného chlapečka, který se běží oběsit na půdu s nevýslovnou radostí, že tím přichystá ohromné překvapení těm, co ho pak najdou. jsi takový idiot, co přiběhl se sebevražedným komentářem, celý šťastný, až ho ostatní uvidí viset na provaze z hlouposti.   


ha ha. odpalila ta jak male decko. :-)) na blbu otazku ti dala blbu odpoved. a bolo to vtipne a este vtipnejsie bolo ako to teba rozlutostilo do nepricetnosti. vybornu pracu spravila!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru