Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O rvačce pekelné

12. 01. 2017
1
33
2360
Autor
Movsar

Strhla se tady rvačka pekelná. Jako na obraze mistra Brueghela kostlivci dýkami, meči, cepy a kosami masakrují lidskou smečku, po pěti stech letech se podobný výjev opakuje. A právě tady, nikoli na popravčím kopci za městem, ale v útrobách digitální příšery, jejíž jméno je internet.  

A v čem hledat její příčinu? Už ne v božím soudu, posledními věcmi se dnes staly docela obyčejné věty. Někdo řekl to a jiný ono; další řekl tak tomu není a druhý se mu postavil; a ještě jiný zahulákal tak, ale parta dalších hulákala přesně naopak. Tak se dnes vedou války, nejde o žádný princip v zásvětí, už to nejsou andělé, kdo troubí na polnice. Lidé se sami nechali strhnout k totálním válkám.

Jaký je rozdíl mezi válkou totální a marginální? Z marginálního konfliktu vycházejí obě strany jen jako marginální vítězové a marginální poražení: vítěz uhájil svou pravdu, ale ta se tím automaticky nestala pravdou jedinou a věčnou; stejně tak poražený se kdykoli může pokusit znovu uhájit svou pravdu v další kauze. Totální konflikty znají jen vítěze; poražený je vyloučen navždy. Totální koflikty vytvářejí pravdy jediné a věčné. Ne daleko je takovému totálnímu konfliktu heslo Pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí. Spojení slov pravda a vítězství je navýsost nebezpečné, zavání totalitou.

Ocitli jsme se v éře totálních válek, v nichž každý chce prosadit svou jedinou a věčnou pravdu. Není snad ani náhoda, že jeden tábor citované heslo o vítězné pravdě bere za své, přičemž druhý tábor, politickým určením vykázaný do opozice (prostoru lži a nenávisti) v zamlčení činí to samé. A podobně i tady, v literárním klubu, kde by měla zvlášť naléhavě platit zásada marginality názorů, zuří totální střety. Když bych nyní na příkladech ukazoval k tomu, že onen totální tábor plný lži a nenávisti si našel útočiště pod vlajkou pravdy a lásky, bude mi namítáno, že jako „politicky“ vykázaný usiluji o zisk takové vlajky. Proto to neudělám, byl by to nekonečný příběh. Namísto toho, jakkoli marně, vyzvu každého účastníka pekelné bitky, aby ponechal cestu pro názorovou změnu otevřenou. Protože ani ne tak změna sama, ale právě možnost změny je nejvýznamnějším opěrným bodem každého svobodného společenství.    


33 názorů

Honzyk
17. 01. 2017
Dát tip

ok, budu jen rad ...stejne se divim, ze te jeste ctu, ignorante...:P


Movsar
17. 01. 2017
Dát tip

přestaň sem cpát ty smajlíky. když nejsi s to něco sdělit jako člověk, dostaneš blokaci.


Honzyk
17. 01. 2017
Dát tip

:D


Honzyk
15. 01. 2017
Dát tip

douc se,prosim, cestinu, nez sem zase vlezes - a hlavne me prestan otravovat zcela zbytecnymi avizy.--dik.


Honzyk
15. 01. 2017
Dát tip

:D...to je nick, draha/ drahy...


Honzyk
15. 01. 2017
Dát tip

...a mNe se libi, btw..:D... to "briza belokora"--:-)


Honzyk
15. 01. 2017
Dát tip

briza belokora : wtf ?


briza: mne movsar nevadi. -- niekedy s nim suhlasim. inokedy nie. vytky co som mal k tejto teme som sformuloval.:) tot vse  --- dakujem za avizo


Mov: Na to, jak píšeš o úspornosti, toho až moc nakecáš. Nechme to být.


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

thj: tak naivní pojetí jazyka jsem ani nečekal, ale platí tady pro tebe: ještě větší blbec, než jsme doufali. jazyk, a v souvislosti, v jaké jsem to slovo použil, je samozřejmě mnohem více než jen styl (výstižné je i ta automatické rovnítko "zajímavý" - romantický; patrně máš pokojíček vyzdobeným se zámeckým nevkusem; mně naopak příliš básnivá řeč nepřijde zajímavá, větším uměním je mluvit úsporně a přitom obdivuhodně, třeba pro kunderu to platí). jazyk, to je celý systém jazykových forem a nástrojů, podstatné jsou metafory, protože celá řeč je metaforická, a právě zatuhlost metafor nechává zatuhlé i myšlení. takový člověk se pak motá v schematech, třeba když mi tady nedávno luzz začala přeříkávat klišé o ženství a mužství v rodině.


Honzyk
13. 01. 2017
Dát tip

:D :D :P...


Honzyk
13. 01. 2017
Dát tip

"Tve horsi a" : jo,akorat---

 

Movsar : :D


Mov: Nech si to důvěrné oslovení, pro někoho jiného, buď tak laskav. Znova opakuju, nebudu plýtvat čas na psaní nějakým vznosným jazykem člověku, který si o sobě myslí, jak je neuvěřitelně vtipný, pohotový a nadaný. Tvůj jazyk nepředvedl nic, co by mi stálo za to přejít z civilního způsobu vyjadřování. A už se začínáš, po vzoru svých oblíbených novinek, uchylovat k urážkám a argumentačním faulům.

Nevím jaké větší argumenty chceš ještě slyšet, než ty, co jsem ti popsal už v prvním příspěvku.

Místo těchhle nicneříkajících výkřiků a pláče zkus radši sednout a napsat něco, co nikoho neuráží, tím prospěješ sobě i světu víc, než když budeš neustále opakovat mantru o argumentech a vymýšlet, jak koho kde urazit.


nie movsar. ty si nenapisal len to ze je to gyc. s tym by som nemal najmensi problem. vtip bol v tom ze ty uz si sa nevenoval len dielu. ale odpalu ktory ta tak rozlutostil ze si o nom musel napisat takyto traktat./samozrejme ani s tym nemam v zasade problem. len mam na to co si napisal iny nazor/ --- ako som uz opakoval ixkrat. to ze napises ze nieco je gyc neznamena ze autor si hned zacne sypat popol na hlavu. uznaju tvoju velku pravdu. je to na nich. --- a fakt je ze ten podla teba nevtipnu odpoved ktoru si vytiahol ako exemplarny priklad gorinej "zhovadiilosti" a nepristojnych reakciach na kritiky bola z mojho pohladu korektna odpoved v ktorej na rozdiel od teba ukazala nadhlad nad vecou.--- kludne sa lutuj dalej. vypisuj diela o mne kde ma zosmiesnis do aleluje. mne je to u prdele.


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

obstaval to sračkami. to je zvláštní, že napsat o něčem prosté: je to kýč, ti připadá dobré a podepsal bys to, ale nahlédnout ještě jiné stránky, o nichž jsi neměl tušení, ti připadne jako "sračka". to ses ale prozradil. 


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

thj: no tak polemizuj, kašpare. ale už se konečně ukaž, protože zatím tady píšeš prázdné věci nudným jazykem. tady to skutečně není nějaká pobočka novinek.cz. 


Ašš: No právě, já bych klidně bral i článek o tom, jak a proč nemá rád věci, které Gora píše, jak říkám, ani můj šálek kávy to není. Ovšem to není mnoho a mnoho zde přítomných autorů. Ale plýtvat tolik energie na jednoho z nich? Proč?


Mov: Tak se podívej kolik textů s jednou a tou samou "myšlenkou" jsi už kvůli jedné reakci za posledních pár dní zveřejnil. Pokud bych měl ve vém životě člověka, na kterého chci upozornit, že dělá něco, co mě nabaví, nezajímá, klidně i odpuzuje, rozhodně bych kvůli nemu nepsal dvacet článků.


Tak, že by tvůj jazyk byl něčím vyjímečný, o tom bych dokázal dost úspěšně polemizovat.

A k těm klišé - když již po stodvacátédruhé píšeš ty samé uštěkané traktáty o tom, jak ti někdo leží v žaludku, co čekáš? Že ti na canc bulvárního charakteru někdo bude odpovídat filozosickým textem psaném v blankversu? No, ták!


THJ: ja si myslim ze uz sa dostal vyriesit problem gory je jeho vecoui cti a smrdi z toho uz len osobna animozita. pritom keby nebol uplne sprosty a napisal ze gorine diela su gyc ci nestoja za nic  tak to v pohode podpisem. --- obstaval  to vsak takymi neuveritelnymi srackami az to je zabavne ale som zvedavy kolko poviedok o jedontlivych pismakoch kery ho vysmiali este najdem. .:-)


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

tvéhj: kolik energie? durer na jeden obraz připsal údaj o čase, v jakém ho zhotovil. tuším, že to bylo 5 dní; doba nevídaná. mám připisovat 10,15 minut? a navíc, bavím se tím, je takový můj relax. 


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

pokud budeš psát o okopávání kotníků, měl bys předvést své kvality, alespoň tady v diskusi, když už v textech toho schopný nejsi. vždyť jsi nic zajímavého nesdělil, jsou to jen klišé, navíc podaná nudným jazykem. jsi v literárním klubu, člověče. 


pekny pokus o psychologizaciu. :-) bohuzial to ze som pisal sladke bolestinske basne /bola taka doba/ nemeni nic na tom ze fnukas pretoze ta gora ironicky odpinkla a stylizujes sa do role "politicky" vykazaneho pretoze ti  ludia nepohladkali ego tym ze ti odkyvali tu kravinu co si potom vyplul. :-) a najvtipnejsie na tom je ako v momente nesuhlasu s tebou skatulkujes a zaujimas obranne pozicie "ja proti vsetkym." --- pritom za seba ti mozem zodpovedne prehlasit ze ma celkom bavis. najskor provokaciami a teraz tym hysakom zneuznenenho ponizeneho "kritika".:-)

 

 


Ale ano, ukázat ano, to je pochoitelný postoj, ovšem tolik energie, co do toho vlkádáš, to už není jen snaha něco ukázat, to už je nějaká obsese.


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

myslíš pozornost babiček. tak o tu mi skutečně nejde. ale on žádný strom neroste do nebe, když už to začínalo být až směšné, rozhodl jsem se vstoupit do hry a ukázat, že ten strom byl vysazen uměle a hnojen a hnojen tipy a lichotkami. 


Ty jsi takový malý, ukopaný narcísek. Přisuzuješ si příliš velkou váhu, než ve skutečnosti máš. Nikde jsem neviděl jedinou válku, jediné vykázání, jediný náznak totality.

Spíš to vypadá, že jsi pěkná hysterka, která neunesla jednoho člověka a neunáší stále víc, že ten člověk tě má dost na háku a vlastně na tebe vůbec nereaguje a ty stále okopáváš kotníky a stále blafeš a ňafeš a poštěkáváš.

Takhle se pozornost dívek nezískává, takhle ne. To fungovalo na prvním stupni základní školy, že jsi dívku okouzlil taháním za copy a pokřikováním "blbá Nováková". Dnes je třeba být uctivý, příjemný a hlavně projevit nadhled, smysl pro humor, schopnost udělat si legraci sám ze sebe a hlavně inteligenci.

Osobně nejsem fanoušek tvorby oné ženy či dívky, která ti tolik leží v žaludku. Ale to pro mě znamená, že její tvorbu prostě nečtu, poze a jenom to je východisko z tvého neopodstatněně uraženě ješitného stavu. Zkus to.


Movsar
13. 01. 2017
Dát tip

ty máš velmi oblíbenou reakci o ufňukanosti. každž tu podle tebe jen fňuká. co za tím bude? když nahlédneme do tvých textů, bolestínstvím se to tam hemží. nejsi s tou pózou natolik sžitý, že ji vnímáš všude? anebo své slabosti chceš přičítat druhým, abys je mohl sdílet, a tím lépe snést? 


zasa len fnukas a hras sa na obet.:-) nikto ti tu tvoj nazor nebere nejsi nijak "politicky" vykazany. len ako klasicky "totalitar"  si nezniesol ze ta niekto nebere smrtelne vazne a dokonca si z teba urobil srandu. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru