Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejlepší české básně 2016

16. 01. 2017
4
22
2306
Autor
Movsar

Aneb o biografické studánce narcisově.

Pod jedním ze svých slovníkových hesel, zařazených do knihy Umění románu, Milan Kundera navrhuje založit všeobecnou povinnost publikovat umělecké texty anonymně. A spatřuje v takovém postupu tři výhody: ubylo by grafomanů, ubylo by roztržek v literárním prostoru a – konečně – vymizela by biografická interperatce děl. Poslední výhoda je Kunderovým velkým motivem, jako snad žádný jiný autor lpí na přesnosti v užívání jeho výroků a biografických dat; inu, když už nemůže zmizet za svým dílem, chce je alespoň zachovat věrné originálu.

S touto radikální myšlenkou bychom mohli přistoupit ke knize (tady již recenzované) Nejlepší české básně 2016. Antologie současné poezie čítá několik desítek příspěvků současných českých básníků. Kromě Petra Krále, doyena české surrealistické poezie, jde o neznámé tvůrce. A o to více překvapí koncepce knihy: z větší části je tvořena nikoli básněmi, nýbrž oslavnými medailonky autorů.

Je příznačné pro postmoderní umění, že dílo je nahrazováno interpretací. Textem o textu. Budiž, takový přístup k práci ještě byl nějakým způsobem plodný. Když se ale namísto díla předkládá už jen vizitka samotného autora, není to jen nudné, ale silně to zavání narcismem. Postmoderna sestoupila do další fáze úpadku: namísto díla sebeoslavné cívíčko.


22 názorů

pampelin
28. 08. 2017
Dát tip

Kde ale je hranice příběhu?

Kolik Díla, kolik Člověka?

 

 

Kolik skvělých děl se dá/má čekat od básníka, aby se dostal do výběru?

 

 


Norsko
22. 01. 2017
Dát tip
Seš dobrej, Movsare. Donutil jsi papoucha reagovat, to už se dlouho nikomu nepovedlo. Koho jsi myslel tím narcisem ťuhýku

papouch
22. 01. 2017
Dát tip

neodpověděl jsi mi .. Koho jsi myslel tím "o biografické studánce narcisově"?


Movsar
21. 01. 2017
Dát tip

neomlouvej se, každý se může splést, papouch.


papouch
21. 01. 2017
Dát tip

Promiň, Movsar. Já jsem blb. A vím to o sobě, že jsem blb. Spoustu věcí nechápu a tak se ptám, no. Se nezlob, prosím. ... A tak tedy koho jsi myslel tím "o biografické studánce narcisově"?(biografie - samozřejmě, že vím! když jsem byl malý, tak k nám jezdil pojízdný biograf, chodili jsme za korunu do první řady...! Úžasné zážitky - Chaplin, Garbo, Bogart, ...!)


Movsar
21. 01. 2017
Dát tip

mám tu někde byť i jen biografické údaje, nebo nevíš, co znamená slovo biografie?!  


papouch
21. 01. 2017
Dát tip

Dotaz: "...o biografické studánce narcisově."  - Tím myslíš sebe, Movsar?


Movsar
17. 01. 2017
Dát tip

"kundera nikdy poezii nerozuměl." ach, vůbec se mu nedivím, že čechy odepsal-


Lyryk
17. 01. 2017
Dát tip

Publikační anonymita neexistuje u autorů pubikujících alespoň rok. U některých i dříve. Kundera nikdy poezii nerozuměl.


reka
17. 01. 2017
Dát tip

Zdendo, hanbatý fotky spisovatelů a spisovatelek už tu byly. Někdy v roce 2000 vyšel kalendář spisovatelských aktů. Koupil jsem ho mému spolubydlicímu, pak jsme se tím kochali na koleji.


Zbora
17. 01. 2017
Dát tip

Ašš: tyjo, to heslo muselo dát práce, a autor se na něm opravdu důkladně vyřádil :)


Jinak tady s Romanem jsme byli tuším v 2011, ne teda jako naše básně, ale mluvilo se o nás - vzpomínáš Lohnisko? :-)


Čtu podruhé, potřetí a pořád mě to neomrzelo. Dokonalost - dávám do oblíbených. Jsem sešlapán bosou nohou hluboko do vědra se zelím.


tak s tymi hanbatymi fotkami suhlasim. aj ked hanbate fotky petra hrusku v tangach ako sa vala v piesku borkovca v sexi poze rozvaleneho na kapote auta ma lakaju mozno viac ako kliesovite fotky nejakej poetky


inak tuto tieto profily literatov. to je niekedy neskutocna bomba. existuje autor ktory ma profil na wikipedii /zjavne si ho urobil sam/ a vo vycte uspechov ma aj vitazstva v sutazi na pismaku: https://sk.wikipedia.org/wiki/Stanislav_H%C3%A1ber


Movsar
17. 01. 2017
Dát tip

ano, safiane, taky jsem se podivil tomu názvu. je to jako z gramodesky diskohitů.


Safián
17. 01. 2017
Dát tip

Neznámí autoři? Proč ne. Ale ten název "Nejlepší básně". A kolik let už tato nehoráznost trvá! Inu doba, kdy se nic neurodí, se musí sama alespoň chválit.


Movsar
16. 01. 2017
Dát tip

já ji nečetl vůbec, zarazil mě ten nepoměr. v podstatě to byl záporný signál. nadto není čas číst všechno, držím se známých autorů a u neznámých je to jen věc náhody, když v antiku někam šáhnu a ono se to ukáže být zdařilé. takový objev pak potěší. a tys mě potešila, žes tu zanechala vzkaz.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru