Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Figura rozervance v Crossu

21. 01. 2017
2
9
1101
Autor
Movsar

Radostná desetiminutovka aneb z blábolivého šuplíku poezie.

Emblematická postava moderní poezie – figura rozervaného básníka – je opět na scéně. A zatímco básník 19. století byl buď dandy (Baudelaire), dobrodruh (Rimbaud) nebo dekadentní deviant (Karásek), rozervanec současnosti je jen umaštěný komediant. Alespoň takový pocit jsem získal po tom, co jsem na internetu narazil na video z čtení (i místních) básníků. 

Kdyby v klubu nekouřili, docela určitě by si kouř vyrobili uměle, jak se to dělává na koncertech kapely Citron. Neboť cigarety jsou prvním znakem rozervané poezie. Už tedy víme, že obsedantními kuřáky jsou vedle schizofreniků i rozervaní básníci.

Volali ji na scénu. Svou superstar, celebritu. Připotácel se rozvrkočený mladík s cigaretou v prstech. Ruce se mu klepaly, jako by byl v posledním stadiu alzheimerovy choroby, postavou kýval jako starý Brůna. Sklonil se nad složkou s básněmi a rozdrmolil blábolivý příběh. Vždy, když narazil na klíčový výraz, slovní rozbušku, jako třeba „chcaní“, „fotr“ nebo „zhulený Arab“, přidal na hlase. Když se nedostává poetiky, je třeba zahrát ji, a když ani to nepomáhá, je třeba zkusit ji přehrát. Tak tedy rozervanec přehrával, marně se snažil vyvolat dojem básníka.

Zakončeme: současným rozervaným básníkům blábolivé tendence není herectví cizí. Sice oproti svým předchůdcům nedokáží dostát nárokům literatury, ale ve výrazu je dokáží doplnit: přestože opustili vkus, grácii, riziko i fantazii, dokáží být výrazní. Výrazně komičtí.   


9 názorů

Movsar
22. 01. 2017
Dát tip

souhlasím, upupo, s tím, že některá témata se přehlížejí. ten výraz sedí, protože je to přehlížení arogantní. nemám nic proti tématům z okraje, ostatně říkám s burroughsem: miluju postavy z podsvětí. jenže tady je to jen póza bez řemesla .a konečně, jak protagonisty znám, nebo je odhaduji, bez zkušenosti. burroughs si "alespoň" celoživotně píchal heroin, zastřelil manželku a miloval prostituty, tihle chlapci jsou takoví bázliví zastydlí středoškoláci, co si přečetli memento radka johna a pak ho přepisují zdrsnělým jazykem americkách beatniků nebo spíše raperů. neví nic o tom, o čem píší, a nakonec to ani neumějí napsat.   


upupa
22. 01. 2017
Dát tip

Myslím si, že toto bolo vždy. Len teraz nastal prudký nárast demencie. Čo dokážu mladí vyprodukovať na študentských fórach, to vyráža dych. Ich tvorba, ak to tak nazveme, je prinajlepšom zložená z bezduchých fráz. Aj v profi tvorbe poznať neschopnosť stvoriť myšlienku. Či v literatúre alebo vo filme, všade cítiť bezradnosť tvorcov, za humor považujú vulgarizmy, za drámu napchávanie sa drogami a "sranie na svet". Prečo vlastne sa vážna tvorba zaoberá prioritne drogami, násilím, prostitúciou? Ja vo svojom okolí vidím úplne iné problémy, hlavne sociálne. Tými je zakázané sa zaoberať?

Vulgarizmy - veď to prišlo z Ameriky, tak to musí byť dobré.

Nie?


Movsar
22. 01. 2017
Dát tip

tipuji, že nečtou nic. na některých je znát, že někdy četli bukowského a nedokázali se od toho oprostit. právě popisovaný vindal drámo je takovým jeho věrným plagiátorem.  


agáta5
22. 01. 2017
Dát tip

to záleží, co čtou pri těch nočních šichtách :) ...


Movsar
22. 01. 2017
Dát tip

nenech se mýlit. na těch lidech, které jsem na vidu pozoroval, není právě naprosto nic neobyčejného. ba právě naopak, jsou možná konzervativnější než byli svého času svazáci. přestož epracují jako kulisáci nebo noční hlídači kolejí nebo cokoli, na výrazu jim to nepřidá, jsou nachlup podobní těm hochům a děvčatům, co nabízejí byty k pronájmu nebo lepší tarif. je to velmi nudná mládež, která o revolte neví nic.


agáta5
22. 01. 2017
Dát tip

mám jeden oblíbenej film, na kterej se dívám pokaždý, když potřebuju dávku lidskosti... láska a jiné pohromy... když místní postavička básnířka Tatulá přednášela mezi zavěšenými mrtvými prasátky báseň, dala důraz na "velkej černej kokot"... všichni lidi vytřeštili oči a její přítel velkej černej pán si loknul šampáňa... ano, někteří jsou opravdu krásně rozháraní... to jen my obyčejní jsme pořád ve svých krabičkách :)))


Movsar
22. 01. 2017
Dát tip

pokud máš ráda kabinety kuriozit, tak ano.


agáta5
21. 01. 2017
Dát tip

ježíši, to se mám na co těšit,... já snad nedospím :)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru