Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O zemi jménem Květinkov

25. 01. 2017
8
21
2095
Autor
Meggy607

Inspirováno knihou Neználek....

Byla, nebyla jedna země jménem Květinkov. V té zemi žili skřítci, kteří se jmenovali Kvíťánci. Tito skřítci byli pěkná kvítka a moc se báli jedné  zlé květiny Skřítkožravky. Rodiče malých Kvíťánků často strašili skřítkožroutskou pověstí zlobivé skřítky. Květinkov nebyla moc veliká  země, ale zato byla krásná. Rostly tam různé květiny – sedmikrásky, tulipány a jiné. I ulice se jmenovaly podle květin, třeba Zvonečková, Tulipánová Alej a také Chrpová Třída. Skřítkové pracovali v květinových zahradách. Kvíťánci měli malé nožičky a vždy na hlavičce  čepičku. Nemyslete si, že se skřítci jmenovali Petr nebo Honza. Jmenovali se též podle květin: Pampelišák, Chrpáček, Bouřlínek a podobně. Bouřlínek byl obzvlášť zlobivý skřítek. Zažívali mnoho dobrodružství. Pluly po pampeliškové řece,let zvonečkovým letadýlkem... Kvíťánci si spousty věcí vyráběli úplně sami – auto na slunečnicový pohon, domy postavené z nejrůznějších květin. Někdy se mezi sebou nepohodli, ale stejně se měli všichni rádi a navzájem si pomáhali. Jednoho dne se vydali na výlet do Sněženkových hor. Sbalili si do batůžků nějaké sazeničky různých květin a vydali se na cestu, aby je mohli v horách vysadit a tak udělat hory ještě krásnější. Šli docela dlouho, ale stálo to za to. Když se vrátili domů, byli unavení a šli spát do svých tulipánových postýlek. Takové výlety pořádali často, takže se nikdy nenudili. Pořádali rovněž Květinové turnaje a rádi chodívali na procházky do Afrikánového lesa, sbírali tam všelijaké dobroty a pozorovali lesní zvířátka. V Květinkově bylo jezero, které se jmenovalo Květák, kam se chodili rádi koupat a dovádět. Kvíťánci měli ve zvyku u sebe nosit konývku, jelikož jakmile někde uviděli trochu suchou květinu, hned ji zalili. Kdo ji neměl, ten byl ostuda. Byli na svoji zemi moc pyšní, ale nikde se nechlubili. Za sousedy měli Květožravce. Ti jim neustále ničili jejich zahrádky a především kradli květiny. Ale Kvíťánci si z toho nic nedělali, protože si říkali, že je dobré rozdělit se se sousedy, jen by bylo lepší, kdyby o pár květin raději vždy poprosili. Rádi dávali květinám jména podle pracovních skřítků v zahradách. Kopretina se jmenovala podle Kopráčka, pivoňka podle Pivoňáčka atd. Nejvíc byli pyšní, když vypěstovali jednu zvláštní květinu. Byla moc krásná a dali jí jméno podle Růžáka. Pojmenovali ji růže. To byl největší trest pro jejich sousedy Květožravce, protože těm se náramně líbila, jenže hrozně píchala. Takže když ji chtěli potají ukrást, tak se zranili. Téhle krasavici se vždy vyhýbali. Děti Kvíťánků chodily do Petrklíčové školy. Tam se učily, aby z nich byli chytří skřítkové. Chodili tam moc rádi. No, o této zemi už víte hodně, jak se v ní žilo a že tam bylo moc krásně. Také bych chtěla v takové zemi někdy být a jako malý skřítek.


21 názorů

Meggy607
20. 04. 2017
Dát tip

8hanka : díky za předčtení také mám Neználka ráda


8hanka
19. 04. 2017
Dát tip

Neználka - u nás Nevedka - som milovala, doteraz knihy opatrujem ako oko v hlave, majú nádherné ilustrácie, keď osm bola malá, tiež som chcela žiť v ich mestešku spolu s nimi:)

A v Kvetinkove musi byť tiez nádherne


Meggy607
04. 04. 2017
Dát tip

zvedavec : díky :)


zvedavec
02. 04. 2017
Dát tip

Zaujímavá prestava o inom svete :)


Meggy607
02. 04. 2017
Dát tip

kuča : díky 


kuča
02. 04. 2017
Dát tip

Taky mi malinko chybí děj, ale hra se slovy je fajn a vzhledem k mládí autorky... Klobouk dolů a tip!


Meggy607
27. 01. 2017
Dát tip

Lakrov: děkuji za tip a zastávku :) 


Meggy607
27. 01. 2017
Dát tip

vesuvanka : děkuji :)

 


Lakrov
26. 01. 2017
Dát tip

Spíš než povídku mi to připomíná cozi jeko recenzi,  recenzi na úrovni záznamu do školního čtenářského deníku.  Jako povídce tomu totiž chybí to hlavní -- nějaký děj.  Tahle ke to jen jakési převyprávění nálady,  k níž by se ale postupným vepisováním dal nějaký děj doplnit.  Slohově by tomu pomohlo ubrat zdrobnělin.  Nazávěr, když odhlédnu ke jménu (a věku) autorky, ovšem nezbývá, než dát  tip.  


Kočkodan
25. 01. 2017
Dát tip
To by se mohlo líbit i slovenskému herci Štefanu Kvietikovi. Na svůj věk se umíš vyjadřovat dost květnatě. ;-)

vesuvanka
25. 01. 2017
Dát tip

Roztomilá květinková pohádka  :-))) TIP


Meggy607
25. 01. 2017
Dát tip

K3: děkuji za náštěvu a jak píše Gora za krásná slova :)


Gora
25. 01. 2017
Dát tip

Kateřinko, važ si hezkých slov od K3 - je zahradník:-)))))


K3
25. 01. 2017
Dát tip

Já ti přeju ať se ti to splní, ale možná by bylo lepší kdybys byla květinka. No nebylo by to kouzelné, květinka Kateřinka? Táta jednou přistihl jak nám jeden kluk krade růže, tak mu řekl ať si příště řekne, a od té doby si říkal. :)


Gora
25. 01. 2017
Dát tip

Tak to se těším...


Meggy607
25. 01. 2017
Dát tip

Gora: Děkuji ano pokusím se. Teď mám rozepsaného dračího jezdce 2 ten bude také brzy hotov :) :) .


Gora
25. 01. 2017
Dát tip

Meggy, obdivuji tvoji znalost květin...Afrikánový les by byl zajímavý už jen vůní...Líbí se mi třeba příběh o Růži, ale možná by stálo za to podrobněji jednotlivá dobrodružství rozepsat, až zase sedneš k počítači:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru