Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Amazonka

26. 01. 2017
29
44
3804
Autor
Gora

 

 

 

 

 

    Olga si nasadila v chodbičce bytu jedna  plus jedna na hlavu starou pletenou čapku, dárek od tchýně ze Lvova. Vlastně od ex-tchýně.

    Seběhla  tři patra bytovky. Pěšky, aby nerušila klid  zvuky výtahu. Šla venčit pejska, ačkoliv bylo teprve šest. Čerstvý sníh křupal pod nohama. Mráz štípal v nose a bolel na průduškách. Před dvaceti roky bývala v tuhle hodinu u pásu v papírně zde ve Větřní. Nikdy se nepřidala ke stížnostem žen, které hudrovaly na brzké vstávání. Ani k Ukrajinkám, nadávajícím na život na vybydlené ubytovně, již pro zahraniční dělníky kdysi postavila fabrika. Byla smířlivá i k následkům řádění Kubánců.

     V devadesátých letech vláda vypověděla mezinárodní smlouvu s fabrikou. Neovládli svůj temperament. Od těch divokých let nikdo nespravil rozmlácené výplně dveří a prázdno zakryl papundekl. Provizorně, ale snad na věčné časy?  Chápala ten vztek, vraceli se do chudoby.

     Po jejich odjezdu se už  místním ženám nestalo, že by byly pronásledovány žhavými pohledy čokoládových očí z oken ubytovny a  polohlasými šepoty: Milášku, poškej…    V dalším roce,  naposledy, vykukovalo zpod bělostných přikrývek v jeslích několik  kudrnáčů s růžovými chodidly.

     U popelnic poskakoval kos, hledal něco k snědku. Pes na vodítku na něj zaštěkal, ale on se ani nehnul. Vycítil, že nehrozí skutečné nebezpečí. Olga byla už několik let v důchodu. Přesto vstávala brzo a v klidu ranní procházky přemítala.

     Zavzpomínala na jedenadevadesátý, ve Lvově, kdy skoro každou noc odvracela plačtivé nebo agresivní útoky bývalého muže, který se motal po společném bytě.  Nerespektoval fakt, že jsou rok rozvedeni. Prodávala časně ráno v pekařství, nevyspalá a vyčerpaná nekonečným soužením s alkoholikem.

     Dvě děti naštěstí již byly dospělé a bydlely jinde. Zasáhla tchýně. Poradila: odejdi, jinak tě zničí. On nikdy nezmizí z bytu, neuzná, že mu nepatříš. Pokud to dokážeš, postav se na vlastní nohy. Nelituj ho, já už také nemohu, i když je to syn. My, lvovské ženy, máme v sobě něco z bojovnosti dávných Amazonek. Ještě tě čeká lepší život, jen musíš sebrat odvahu odejít.

     A tak šla, na Ukrajině právě vrcholila kampaň na práci v Čechách. Celých dvacet pět let  nezalitovala. Teď se blížila k domu, těšila se na horký silný čaj. Moderní pouliční lampy právě zhasínaly. U nich ve Lvově byly krásné, historické. Vše, co patří k dětství, se zdá blízké a nenahraditelné. Těžko se odpoutat. Ona to dokázala.

     Vracela se do bytu, do tepla. Otevřela dveře  a pes se rozběhl předsíní směrem k posteli. Manžel ještě spal.


44 názorů

Gora
11. 10. 2022
Dát tip

Díky, Ich...


Gora
31. 01. 2021
Dát tip

Ano, občas se i tchýně povede:-) - díky...


Jamardi
31. 01. 2021
Dát tip

Výborná tchýně. Mojí příbuzné se stalo něco podobného, ale nevím, kdo jí pomohl, nechtěla o tom mluvit.


Gora
09. 02. 2017
Dát tip

Jardo, děkuji za bedlivé čtení a popřemýšlení, těší mne to:-)


Jarrda
09. 02. 2017
Dát tip

Dzravím.

Přečetl jsem si miniaturu dvakrát. Cítím z ní hlubokou myšlenku. Někdy se stane, že to v životě na poprvé nevyjde. Člověk nenachází odvahu sbalit kartáček na zuby a jít. Zůstává výmluvně na místě s ohledy na druhé. Až když se odhodlá, uzří, že to bylo správné řešení.

l Iíbí se mi takovéto výseče z bežného života jedince, obohacené vnitřními myšlenkami.


Gora
01. 02. 2017
Dát tip

Diano, děkuju, to jsem měla na mysli...lidé často hudrují a jiní by za vše byli rádi:-) 


Diana
01. 02. 2017
Dát tip

Také znám podobný příběh. Tady v Česku to vůbec není špatné!  V tom vidím největší klad příběhu, že nás vede k tomu, abychom si to uvědomili. ******


Gora
01. 02. 2017
Dát tip

Hugo, z tvého komentu jsem celkově K.O. a dík:.-)


Hugo Ramon
01. 02. 2017
Dát tip

:-)OK


Gora
29. 01. 2017
Dát tip

Setkávám se s Olgou čas od času v bazénu...je tak spokojená, vlastně s málem, třeba banán či rajče je pro ni zbytečnost a luxus...člověk, který prošel mizérií a váží si  i chudé existence. Ve Lvově opravdu existuje již staletí hnutí Amazonek, odtud název:-) Díky


Gora
29. 01. 2017
Dát tip

břízko, děkuju za laskavý komentář...je to pokaždé můj náhled na osobu, o níž píšu, na tu situaci, a snažím se uchovat odstup...snad se mi to někdy povede. Jinak není to povídka, ale miniatura, v povídce bych se snažila jít více do hloubky...


Gora
29. 01. 2017
Dát tip

fialinko, díky moc...


fialka...
29. 01. 2017
Dát tip

Příběh ze života, dobré čtení :-)


Gora
27. 01. 2017
Dát tip

Květoni, díky. Obdivuju tu odvahu.


Znám několik děvčat z Ukrajiny a sedí to docela přesně.


Gora
27. 01. 2017
Dát tip

Lnice, děkuju:-)


Lnice
27. 01. 2017
Dát tip

líbí se mi nálada.-)


Gora
27. 01. 2017
Dát tip

Lakrove, děkuji za vše.


Gora
27. 01. 2017
Dát tip

Danny, to mne těší, dík:-)


Danny
27. 01. 2017
Dát tip
pěkně napsáno *

Gora
27. 01. 2017
Dát tip

vesuvanko, díky moc:-)


vesuvanka
27. 01. 2017
Dát tip

Pěkně napsané, příběh mě zaujal. TIP


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

blackie: díky...ta "moje" přišla až po čtyřicítce, což obdivuji, tu odvahu:-)


Moc hezky napsané........i nás pracuje Ukrajinka....vystudovala tady....vdala se má děti.......její vzpomínky na dětství mě berou....stejně jako tebou napsané......*/***


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Evženie, díky:-)...je spokojená


Oldjerry
26. 01. 2017
Dát tip

Některá slova, ač se za taková mají, nejsou sprostá... jsou jen slova přesná a pak slova slušně opisující skutečné stavy, děje, prostředky a podobně.

Příklad: Že mne hloupost dopaluje je slušné, opisující, ale že mne sere je přesné... (:-D


Je dobře, že našla odvahu vykročit dál. /T


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Kočkodane, sprostá slova neužívám, a ten košíček stačí, díky, puntičkáři:-)


Kočkodan
26. 01. 2017
Dát tip
Pokud nedošlo k osudným překlepům a nemyslelas „rozesíráš“, tak jsem pochopitelně rád. Až později mi došlo, že kdybych si odpustil košíček a nechal jen hrudníček, lépe by vyzněl ten budíček. Byl jsem trochu ukvapený truhlíček... :-(

Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Čudlo, takže víš, o čem hovořím...díky:-)


Čudla
26. 01. 2017
Dát tip

Znám podobný příběh ze svého okolí. Teď je ona žena šťastně vdaná, má dvojčata a milujícího muže./*


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Lakrove, díky za upozornění, opraveno:-) a o tom nenáročném štěstí je to přesně ono, dík.


Lakrov
26. 01. 2017
Dát tip

Dějem -- tedy především náladou, protože přímého děje v tom zas tolik není --  se mi to líbí. Ke slohové podobě mám jisté výhrady -- text mi přijde napsaný  tak nějak nahrubo.  Začátek odstavce ...Tiše seběhla tři patra...  by podle mě potřeboval přepsat:  Neshodný přívlastek ...klid spících... snižuje srozumitelnost věty,  samotné slovo ...spících... mi tam taky moc nesedí  a věta ...Šla brzy ráno s pejskem do parku... přináší takové nezáživné oznámení.  Některé věty dál mají divný slovosled  (...Po jejich odjezdu se už nestávalo místním ženám...  ## ...Po jejich odjezdu už se místním ženám nestávalo... by znělo lépe.

Celkovou náladu (předpokládám, že takový byl záměr) to ovšem má dobrou;  jakési smíření se s osudem a z něj plynoucí "nenáročné" štěstí.  


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Karpatský kolego, díky za čtení...ne, vdala se tady, v Čechách, podruhé, a je spokojena:-)))


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Kočkodane, díky, rozesmíváš:-)))))


Gora
26. 01. 2017
Dát tip

Oůdjerry, je to jen miniatura, nechtěla jsem zacházet do hloubky.Dík!


Oldjerry
26. 01. 2017
Dát tip

Předpokládám, že někomu se to bude zdát mělké, ale stačí normální dávka empatie, aby se do toho člověk ponořil. To sebou nesou historky a karamboly celého vlastního života, které se s minimální úpravou na tohle nechají »napasovat«... a to - pro-ka-za-tel-ně! - nejsem ženská (:-D


Kočkodan
26. 01. 2017
Dát tip
Pri poslední vete me napadlo, ze manzel uz dlouho spát nebude, protoze dobrman Punta mu záhy skocí na hrudní kosícek a provede budícek...

/* Pri poslednej vete ma napadlo, či snáď nie ex z Ľvova. ;-(


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru