Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Erotické narovnání

26. 01. 2017
2
1
785
Autor
Movsar

Je čas boje i čas pokoje

Rozjitřeni světem ještě se rozčilují u internetu. Diskutéři. Noční digitální dravci. A to už i věčná paní Míša propustila své hosty od kotle, otevřela láhev borůvkového vína a vůbec se nechce přít. To, co chce, je tak trochu po nahatu se mít. Jistě se jí to podaří. Protože kdo neztratil rozum, ví, že je čas boje i čas pokoje. A drobné růžové kalhotky paní Míši v ladné křivce právě přelétly na druhou stranu pokoje.


Erotické narovnání

Už se v ní budí lesbické touhy. Kamarádce přitiskla ukazováček na koleno a vykroužila jím nějaké znamení. Smály se pak a byla toho smíchu jarní záplava. Kamarádky v metru, nejvíc tak šestnáctileté. Byly tři a jejich pouto se zdálo nesporné, ještě mezi nš nestihl vstoupit svár. A pokud se nevytratí v čase, nezmizí si z horizontu běžných dní, jednou takový svár přijde. Možná se po něm setkají, aby si promluvily, někde v přítmí dobré vinárny. Budou zase všechny tři. A jak budou nahlas přemýšlet o tom, co se stalo, ale nebude to stačit. A pak, jako na zavolanou, vyvstane z jejich erotické paměti ta drobná příhoda z jedné dávné lednové cesty metrem. A ta nejvíc odvážná znovu vztáhne prst ke kamarádce, přiloží jí ho na jiné místo a nakreslí jím znamení. A bude z toho smíchu jarní záplava.


Láska v detailu

Rozvodové žaloby mají v naprosté většině podobu formulářů, jen zanedbatelnému procentu navrhovatelů stojí za to vylíčit důvod rozkolu. Ona většina, nejspíš unavená životem i na pár vět, si bere k ruce přibližně toto: účastníci se vzájemně odcizili a jejich manželství je trvale a hluboce rozvráceno; případně: manželství účastníků již neplní žádnou ze svých společenských funkcí; případně: navrhovatel již nemá k druhému účastníkovi žádný citový vztah. Od téměř filosofického pojetí odcizení přes biopolitické diktum po laxní konstatování vyhoření. Konec lásky a naděje v jednom prázdném slově. A na začátku přitom bylo množství pevných gest a slibů, ceremonií, velkých a zavazujících činů, a hlavně – příběh, do něhož je nejednou vtažen třetí. A pak, na konci, formulář, orientační údaj. Jako by vztahy mezi lidmi stály na nějakém detailu, křehkém a nepojmenovatelném. Jen ti uspějí, kterým se podaří nalézt jej.  


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru