Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V troskách hledat smysl

03. 02. 2017
1
10
963
Autor
Movsar

Odkud se vzala ta zvláštní nálada, která padla na společnost jako temný stín? Mám na mysli všechno to rozhořčení, sváry, upadání do skepse, obecná neuróza, vlny nespokojenosti? Tak jako s úsvitem novověku přicházely na svět morové rány, přicházejí na prahu jeho konce rány skepse. 

Panuje jistá shoda na tom, že na vině je globalizace, která svět zmáčkla na „globální vesnici“, v níž už není hranic a vzdálenosti, kde jediným kliknutím lze sledovat dění na ulici v Bangkoku anebo položit dotaz americkému prezidentovi, ale kde zároveň člověku nebyl dán uspokojivý návod, jak hledat smysl ve všech těch možnostech, jež se mu nabízejí. Přibývá možností, ubývá smyslu, vyjádřil to ve zkratce český filosof.

Nabízí se otázka: je potřeba smyslu jen dožívajícím dědictvím metafyziky,  náboženské a filosofické tradice, na které byla vystavěna evropská civilizace, nebo je to antropologická konstanta, bez níž by člověk nebyl člověkem ve své humanistické definici? Věren současné skepsi, vyjadřuji obavu, že ať už je odpověď jakákoli, s prohlubujícím se technologickým pokrokem a „zasíťováním“ světa člověk projde otřásající zkušeností. Není ani nutné prostřednictvím německého myslitele povolávat ke slovu klasické varování o zapomenutosti (osudové) řeči, které se ostatně rychlým návratem k obrázkovému písmu digitálních programů samo zpřítomňuje, postačí být pozorný k projevům změn: procházet jako hrdina sc-fi románu digitální krajinou, kontaminovanou klony, pixelovými obrazy, hučící mediálním škvárem a nekončící zábavou, ale vyhořelou na smysl, a pokoušet se z těch doutnajících zbytků nějaký nový smysl uchopit.


10 názorů

r.l. : mne ze som slovak...


Movsar
03. 02. 2017
Dát tip

ostatně o (nejen vaší) identitární panice svědčí přímo některé texty, pod nimiž se tetelíte. třeba to láteření nad zvyky číňanů neuklízet po sobě tácky od jitrnic a tetelení se na d tím, že "někdo věci znazval pravými jmény", nebo jak si to tam píšte.


Movsar
03. 02. 2017
Dát tip

když sleduju vaše malé společenství tady na písmáku ,aleši, řekl bych, že to ten názor podporuje: jste neurotičtí, nenávistní a bázliví extrémně, což se projevuje snahou vyloučit každého, kdo by\ s vámi nenotoval zběsilou píseň tipů a chval. 


a odkud se vzal ten názor, že nějaká takováhle nálada ve společnosti skutečně existuje? Co to vůbec je ta tvoje "společnost" ? Každý jednotlivec má svou náladu, rouhodně nejsou všichni rozhořčení a neurotičtí. Že bys přisuzoval vlastní náladu celé společnosti?


r.l.  nezavid:)


Claw
03. 02. 2017
Dát tip
Vlny nespokojenosti, valky a skepse tu jsou a byly porad, ale nebyla media, malo kdo se to dozvedel a resil to :)

podla mna to bude tym ze ludstvo cita tvoje prispevky na pismaku. tak sa im nediv:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru