Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmák. Umět zůstat básníkem

05. 02. 2017
4
26
2302
Autor
Movsar

Za nejvýraznější příznak postmoderny považuje italský filosof Gianni Vattimo masmédia s jejich efektem multiplikace komunikace, tedy možnosti „dostat se ke slovu“, jež je dána každému. Nejen internet jako vrchol interaktivity, ale i stará média jako televize nebo rozhlas se stále více otevírají veřejnosti. Nedávno jsem u jednoho diskusního pořadu na téma (de)regulace palných zbraní na obrazovce četl tento komentář diváka: „Ozbrojili jsme se celá rodina, máme strach z uprchlíků. Koupili jsme si s manželkou pistole a taky mačety.“ Vstup nejrůznějších subkultur na scénu, jejich zviditelnění, dokáže být nejen poučné, ale často i komické.

A jak je tomu tady na našem „literárním serveru“? Podobně jako ve zmíněném pořadu. Chybí ovšem moderátor, ostatně najít pro Míšu Jílkovou rovnocennou alternativu je úkol téměř nemožný. Ocitáme se tedy uprostřed vařícího kotle názorů, postojů a zejména nekonečné tirády pocitů docela sami. O to větší je ale naše odpovědnost, neboť jsme vydáni neomezené možnsti vnést do veřejného prostoru cokoli, sebemenší banalitu či přímo hloupost.

Čtu například: „Znaky zajíce/myslivec se nemýlil/krvavá stopa.“; nebo: „v postranních uličkách potichu po ránu sýry jí/stíny co dříve strach neznaly/uličky dávno nejsou slepé..“; nebo taky: „Trvala bych na tom, aby turistům, cestujícím k nám, vysvětlili například:  posmrkané papírové kapesníčky nelze libovolně v hotelovém pokoji nebo penzionu pohodit na zem, při vstupu či odchodu na ubytování se gestem či slovem zdraví.“ První je vydáváno za haiku, druhé za báseň, třetí za úvahu. Možná by za skutečnou úvahu stálo, čas od času ponechat mysl vychladnout od příliš rozhořelé touhy vyjádřit se veřejně, využít za každou cenu tu (a každou jinou) možnost současných technologií a světa vůbec, polknout svou banalitu a jít třeba nakrmit racky. Bude v tom mnohem více poezie a dotyčný tak zachová šanci zůstat básníkem.   


26 názorů

Norsko 1
07. 02. 2017
Dát tip
Relé

já tady rozhodně žádné zájmy nedeklaruju...už vůbec ne literární...:o)

omlouvám se veřejně Aššurovi, že jsem zveřejnil foto, které je veřejně dostupné na veřejném facebooku.


Movsar
06. 02. 2017
Dát tip

složit účty by měli zejména norsko a a-n, protože ti tady deklarují čistě literární zájmy, a přesto je tak 90 % jejich reakcí naprosto mimo jakoukoli spojitost s literaturou.  


movsar: reagoval som na obrazok ktory som vytvoril. zarazilo ma ze to je vonku. berem ze to bolo off topic. 


Movsar
06. 02. 2017
Dát tip

tak úplně nerozumím tomu, proč se v prostoru zaměřeném literárně pořád debaty stáčí jiným směrem. co je za tím vírem? nejste tady hoši špatně? 


* toto som mu /r.l.-ovi/ poslal ako odpoved....


norsko: je to on. poslal som to alešovi len ako sposob ako spravit romanove spravy originalnejsie..---- toto som mu poslal ako odpoved na jeho poslednu drsnacku spravu. zdalo sa mi ze takto jeho sprava chytila lepsi swag --- ale necakal som ze to tu hned linkne von. pripravoval som totiz cely  komix :-)


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
To je von? Jasnej exhibicionista, že mě to nenapadlo dříve


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
Lyrik je Movsar? To jsem měl o něm větší mínění

smyčka
05. 02. 2017
Dát tip

Pravda


No, ty ukázky mi připadají jako bláboly. Našel jsem si ten druhý text celý, zajímalo mě, kam dospěl. Aspoň se tam otvírá nějaký prostor. A důraz na jazyk a jeho znejasňování jako "tak tak že srdce nedotepe" a na zvukovou stránku, to nemusí být úplně beze smyslu - trochu mi to připomnělo Hanuse, když začínal. Stín stíná stín / s ním němé sněmy síní ... Jako na začátek to není zlé.

A třeba Řehákova rozvolněnost (přiznaně nechává místy jazyk blábolit) mi přijde funkční, je to svobodné, ale není to svoboda pro svobodu ani privátní šifra.

A taky, musím sám sobě přiznat neschopnost přesného zachycení - ve chvíli, kdy začínám mluvit, se vzdaluju pohledu, vždycky je mezi obrazem a řečí nějaká (větší nebo menší) propast. Ten Lyrykův text vnímám jako takové odkrývání nebo aspoň nezamlčování propasti. No ale možná si to idealizuju.


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
.. oba dva

Movsar
05. 02. 2017
Dát tip

souhlasím, romane, že i tak by se to dalo říct. :-)


rl:asi jsem z tvého pohledu taky úchyl, když mi píšeš soukromě? je to divné, nestojíš o nikoho, ale píšeš každému...:o)


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
Mě to baví. Proč mi píšeš ty skvělé zprávy, když mě máš roky zakázanýho

"propásli jste příležitost mlčet..." ...kde jen jsem to slyšel?


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
Relé je v nich velmistr

Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
?

Movsar
05. 02. 2017
Dát tip

svým způsobem tě ctí, že jsi na sebe vzal břímě prvního potrefeného.


Norsko 1
05. 02. 2017
Dát tip
Proč nejdeš

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru