Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KAMENNÝ VODOPÁD ŠOMOŠKA

11. 02. 2017
20
37
2152
Autor
vesuvanka

 

KAMENNÝ VODOPÁD ŠOMOŠKA

 

Tento krásný a zajímavý geologický útvar, tvořený pěti a šestibokými čedičovými sloupci, najdeme na Slovensku v Cerové vrchovině v okresu Lučenec, poblíž hranice s Maďarskem. Název Šomoška je odvozen od blízké maďarské obce Somosko. Kamenný vodopád byl vyhlášený jako chráněný přírodní výtvor v roce 1954. Celá přírodní rezervace Šomoška zaujímá rozlohu 7,9 ha.

 

Po stránce geologické se jedná o přívodní kanál magmatu k sopce, který byl postupně během miliónů let odkryt erozí a odnosem horniny, čímž se obnažil vnitřek vulkánu. Vlastní kamenný vodopád byl odkryt až později, a to při těžbě kamene, který byl použit na stavbu hradu Šomoška na vrcholu kopce.
Pro čedič je typická sloupcová odlučnost, která je způsobena velmi pomalým tuhnutím lávy (nebo magmatu těsně pod povrchem). Sloupce se vytvářejí kolmo k ploše, kde se láva ochlazovala.

 

Kamenný vodopád je dokladem sopečné činnosti v období třetihor, kdy došlo k alpinskému vrásnění, při němž vznikly Karpaty, a jehož důsledkem byla i sopečná činnost. Při vrásnění se na některých místech zemská kůra ztenčila, popraskala a vytvořily se trhliny a zlomy, kudy pronikalo magma na povrch.

 

Cerová vrchovina je celá sopečného původu a její kopečky nám svými tvary připomenou České středohoří, jež má stejnou geologickou minulost z období třetihor. Vulkanických pohoří je na Slovensku mnohem víc - například Vtáčnik, Polana, Kremnické a Štiavnické vrchy, Slánské, vrchy a Vihorlat.

 

Název Cerové vrchoviny je odvozen od teplomilnějšího druhu dubu - dub cer (Quercus cerris), který zde vytváří souvislé lesy. Dub cer je opadavý a pochází z oblasti jihovýchodní Evropy. Přirozeně roste v severní Itálii, Maďarsku, zasahuje na jižní Slovensko a jižní Moravu, v Čechách přirozené porosty nevytváří. Kromě teplejšího podnebí tento dub vyžaduje i sušší půdu. Od dubu letního se dub cer liší trochu štíhlejším vzrůstem, hodně rozbrázděnou borkou již v mládí a také poměrně pravidelně rozloženými větvemi. Nápadné jsou i žaludy, které jsou z větší části skryty v plstnatých číškách.
Porost těchto dubů v Cerové vrchoviny zpětně napovídá o jejich klimatických podmínkách a čedičové podloží napovídá o výskytu mnoha druhů rostlin, některých i vzácných. Je to nádherná krajina.

 

Přestože jsem neměla možnost Cerovou vrchovinu navštívit, vzala mě za srdíčko a mám pocit, jako bych ji prochodila podobně jako České středohoří, které mi tolik připomíná. Stačilo mi Cerovou vrchovinu trochu prostudovat po stránce geologické, zjistit něco o podnebí, prohlédnout si fotografie a najednou přede mnou ožila krajina i po stránce botanické...

 

Věřím, že bych se tu setkala i s mnoha druhy motýlů včetně otakárků...


37 názorů

vesuvanka
22. 08. 2020
Dát tip

Renato, děkuji za přečtení, milá slova i Tip :-)))


bixley
22. 08. 2020
Dát tip

Moc krásné. A spousta zajímavých informací. Díky.


vesuvanka
20. 03. 2017
Dát tip

Alenakar, díky za vysvětlení :-))).

 


Alenakar
20. 03. 2017
Dát tip

Samice b.t. je dost velký motýl. Jeden z mála,které se mi podařilo i vyfotografovat (nemám na to optiku). Základní barva křídel toho motýla je hnědá,ale díky lomu světla přechází do modré jako u batolců.


vesuvanka
16. 03. 2017
Dát tip

Alenakar, děkuji. Vlivem oteplování se tito motýli objevují i v krajinách severněji položených, kde byli vzácní anebo se vůbec nevyskytovali.

Nejvíc otakárků fenyklových jsem vídala v Českém středohoří, otakárek ovocný byl trochu vzácnější. Jedním z nejhezčích zážitků bylo pozorování svatebních rejů otakárků na vrcholech kopců.  Další nádherný motýl je batolec duhový, kterého jsem pozorovala  i v Praze.

Díky za upozornění na bělopáska topolového, kterého znám z atlasů, ale nejsem si jistá, zda jsem ho někdy viděla ve volné přírodě.  Nejednou se stalo, že kolem mě proletěl velký tmavší motýl proletěl tak rychle, že jsem si ho nestačila dobře prohlédnout. Podívala jsem se teď na bělopáska topolového na internetu, a byla jsem překvapena proměnlivostí jeho barev (někteří samci mají základní barvu tmavě hnědou, jiní hnědavě modrou), zajímavé je velmi pestré zbarvení rubu křídel - je to skutečně krasavec.


Alenakar
16. 03. 2017
Dát tip

Já mám zahradu na severu a otakárka ovocného jsem u nás viděla poprvé. Otakárky feniklové ale registruji každý rok. Zatím asi nejkrásnější motýl,který se u mě objevil,byla samička bělopáska topolového. To je snad jediný náš druh,kde je obrovský pohlavní dimorfismus a jeden by se hádal,jestli je hezčí samec nebo samice.


vesuvanka
13. 03. 2017
Dát tip

Alenakar, díky. Tak to je docela možné, že otakárek ovocný přiletěl od Šomošky, pokud je zahrada někdde poblíž. Tito vzácní motýli jsou teplomilní, vyhledávají výslunná a suchá místa, příkré svahy, porostlé keři (zdejména trnkami, hlohem a třešní křovitou,


Alenakar
13. 03. 2017
Dát tip

Když tak píšeš o těch otakárcích : loni jsem poprvé v životě viděla na naší zahradě otakárka ovocného.Třeba přiletěl od Šomošky.


vesuvanka
10. 03. 2017
Dát tip

Alenakar, děkuji za zastavení a komentář, který mě potěšil :-)))


Alenakar
09. 03. 2017
Dát tip

Poprvé tady čtu něco naučného v tomto duchu a musím říct,že mě to zaujalo. Tip.


vesuvanka
28. 02. 2017
Dát tip

over, tak to mě moc těší (prosím o tykání). Děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


over
27. 02. 2017
Dát tip

tak rád s Vámi (s Tebou) cestuji :)


vesuvanka
24. 02. 2017
Dát tip

Mílo, děkuji za přečtení a milá slova. Moc mě potěšil Tvůj zájem. I já jsem si ráda přečetla Tvá díla a těším se na další :-)))


Mimiane
23. 02. 2017
Dát tip

Krásné a zajímavé, umíš to nádherně podat, dlouho jsem tu nebyla a na tvé psaní se moc těšila, díky..


vesuvanka
20. 02. 2017
Dát tip

Zuzulínko, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy, děkuji :-)))


Zuzulinka
20. 02. 2017
Dát tip

zase moc krásné putování, děkuji Janičko:-)


vesuvanka
16. 02. 2017
Dát tip

Evi, děkuji za přečtení a milý komentář :-))). To je prima, že jste Kamenný vodopád a Šomošku navštívili a měli hezký zážitek a přívětivého průvodce.


zvedavec
15. 02. 2017
Dát tip

Vesuvanka, vďaka za popis a krásny obrázok;

 

boli sme tam minulé leto, naozaj krásne, odporúčam aj ja, ...a krásny je aj hrad Šomoška a neobyčajne prívetivý a plný informácií bol aj pán, ktorý nás pri predaji lístka na hrad Šomoška očaril, a pri návrate aj spolu s manželom vyfotil len tak z dobroty srdca vyfotil 

 


vesuvanka
14. 02. 2017
Dát tip

Janinko, děkuji za přečtení a milou odezvu  :-)))

 

Růženko, tak to je prima, díky  :-)))


RUZIGEL
14. 02. 2017
Dát tip

Tu znám.


zase jsem o kousek chytřejší! děkuji


vesuvanka
13. 02. 2017
Dát tip

Růženko, děkuji za zastavení a milá slova :-))). Ten Kamenný vodopád mě dostal. Je to přírodní uníkát v Evropě. Ve skalách můžeme často najít zajímavé podobnosti. V Českém středohoří jsou kamenné varhany -  čedičová Panská skála.


RUZIGEL
13. 02. 2017
Dát tip

Naprosto neobvyklý, neuvěřitelný a krásný vodopád.Dík.


vesuvanka
13. 02. 2017
Dát tip

Adriano, děkuji za zastavení a milou odezvu :-))). Mám radost, že jsem Ti dala tip na výlet, tak ať se vydaří :-))).


už, když jsem uviděla obrázek, tak jsem se natěšila, že mám kam jet, díky za avízo, T*


vesuvanka
13. 02. 2017
Dát tip

Marcelko, děkuji za zastavení a za milou odezvu :-))). Díky i za zájem. To, co vkládám v poslední době, jsou  starší díla, která byla uveřejněna na neliterárních serverech - měla jsem obavu je vložit na literární server. Nakonec jsem si dodala odvahy a nelituji :-)))

Dodolo, mám radost, že Tě dílo zaujalo a přiblížilo tuto krásnou krajinu. Jak jsem psala, znám ji jen z geologie, botaniky a fotek, z nichž mně hodně připomíná České středohoří. Děkuji za zastavení a milá slova :-)))


Dodola
13. 02. 2017
Dát tip

I přede mnou ta krajina ožila... tak zajímavá místa a tak málo o nich člověk ví, díky za odhalení těch nepovšimnutých krás a zajímavostí


Marcela.K.
12. 02. 2017
Dát tip

Jsem ráda, že jsi opět tady a píšeš. Tvoje obrázky miluju...psané i malované :-)


vesuvanka
11. 02. 2017
Dát tip

Jirko, Peter, Irčo, Romane, Diano, fialko, ivi a Luboši,

děkuji za přečtení a milou odezvu, Lubošku, díky za veršíky :-))) Těší mě, že vás Kamenný vodopád a Cerová vrchovina zaujaly.


Kočkodan
11. 02. 2017
Dát tip
Nejvíce k návštěvě lákají Luboška Janička Haasová, vodopád Šomoška. ;-)

.zase kousek krásna..............děkuji...................*/**


fialka...
11. 02. 2017
Dát tip

Krásné a poučné :-)


Diana
11. 02. 2017
Dát tip

Strašně zajímavé! Ani nevíš, jak moc si těch tvých "lekcí" považuji!******

A zase tvůj fascinující obrázek!


Gora
11. 02. 2017
Dát tip

Nádherné...díky za přiblížení:-)


Jeden tip pre teba vesuvanka a jeden na niektorý víkend /*


to musí být krásný )


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru