Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nemluvná Olomouc

19. 02. 2017
10
9
1029
Autor
Movsar

Možnost ostrova. Bezpráví

Utopená v Orlických horách obec. Bezpráví. Z vlaku není vidět než pustá cesta, dává se fantazii, tomu výkonu polétavé mysli. A protože venku se rozlila zima v nejsněžnější hojnosti, je před námi jen bílý horizont bez konce. Podobně se ukazovalo moře dobrodruhům, a i oni hledali možnost ostrova. Nezřídka se pak dopouštěli bezpráví.


Nemluvná Olomouc

Nemluvná Olomouc mizela v soumraku. Těžké mraky město ještě více obracely do sebe. Od věží kostelů k domům, od kašen k loubím, od úst k uším šlo ticho. Řeholníci v klášterech, vydáni už klauzuře mlčení, tomu tichu dávali smysl: ticho jako způsob, jak být ve světě; odpoutáni od ševelících řečí, příliš těsných svazků s všedností. A do toho začal padat sníh a večer a odkudsi docela nevšedně zavoněl chléb k večeři.


Koleje usínají

Neděle. Vlaky a autobusy křižují zem. Do univerzitních měst se pomalu sjíždějí studenti. S těžkými zavazadly dorazí na koleje, rozsvítí slabé žárovky, vybalí domácí sekanou, tátův mošt a ještě kus svačiny z vlaku. A když jich je postupně víc, ještě se vracejí k víkendu, řeči plynou v kulise škvrčícího rádia, z umýváren jde pára. A ve tmě na učebně dva, říkejme jim třeba Luděk a Bára, pěstují lásku, takovou tu přímočarou. Ale ani tu nevidí recepční ráda a jako bezlítostný Jahve vyhání milence z ráje učebny. Koleje usínají.


9 názorů

Frakoun
05. 07. 2017
Dát tip
Mekatronic Doombinercelouzs Lampuška Písmák ze mlýna Jákobů a Herbertů

Markel
02. 03. 2017
Dát tip

myslím prostě jarní, kdy ptáci radostně zpívají a kálejí a sochy.... Na Tebou zmíněných akcích jsem nikdy nebyla, ale přesto mám přírodu ráda, já jsem taky příroda a myslíš, že mne někdo chrání? Tůdle nůdle :-))


Movsar
26. 02. 2017
Dát tip

děkuju, přátelé, za navštívení.

markel: myslíš jarní akci ekologických dnů, besed v divadle hudby?


Markel
26. 02. 2017
Dát tip

nejvíc Olomouc, protože znám, ale ne zimní, ale tu upovídanou, tu jarní *


K3
22. 02. 2017
Dát tip

Krásný triptych. Bezpráví moc dobře znám. T.


Movsar
19. 02. 2017
Dát tip

díky, potěšio mě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru