Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BYL JEDNÍM Z PRVNÍCH

12. 03. 2017
18
33
1790
Autor
vesuvanka

BYL JEDNÍM Z PRVNÍCH,

 

kdo při svých výzkumech vulkánů fotografoval a filmoval jejich erupce a u široké veřejnosti se proslavil svým filmem "Schůzky s ďáblem". Napsal stejnojmennou knížku, kterou u nás vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 1951, a mnoho dalších publikací, jimiž přiblížil široké veřejnosti strhujícím způsobem hory, chrlící popel a lávu, a blíže ji seznámil s tímto fascinujícím přírodním dějem. Napsal šestnáct populárních knih o vulkánech a byl autorem mnoha odborných publikací v oboru vulkanonologie. Za své objevy získal světová vyznamenání a díky svým bohatým zkušenostem byl později ve Francii jmenován do funkce komisaře pro předcházení přírodním katastrofám. Řeč je o proslulém vulkanologovi Harounu Tazieffovi.


Haroun Tazieff se narodil 11. května 1914 ve Varšavě (zemřel 6. února 1998 v Paříži). Vystudoval geologii na univerzitě v Lutychu v Belgii, studoval i ve Francii. Původně pracoval jako geolog. Při výzkumech v oblasti Východoafrické příkopové propadliny, vystoupil v roce 1948 na okraj kráteru vulkánu Nyiragongo (národní park Virunga), v němž zahlédl zář lávového jezera, které mu učarovalo. Shodou okolností se v té době probudil sousední vulkán Niamlagira. Tato setkání s aktivními vulkány rozhodla o jeho další cestě - namísto hledání rudných ložisek se začal Tazieff zabývat výzkumem vulkánů. Neměl to jednoduché, protože vulkanologie byla v té době zcela na okraji zájmů geologů. Tazieff si uvědomoval důležitost předpovídání erupcí a možnou záchranu lidí, žijících v blízkosti nebezpečných vulkánů, včasnou evakuací.


Haroun Tazieff se zúčastnil výzkumu sopek po celém světě, ale jeho "životním vulkánem" byl Nyiragongo. Trvalo celých deset let, než mu bylo povoleno úřady tehdejšího Belgického Konga uskutečnit sestup do kráteru. O Nyiragongu napsal krásnou populární knížku "Zakázaná sopka", která je doplněna unikátními fotografiemi. U nás ji vydalo nakladatelství Panoráma v roce 1982.

 

  


Cituji z knihy "Zakázaná sopka":


..."Pohled na tekuté lávy je nejvelkolepější za soumraku, když slunce již nesvítí, ale tma ještě nezahalila rámec, který obklopuje tento požár Země a dává mu jeho plné rozměry. Soumrak zahalil v purpur náš svět. Ještě nikdy jsme nebyli tak blízko tomuto bájnému jevu. Sotva třicet metrů pod námi se rozprostíral rohlík lávy velký jako prostranství před pařížskou Invalidovnou. Žhavou viskozitu tekuté lávy bylo znát pouhým okem podle pomalosti jejích mohutných pohybů. Magický vzhled lávy nás okouzlil. Mohli jsme nakrásně znát její charakter, složení, vědeckou definici, a přece nás její nadpřirozený ráz fascinoval."


* * *


Vulkanologie je poměrně mladý vědní obor. První vulkanologická observatoř byla vybudována na Vesuvu v letech 1842-1845. Byly zde instalovány první seismografy a později i další přístroje. Soustavné sledování Vesuvu začalo v roce 1913. Další vulkanologická observatoř byla vybudována v roce 1912 na vulkánu Kilauea (Havajské ostrovy). V současné době jsou vybudovány vulkanologické observatoře i na dalších nebezpečných vulkánech.


Vědci sledují seismické záchvěvy, magnetické pole, radioaktivitu, sklony svahů sopky, její celkový tvar, měří teploty unikajících sopečných plynů (fumarol), i lávy, provádějí chemické rozbory fumarol a vyskytujících se vod (kráterová jezera, prameny). Pomocí speciálních přístrojů zjišťují i změny umístění magmatu uvnitř vulkánu a jeho teplotu. Na základě získaných výsledků a zkušeností z předchozích sledování je možné předpovědět erupci několik dní dopředu.

 


33 názorů

vesuvanka
26. 03. 2017
Dát tip

Adriano, díky :-))). Tak to jsi mě potěšila, že jsi chemik, i když, jak píšeš, jsi tuto vědu opustila,  ale znáš její kouzlo. Kdysi jsem nazvala vulkány okénky do  velkých  laboratoří Země. Zdravím Tě a též přeji krásné dny :-)))


Vesuvanko, jsem sice chemik, ale tuto vědu jsem barbarsky opustila, i když je fascinující, stejně jako celá příroda a vulkány jsou jedním z jejich artefaktů, díky  Tobě za příspěvky o nich, zdravím a přeji krásné dny


vesuvanka
20. 03. 2017
Dát tip

Adriano, děkuji za přečtení a milá slova, těší mě Tvůj zájem  :-))).  Mě vulkány přitahovaly už od školních let, ale s vědou, která se jimi zabývá,  jsem se setkala poprvé díky Harounu Tazieffovi, který svými knížkami rozdával nadšení - při čtení jsem živě prožívala výstupy ke kráterům a dokonce i do kráteru, seznamovala jsem se s  chemickým  složením láv a fumarol (zajímám se o anorganickou chemii). Také mě fascinuje krása vulkánů a  obrovská energie z nitra Země, která přetváří krajinu, rodí nové ostrovy, na nichž můžeme pozorovat postupné osídlení lávy a popela životem.


Skvělé, T*, pokaždé se dozvím něco nového, a to mě přitahuje, ačkoliv nejsem vášnivý obdivovatel vulkánů, spíše mě jejich existence a síla fascinuje


vesuvanka
15. 03. 2017
Dát tip

Růženko, není zač :-)))

Dodolo, díky za přečtení a milý komentář. Máš pravdu, název zní poeticky - pan Tazief vnímal poezii vulkánů, v závěru knížky Schůzky s ďáblem si posteskl, že je škoda, že dosud žádný básník nenapsal báseň a že vulkány čekají na svého básníka.


Dodola
15. 03. 2017
Dát tip

Schůzky s ďáblem, jak poetický název :-)

Ten žhavý soumrak přímo vidím...


RUZIGEL
15. 03. 2017
Dát tip

Dík za odpověď.


vesuvanka
14. 03. 2017
Dát tip

Ellisee, děkuji za přečtení a milý komentář. Potěšil mě Tvůj zájem :-)))


Ellisee
14. 03. 2017
Dát tip
Moc hezky napsaný medailonek, a děkuji i za informaci o pořadu na PRIMA ZOOM, určitě se podívám.

vesuvanka
14. 03. 2017
Dát tip

Zuzulínko, Marti a Růženko, děkuji za přečtení a milé komentáře.  Potěšil mě i váš zájem :-)))

Zuzulínko, mojí srdeční záležitostí  je především oheň z nitra Země  a jeho obrovská tvůrčí energie - zrození kamení, hor,  nových ostrovů, a bohatý život vulkanických krajin. I já mám k ohni respekt. Vodu také miluji, vnímám ji  jako dárce života, I voda přetváří krajinu. Fascinující je souboj ohně s vodou při zrození ostrovů.

Marti, tak to mě těší. Nevím, zda sleduješ na Prima ZOOM dokumentární seriál "LOVCI SOPEK" - (vždy ve středu ve 22,15 a opakování v sobotu v 15,45). Zítřejší, už pátý díl,  díl bude věnován ostrovu Vanuatu.

Růženko, díky za dotaz. Předpovědět erupci na delší dobu dopředu se vědcům asi ještě hodně dlouho nepodaří - museli by zjistit, co je hlavním spouštěčem erupcí, a to je problém, protože se nemohou dostat do blíizkosti magmatického krbu. Někdy může erupci vyprovokovat i tektonické zemětřesení, ale není to vždy.  Některé sopky se probouzejí v určitých intervalech, takže se dá erupce jen přibližně předvídat.  Největším problémem jsou vulkány, které spí desítky i stovky let a probouzejí se nepravidelně. Někdy se stane, že se dá magma do pohybu, dochází  k varovným signálům (vulkanické zemětřesení, stoupají  teploty fumarol a mění se jejich  chemické složení...) , ale celý proces se najednou zastaví a k erupci nedojde.


RUZIGEL
14. 03. 2017
Dát tip

Dík za poučení.Jano, myslíš že někdy v budoucnu bude možná předpověď erupce více dní předem?  


Markel
14. 03. 2017
Dát tip

moc pěkné, Jani, já se na tyhle dokumety koukám v telce, je to úžasné, ta síla, co jde z hlubin země ***


Zuzulinka
14. 03. 2017
Dát tip

to, co umí naše Země a příroda je často fascinující... mou srdeční záležitostí je voda, ohně se docela bojím... ale vulkány jsou vlastně jakousi tekoucí a bublající řekou, jezerem... takže mě svým způsobem taky fascinují, i když z nich mám veliký respekt...


vesuvanka
13. 03. 2017
Dát tip

Štírko, mám radost, že Tě  obrázky i dílo zaujaly.  Děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))


Štírka
13. 03. 2017
Dát tip

Jani, obrazky jsou kouzelne a za zajimave

informace velky dik :-)


vesuvanka
13. 03. 2017
Dát tip

Marku, Evo a Ivi, děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))

Evo, ano, obrázky jsem namalovala.

Marku, přirovnání přírodních živlů k různým literárním žánrům je trefné.


a zase vím víc.................*/**


Muamarek
13. 03. 2017
Dát tip

Přírodní živly jsou tou nejlepší poezií. Už proto, jak s lehkostí střídají žánry - od milostné poezie přes dobrodružný román až po horor...

 

 Díky, zase jsem se něco dozvěděl...


zvedavec
13. 03. 2017
Dát tip

krása, Vesuvanka, tip

:) a tie obrázky, to sú Tvoje? 


vesuvanka
12. 03. 2017
Dát tip

Peter, děkuji za přečtení a tip :-)))



vesuvanka
12. 03. 2017
Dát tip

Luboši, díky za přečtení a komentář, který mě rozesmál :-)))


vesuvanka
12. 03. 2017
Dát tip

Jardo, děkuji za přečtení a tip :-)))


Kočkodan
12. 03. 2017
Dát tip
Chtěl bych připomenout, že vřelý vztah k vulkánům měl i K. H. Borovský, což dokazuje jedno z jeho vrcholných děl Král Láva.

Oldjerry
12. 03. 2017
Dát tip

oldjerryho tipík


vesuvanka
12. 03. 2017
Dát tip

Romane, Irčo  Diano a Jirko, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


Diana
12. 03. 2017
Dát tip

Vždycky strhující! Díky! ***


Gora
12. 03. 2017
Dát tip

Zajímavé čtení + hezké obrázky:-), díky


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru