Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŽILI V RYTMU ZEMĚ

24. 03. 2017
19
43
2761
Autor
vesuvanka

K zítřejšímu výročí narození...

ŽILI V RYTMU ZEMĚ


Těmito slovy charakterizovala svůj život a práci legendární dvojice vulkanologů - manželé Maurice a Katia Krafftovi, pro něž se staly vulkány životní vášní i osudem.


Maurice Krafft se narodil 25. března 1946 v Mulhausen. Jeho zájem o sopky se probudil v roce 1953, když s rodiči navštívil Stromboli a uviděl za tmy fascinující ohnivé fontány, vyrážející z vrcholu strmého kužele vulkánu. Ve svých čtrnácti letech se Maurice stal členem Societé géologique de France. Po ukončení středoškolského studia vstoupil na universitu ve Štrasburku, kde studoval obor geologie. Zde se seznámil v roce 1966 se svoji budoucí manželkou Katiou.


Katia Conrad se narodila 17. dubna 1942 v Soultz-Haut-Rhin v Alsasku. Sopky ji zaujaly v dětství z literatury. Později navštívila s rodiči Vesuv a Etnu. Na universitě ve Štrasburku vystudovala obory fyzika a geochemie.


Maurcie Krafft a Katia Conrad se vzali v roce 1970. Spojovala je láska k vulkánům a obrovské nadšení pro jejich výzkum, fotografování a filmování erupcí. Již jejich první fotografie pořízené na Stromboli se těšily velkému zájmu, což bylo i dalším povzbuzením a zároveň finanční pomocí pro další cesty.

 

Arenal - Kostarika


Maurice a Katia zasvětili vulkánům celý svůj život - snažili se být všude tam, kde Země otevírala "okénka laboratoří" svého žhavého nitra a chtěli pořídit nejkrásnější záběry tohoto fascinujícího přírodního jevu. Proto se pohybovali na nejnebezpečnějších místech v blízkosti kráterů chrlících popel a lávu. Říkali o sobě, že "žijí v rytmu Země". Pracovali vždy spolu a žili představou, že jednou i spolu zemřou. Bylo to snad jejich přáním, jež se vyplnilo 3. června 1991. Zahynuli ještě s dalšími vědci a novináři v pyroklastickém mraku, který vyvrhl japonský vulkán Unzen.


Během dvaceti let se Maurice a Katie Krafftovým podařilo zachytit kamerou a fotoaparátem více než 150 erupcí vulkánů z různých koutů světa (Itálie, Afrika, Indonézie, Japonsko, Aljaška, Střední a Jižní Amerika, Island). Byli autory mnoha článků a publikací. Kromě toho vystupovali v televizi, pořádali populární a naučné přednášky, doprovázené svými filmy. Zdůrazňovali, aby nebylo podceňováno varování před blížící se erupcí, a přesvědčovali obyvatele, žijící na úpatí probouzející se sopky, o nutnosti evakuace jako jediné možnosti záchrany.

 

Zrození ostrova Surtsey

 

V roce 1973 se expedice vulkanologů, vedená Mauricem Krafftem, zasloužila o včasnou evakuaci obyvatel islandského městečka Haimaei před erupcí Helgafel (Eldfel), takže nepřišel o život ani jeden člověk.


Přednáškami o nebezpečnosti erupcí a promítáním filmů zachránili Maurice a Katia desetitisíce lidí i na Filipínách, když se po šesti stech letech chystal v dubnu 1991 k obrovské erupci vulkán Pinatubo. Lidé, žijící na jeho úpatí, neměli s předchozími erupcemi žádné zkušenosti a proto varování vulkanologů nebrali vážně. Až teprve Krafftovi dokázali svými strhujícími projevy a filmy, zachycujícími ničivé erupce a jejich následky, přesvědčit filipínské úřady o hrozícím nebezpečí a nutnosti evakuace.

 

Nyiragongo - Afrika


Katia a Maurice měli i svoji "domovskou sopku" Piton de la Fournaise na ostrově Réunion v Indickém oceánu, kam se často vraceli a pořídili zde mnoho nádherných fotografií, jež doplňují několik jejich publikací. Poslední kniha s fotografiemi Krafftových vyšla až za několik let po jejich smrti.


Velkým snem Maurice i Katii bylo vybudování vulkanologického muzea, které v osmdesátých letech minulého století ještě nikde na světě nebylo. Muzeum bylo vybudováno na ostrově Réunion, ale jeho otevření v roce 1992 se Maurice a Katia už nedočkali.

 

Kilauea - Havajské ostrovy


Vulkán Piton de la Fournaise je velmi aktivní, ale není tak nebezpečný. Je to tzv. štítová sopka. V období aktivity chrlí žhavé kamení, vytvářející za tmy ohnivé fontány, a po úbočí stékají klidné proudy poměrně řídké čedičové lávy. Při erupci v roce 1998 se vytvořily na svazích nové tři krátery, z nichž jeden dostal jméno "Katia et Maurice Krafft".

 

http://www.vulcania.com/wp-content/uploads/2015/02/Exposition-Les-Diables-des-volcans.jpg   -   fotografie Katii a Maurice Krafftových

 


43 názorů

vesuvanka
20. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage Flame, děkuji a těší mě, že se Ti obrázky otevřely a líbí :-))). Dílo je tak živější. 


Dekuji za odkaz, fungoval. Mohu jen dodat, ze s obrazky je to jeste hezci... ;) S.F.


vesuvanka
20. 02. 2021
Dát tip Savage Flame

Savage Flame, děkuji za přečtení a zájem, který mě moc těší. Škoda, že se Ti obrázky neukázaly. Článek s obrázky jsem na Písmáka zkopírovala ze Seniortipu, kde byl uveřejněn redakcí.  Posílám Ti odkaz, možná, že se Ti tam obrázky otevřou:

http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=4066


Dekuji, pro me trochu skoda, ze se mi neukazaly obrazky, ale i text samotny me zaujal a libil se mi. Mas nadani i fakticke informace podat ctive a ne ciste neosobne encyklopedicky a to me skutecne bavi. Dekuji. ;) S.F.


vesuvanka
01. 07. 2017
Dát tip

srozumeni - děkuji za přečtení a Tip :-)))

 


srozumeni
01. 07. 2017
Dát tip
***

Alenakar
18. 04. 2017
Dát tip

Mrzí mě,že dnes se mýty tradují ve velmi zkreslené podobě,takže vlastně to,co mi známe,jsou mýty o mýtech.


vesuvanka
14. 04. 2017
Dát tip

Marti, mám radost, že se Ti líbí povídání i obrázky, děkuji za zastavení a milá slova :-)))


Markel
14. 04. 2017
Dát tip

krásné povídání, obrázky super ***


vesuvanka
13. 04. 2017
Dát tip

Alenakar, díky. To jsem nevěděla, že ve starověku bylo nutné si mýty zapamatovat doslovně. Pak bylo pro zapamatování výhodnější je psát ve vázané řeči. Kromě Hefaista mě obzvláště zaujaly báje o  Déméter a Persefoně a Filemon a Baucis.


Alenakar
13. 04. 2017
Dát tip

V řeckých bájích je ukryto obrovské množství informací v symbolech. V době ,kdy poezie skutečně žila - tedy v pravěku a ve starověku,bylo nutné si mýty zapamatovat slovo od slova a pak nad nimi bylo možné neustále přmýšlet. Aby si starověký člověk text zapamatoval,bylo výhodné,když byl napsán v řeči vázané. Ale mýty a informace v nich obsažené- to je kapitola sama pro sebe. Mě nejvíce fascinují mýty Apollón a Marsyás a mýtus o Arachné. V obou figuruje Athéna,má jediná oblíbena antická bohyně.


vesuvanka
10. 04. 2017
Dát tip

Alenakar, děkuji. Pompejané skutečně netušili, že Vesuv je aktivní vulkán, protože od založení města  nebyli svědky jeho předchozího výbuchu. Poprvé na vrchol Vesuvu  vystoupil řecký  zeměpisec Strabón někdy kolem 20 n.l. a popsal Vesuv jako horu bohatě porostlou hustou vegetací až k vrcholu, který tvořil pustou planinu s popelem. Z toho usoudil, že Vesuv je vyhaslá sopka.

Římané toho o sopkách skutečně moc nevěděli. Zajímavá je ale souvislost názvu ostrova Vulcano s římským bohem ohně Vulkánem, jak si přejmenovali Římané řeckého boha ohně a kovářských řemesel Hefaista. Možná, že někdy viděli výbuch Vulcana, ale záznamy jsem o tom nenašla. Řecký Hefaistos se svými dílnami pod sopkami  svědčí o tom, že Řekové sopky znali, svědčí o tom i Strabónův zápis o Vesuvu.


Alenakar
10. 04. 2017
Dát tip

Já se trochu zajímám o historii a tak jsem něco četla o Pompejích. Celkem mě překvapilo,že ve starověku Římanné vůbec nevěděli,že Vesuv je sopka(nevěděli,co je sopka) a že by mohl vybuchnout.


vesuvanka
07. 04. 2017
Dát tip

Alenakar, děkuji Ti za odpověď a bližší informaci o ohňovém elementálu. Máš pravdu, že můj zájem o vulkány (je to přímo vášeň) je u nás dost neobvyklý - spřízněné duše pro vulkány najdu spíše v zahraničí a to i v zemích, kde nejsou aktivní sopky.

Proto mě zajímají i lidé, kteří si vulkány zamilovali a věnovali se jim ať už po vědecké nebo umělecké stránce. A jaká radost, když někoho takového najdu. Škoda jen, že se s těmito lidmi míjím. I o  Krafftových jsem se dočetla bohužel až po jejich smrti.


Alenakar
06. 04. 2017
Dát tip

Děkuji za odkaz a časem si Neapolský záliv určitě přečtu. Zatím poslední dobou odpovídám na tolik avíz,že už mi na nic jiného nezbývá čas.

V tarotu nebo v magii je salamandr "ohňový elementál" a bývá zobrazován jako ještěrka stočená do kruhu. Pokud se kouše do ocasu,symbolizuje nejvyšší poznání.

Čistě symbolicky vzato by v tvém životě,podle toho,co mi píšeš,mohly hrát roli oheň a země ,tedy hole a pentákly... - Ale to jsou jen takové moje úvahy. Já nic netvrdím,jen mi tvůj zájem připadá velmi neobvyklý. 


vesuvanka
03. 04. 2017
Dát tip

Alenakar, děkuji za zajímavý komentář a zájem. Zaujalo mě, že v tarotu elementu ohně vládnou salamadři - obojživelníci. Mě fascinuje oheň z nitra Země, nikoliv požáry jako takové - těch  se bojím. O své lásce k vulkánům už od dětství - jak to začalo a co mě na vulkánech  fascinuje,  podrobněji popisuji ve svém díle "NEAPOLSKÝ ZÁLIV - LÁSKA NA PRVNÍ POHLED", které je na tomto odkazu:

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=445532&cr=all


Alenakar
03. 04. 2017
Dát tip

Je to zvláštní. - Netajím se s tím,že jsem tak trošku okultistka a ty jsi první člověk,který se tak otevřeně hlásí k elementu ohně,kterému vládnou salamandři a v tarotu jej představují hole. - To tě oheň takto fascinoval už od dětství ?


vesuvanka
30. 03. 2017
Dát tip

Alenakar, díky :-))). Můj nick skutečně není náhodný. Sopky a vůbec sopečná činnost, jako úžasný geologický děj na Zemi, mě velmi zajímají - zajímá mě i návrat života do krajiny, vznik ostrovů podmořskými erupcíemi a  jejich osídlení - druhy rostlin, které osídlují mladé lávy.   Sopky vnímám jako tvůrčí a životadárné činitele. Vulkanické krajiny  a tvary utuhlých láv mě fascinují a jsou pro mě inspirativní.


Alenakar
30. 03. 2017
Dát tip

Nemohu si nevšimnout souvislosti tvého nicku "vesuvanka" a propagace vulkanologické literatury. - Sopky tě zajímají tak zásadním způsobem ?


vesuvanka
28. 03. 2017
Dát tip

Adriano, mám radost, že se Ti dílo líbí. Děkuji za zastavení, milá slova i Tip :-)))


nádherné, díky za avízo, T*


vesuvanka
27. 03. 2017
Dát tip

ivi a Alenakar,  děkuji za přečtení a milá slova i Tipy :-)))


Alenakar
27. 03. 2017
Dát tip

Zajímavá upoutávka ,též mě zaujaly ilustrace. Tip.


díky.....že jsi mě vzala na cestu s sebou...*/***


vesuvanka
26. 03. 2017
Dát tip

Dodolo, děkuji :-))). Této vášni jsem také propadla a našla jsem si k vulkánům svoji cestu prostřednictvím psaní a malování.


Dodola
26. 03. 2017
Dát tip

Zajímavá vášeň. Už jen z těch obrázků mám docela respekt.


vesuvanka
25. 03. 2017
Dát tip

Luboši, díky za zastavení :-)))))).  V jejicfh manželství to nevřelo, Maurice a Katia byli na "stejné vlně" - oba mimořádně nadšeni pro stejnou věc, se ve své práci vzájemně doplňovali. 


Kočkodan
25. 03. 2017
Dát tip
Snad to alespoň v jejich manželství nevřelo a nikdo z nich (moc) nesoptil...

vesuvanka
25. 03. 2017
Dát tip

Štírko. Růženko, Evi, Peter, Diano a Romane,

moc mě těší, že vás článek zaujal - mně byli tito vědci velmi blízcí svými zájmy - vulkány jsou moje vášeň. Škoda, že jsem se o Krafftových dočetla až po jejich smrti, předtím se o nich nepsalo, ani žádná jejich kniha nebyla u nás vydána. Možná, že v některých starších dokumentárních filmech byly jejich záběry. Děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


Diana
24. 03. 2017
Dát tip

Strašně zajímavé, strhující! Díky, že se to od tebe můžeme dovídat. Přečetla jsem bez dechu! :-) ****


Píšeš o niečom, čo ťa zjavne baví a je to cítiť a hlavné je, že sa to aj dobre číta. /*


zvedavec
24. 03. 2017
Dát tip

Jani, veľmi sa mi páči Tvoj článok aj s obrazmi :), a písala si o zaujímavých ľuďoch. Zomreli veľmi mladí.


RUZIGEL
24. 03. 2017
Dát tip

Dík za poučení a nádherné obrazy.


Štírka
24. 03. 2017
Dát tip

Milá Vesuvanko, když někdo něčím žije a je to jeho srdeční  záležitost,pak je krásné to s ním chvíli sdílet... Děkuji za nová nahlédnutí do tajemného světa magmatu, vulkánů a fantastických lidí. A samozřejmě : za Tvé krásné obrázky :-)

 


vesuvanka
24. 03. 2017
Dát tip

fialko, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


fialka...
24. 03. 2017
Dát tip

Moc zajímavé. *


vesuvanka
24. 03. 2017
Dát tip

Jardo, děkuji za zastavení  a milá slova i přání zdraví - nápodobně :-)))


vesuvanka
24. 03. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a milou odezvu k článku i k obrázkům :-))) . O této legendární dvojici vulkanologů, která měla ve Francii přezdívku "ďáblové vulkánů",  jsem četla někdy v  polovině devadesátých let, a byla jsem fascinována jejich láskou a nadšením pro vulkány už od dětství. 

Chtěla jsem k článku přidat fotografii Maurice a Katii, ale po vložení se hodně zvětšila a rozhodila text, tak nechávám jen odkaz na ni.


Oldjerry
24. 03. 2017
Dát tip

Jani, ty mě vždycky  obohatíš, dík a přání  zdraví v rozpětí možností daných něším věkem.... *


Gora
24. 03. 2017
Dát tip

Zajímavý článek/jako u tebe pokaždé/ a fascinující obrazová příloha. Díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru