Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kartářka

Výběr: snake_01, a2a2a
27. 03. 2017
19
39
1816
Autor
Alenakar

 

 

 

Kartářka

 

Pokládáš na stůl

jen srdce a kříže

v červenočerném souladu

 

...Jeho obličej pod bělobou

a rozšklebený klaunský smích

pak její šmouhy po slzičkách

kanoucí ze stínů kolem očí...

 

Commedia dell' arte :

figurky na hracím strojku

se točí v bludných kruzích

 

 

 


39 názorů

Alenakar
07. 02. 2022
Dát tip

Já ve  výkládání karet nevěřím. Věřím sice v možnost předpovídání budoucnosti, ale těch pár jedinců na světě, kteří tu schopnost mají, téměř nikdy nejsou schopni říct, kdy se předpovězená událost stane. 


Alenakar
07. 02. 2022
Dát tip

Doufám, že tarot.


Alenakar
07. 02. 2022
Dát tip

Vzhledem k tomu, že chrlím básně po tisících, měla bych už mít vypsanější ruku. Myslím, že jsem spíš grafomanka.


Alenakar
06. 03. 2020
Dát tip

Já se řídím vlastně jen počtem tipů, které za své příspěvky dostavám a protože jsem si nemohla nevšimnout, že o moje dílka už tady je minimální zájem, svou tvorbu v dohledné době omezím jen na haiku, či spíše na senrjú. Ta jsou krátká a tak mě aspoň nemrzí, když je mažu. Požadavky dnešní doby se zcela míjejí s tím, co já píšu. Ale hodně záleží na tom, kdo je na Písmáku právě přítomen. Vše záleží jen na osudu. Za půl roku může pro mě být situace lepší, nebo třeba ještě horší. Budu se řídit jen tím, jaké šance aktuálně mám. Teď mám šance získat maximálně 10 tipů a proto mi už nestojí za to zveřejňovat něco jiného než senrjú, jak jsem to udělala právě dnes. 


onaline
05. 03. 2020
Dát tip

Na Písmáku dost lidí čte fantasy a zajímá je mystika. Nevím, jestli jsi měla pocit, že tarotové hádanky málo lidí otevře, nebo šlo o počet tipů. Počtem Tipů se ale nemůžeš řídit. Někdy to vypovídá víc o životu na sociální síti než o kvalitě díla. Našla jsem tady i skvosty bez tipů. Ty chodíš do kina jenom na trháky? Proč se snažit zavděčit všem


Alenakar
05. 03. 2020
Dát tip

Nenašlo. Těm hádankám prostě nikdo nerozuměl. Považuji za malý zázrak už to, že teď občas dostávám tipy za některé staré básničky a že mi k nim někdo napíše komentář. Ale jsou to básničky, které jsou pro lidi srozumitelné a s některými se možná mohou ztotožnit.

Ty hádanky by se možná uplatnily na nějakém serveru, který se zabývá fantasy a mystikou ale ne na Písmák.


onaline
02. 03. 2020
Dát tip

Buď sdílet chceš, nebo ne, je to samozřejmě jenom Tvá věc. Jen se přiznám, že to smazání nechápu. Přece by to určitě našlo své čtenáře.


Alenakar
02. 03. 2020
Dát tip

onaline,

včera jsem dlouho přemýšlela o tom našem dialogu o mých hádankách. Uvědomila jsem si svou naivitu a po letech jsem se vrátila do reality : ne nikdo by nikdy mé hádanky neluštil. Lidé čtou dnes básničky kvůli pocitům, které chtějí s autorem sdílet. Už dávno netouží v básních hledat nějaký mystický obsah.  Tak jsem tedy všechny své tarotové hádanky smazala. Teď právě.


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

Ne tak to není. Já hledám někoho, koho bych respektovala a kdo by mi rozumněl líp, než si rozumím sama. Dovídat se od lidí o sobě něco, co už stejně vím ? Proč ? Co z toho ?


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

A tím chápavým člověkem jsi v ideálním případě Ty sama


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

Záleží mi na tom, aby mi někdo rozuměl. Alespoň jeden člověk na světě.


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

A proč Ti tak záleží, aby někdo hádanku luštil? To je též hádanka ;o)


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

Já svoje hádanky nikomu nevnucuji. Nechávám je tu prostě ležet a věřím, že se třeba nějaký luštitel v budoucnu objeví. Mohla by to dokázat Penumbra, která toho tadyo tarotu ví nejvíc, kdyby nad hádankami víc přemýšlela, ale Penumbra už tady dávno není.


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

A taky každý nevěří v Boha, a někdo  proto, že má jistotu.


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

Vím, kam směřuješ, ale zároveň si myslím, že když není poptávka, nemá smysl vykládat karty všem. Třeba si někdo chce dílko interpretovat po svém a nestojí o hlubší motivace autora. 


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

Já si tipů vážím a taky chápu, že lidi v minulosti neměli důvod dávat mi tipy za hádanky, kterým nerozuměli.

Většina lidí si myslí, že tarot funguje pouze jako orákulum, že vznikl proto, aby se podle tarotových karet vykládala budoucnost. Ale tak tomu není. Tarot má i spoustu dalších funkcí a jednu z těch dalších funkcí tarotu je třeba znát, aby se daly pochopit mé hádanky.  Nejde o to, že je něco zajímávé. Jde o to, jaký to dává smysl. 


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

Tip dávám spontánně, když si myslím, že ho dílko má dostat, nebo když si o něho někdo vyloženě i částečně řekne. Díla jsou jako vyložené karty :-) A Ty je umíš vykládat zajímavě.


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

Já jsem ale jiná kartářka. Zabývám se výhradně tarotem, zvláštěpak malými arkánami.  Mé tarotové hádanky jsou ale tak těžké, že ještě nikdo žádnou neuhodl. Přesto je tady nechávám i když mi kazí renomé, neboť nedostávají žádné tipy.  Třeba se jenou přecejen najde někdo, koho bude zajímat, kdo jsem byla a proč jsem tu byla.


onaline
29. 02. 2020
Dát tip

On mim a ona klaunem. Hm...pěkně v souladu, nebo protikladu? obojí by sedělo u kartářky.. i černá srdce a červené kŕíže. Nejvíc jsem se zacyklila na závěr..točit se v kruzích? Ta duplicita by u Tebe mohl být i záměr*

 


Alenakar
29. 02. 2020
Dát tip

K3,

jsem ráda, že se ti ta básnička líbí a díky za típek.


K3
28. 02. 2020
Dát tip

Vrátil jsem se k téhle básni a moc se mi líbí. Člověk se nesmí nechal oblbovat:).


Alenakar
06. 04. 2017
Dát tip

Díky, Dodolo,

některé mé hádanky jsou asi až příliš lehké.


Dodola
04. 04. 2017
Dát tip

Ty "její šmouhy po slzičkách" zcela zapadají do kontextu básně, poslední sloka nemůže nechat nikoho na pochybách, jak byl citovaný verš míněn. Souhlas s ostatními kritikami.


Alenakar
30. 03. 2017
Dát tip

Rendle,

kdyby dnes všechny kritiky byly jako ta tvoje,asi bych měla na tváři šmouhy po slzičkách,ale jelikož tomu tak není,mám na tváži  d'olíčky(od smíchu ne od neštovic). Naštěstí vím,že se někdy v budoucnu mohu trefit i do tvého vkusu ,takže - někdy příště.


Alenakar
30. 03. 2017
Dát tip

Marku,Zboro,

když se dva shodnou na chvále,potěší to dvojnásob.

 

a2a2a,

moc děkuji za výběr a také za komentář.

 

Snake,

díky za výběr.

 

qíčalo,Indianska,

každý tu básničku asi pochopil trochu jinak. Ale mně to těší. Nerada píšu něco,co vyznívá příliš jednoznačně.


Indianska
29. 03. 2017
Dát tip

Paráda!


a2a2a
29. 03. 2017
Dát tip

Výtečné využití námětu, který se stal ve svém reálném vykreslení i metaforou současně s přesahem do osobních postojů čtenářů.


Zbora
28. 03. 2017
Dát tip

Souhlasím s Markem.


Muamarek
27. 03. 2017
Dát tip

Je to menší báseň prostorem, ale větší obsahem, sdělením :-)))


Alenakar
27. 03. 2017
Dát tip

Díky Marku,

možná jsem to měla dát mezi miniatury,protože nic jiného to vlastně není.


Muamarek
27. 03. 2017
Dát tip

Působivá záležitost - a ve zdejší skice necháváš dost prostoru pro dokreslení čtenářem - to mám rád :-)))


Alenakar
27. 03. 2017
Dát tip

Kočkodane,

k napsání téhle básničky mě inspirovaly výkony televizních kartářek a kartářů,které jsem druhdy v pozdních nočních hodinách sledovala. - Stále tytéž naučené fráze a plky. - Ale dost lidí na to pořád slyší.


Kočkodan
27. 03. 2017
Dát tip
Pro mne je eso ta cást po dvojtecce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru