Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Evoluce pulce

24. 04. 2017
4
2
569
Autor
Movsar

Deník z každoroční cesty do ekologické Olomouce. Den druhý.

V kavárně na náměstí

V kavárně na náměstí mi udělali kávu, takovou aby se neřeklo. Ale servírce, na niž platí Sýsův povzdech: „Objednám-li si kávu s mlékem, čekám, že mi servírka přinese nahý prs v šálku“, to člověk musí odpustit. Je to kaštanová kráska, dokonalá v jemnosti rysů i brutalitě křivek. Výjimka z pravidla i vzor všech dívek.


Evoluce pulce

Už s ní lomcuje netrpělivá cigareta. Taky poslouchat hodinu a půl o evoluci pulce, to člověka našponuje. Venku vdechne tabák a náhle je jinde. Kolem šumí oceán, padla noc a ona na přídi velké lodi v náručí může, který se může jmenovat třeba Leonardo. Leonardo polyká její nikotinové polibky a ona je šťastná. I on kdysi dávno připomínal pulce.


Ája

Ája je studentkou olomoucké střední školy a letos maturuje. V oboru veřejná správa. Ája kouká z tabla, umístěného ve výloze obchodního domu, a v hlubokém předklonu ukazuje, že ve třídě nemá konkurenci. A taky že veřejnou správu čekají velké věci. Dvě velké Ájiny věci. 


Lasičky v podchodu

V podchodu jsem narazil na dvě dívenky. Jedly italskou žemli s kečupem, netrpělivě a hlasitě jako dvě hladové lasičky. Něco si špitaly a byly neklidné. Puberta je otevřela divoké přírodě. A vůbec si nemůžeš být jistý, zda před nimi máš blíže k divákovi, nebo syrovému vejci.


Hřích

Křížovou chodbou sv. Michala šly dva páry. Tiše a rozhodně jako procesí kajícníků. Sestoupili i do poustevny, neboť jim stála v cestě, pohlédli do jezírka a na kříž položený ve skále a zas vystoupali ven. Pak zamířili na gotickou věž, jejíž první zvon jménem Maria roku 1456 vylil zvonař jménem Jakub. Možná z věže jeden po druhém skočili, neboť jim prázdný prostor stál v cestě. Nevím, zůstal jsem v poustevně. Pravděpodobně se ale vrátili do hotelu, kde dostihli svůj cíl – svůj hřích.


Agent

Zaparkoval svůj Aston Martin a vstoupil do lobby. Gentleman v padnoucím smokingu. Sedl si ke stolku a objednal suché martini. Pozoroval lidi kolem a cosi zapisoval na manžetu. Agent s právem domýšlet životy druhých. I ten svůj.


2 názory

pampelin
28. 08. 2017
Dát tip

Lasicky*


Gora
24. 04. 2017
Dát tip

Poustevna...lasičky...pulec:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru