Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

než umřu

27. 04. 2017
20
54
2112
Autor
agáta5

~~zvykám si vidět věci shůry
 a ignorovat noční můry
 co koušou potmě do šíje
 zalézají mi pod košili
 aby se do snů drze vpily
 když chybí to co plaší je

 zvykám si že mám více místa
 víc poloprázdna
 poločista
 a ticha
 jako v kostele
 kdykoliv chci mám volnou vanu
 a na kterou chci můžu stranu
 vstát z poloprázdný postele
         (guy - 2005)

 

 

než umřu
chtěla bych nést déšť do keramických dlaždic
položit kapky do spár a celá zprůsvitnělá nahlížet do ostřiva hlíně

než umřu
chtěla bych být samotným deštěm
nosit provazy vody ve vlasech   a pomalu je pouštět do míst
která osiřela pomíjivou vinou

než umřu
chtěla bych být klidná voda…

                                                                       bdít dopolosyta v poloprázdném bytě
                                                                       položit se do polohy  mezi člověkem a býkem
 
než umřu
chtěla bych umět psát básně jako guy
                                                       


54 názorů

agáta5
17. 05. 2017
Dát tip

:) tak to je jasný, ještě se na onen svět nechystám... ale.. no znáš to, jeden by chtěl krásný vlasy, druhej postavu, já psát jako ty :))  a to vždycky když se pokouším o rýmování :)


guy
16. 05. 2017
Dát tip
Jééé - překvápko :) Ale jsem přesvědčený, že než umřeš, tak si určitě vymyslíš mnohem sofistikovanější přání :)

Povedená. Líbí*


agáta5
01. 05. 2017
Dát tip

hugí, to je šamot, který se přidává do hlíny, aby byla hrubší :)   A díky  těším se z toho

srozumění´to je ale hvězdiček ...


srozumeni
30. 04. 2017
Dát tip
*****

Hugo Ramon
28. 04. 2017
Dát tip

tvá melancholická mě fakt dojímá, a to jsem starej prasák

a prosím co je :

nahlížet do ostřiva hlíně


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

přesně tohle jsem měla na mysli :) Petře


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

viď? :)) prším krásně


Petr.II
28. 04. 2017
Dát tip

jo, ... občas neuškodí kouknout se dozadu..a objevit, co mnohého pěkného bylo řečeno..*


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

prej boj :))


Claw
28. 04. 2017
Dát tip
To je dnes tvuj boj. :)

nez umres tak hadam este nieco vypotim:-)


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

ašš, tak šup a koukej vypotit vztahovou báseň... bud rád za mrkev :)


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

no tak když už si tu ničím klávesnici, tak ať z toho něco mám, že? :))) claw


Claw
28. 04. 2017
Dát tip
Guyovi jsi udelala nahodou moc hezkou reklamu. Uvedla jsi autora, nevidim problem ,) Ono to s temi kamaradskymi tipy je dvojsecny. Na druhou stranu se kolem tebe mohou semknout ti, se kterymi mas podobny vkus. Jo a davam tip, kdyz uz tu zas lezu :D, ale mas ho vydupany!

zdenda: zasa by som ho nepodcenoval. ja by som skor tipoval ze pise spomienky na pismaka v ktorych obvini vellu z vlastizrady a som si isty ze si este svojich 10 minut slavy uzije ked spravi analyzu najlepsich ceskych basni v ktorych zasa raz nebude ziadna basen z pismaka ktorej dal vyber - nieto uz zena....

 

agata: to sa ti len zda. posledne dva dni som musel jest parky lebo mi nic nenavarila aj ked mala poobednu. teda ak neratam ze mi spravila sackovu polievku s vetou "ale nemysli si ze len tak. nastruhala som ti do nej mrkvu"....  --- to nejde o ukazani neukazani brucha. minim vie ze doma chodim v trenkach. na to si uz zvykol. v nasej domacnosti sa to bere ako standard. rovnako ako sa stalo standardom ze ked si vypijeme tak on vybere mobil a ja mu pozujem aby mal co ukazovat chlapcom v krcme....

 

 

 


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

jo a když už sem lezete furt, dejte TIP, ráda bych předběhla Goru jednou!!! 


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

:)) jj fotka pěkná, zlá žena vypadá nezle

nejlepší je, když člověk ukáže břicho sám.. potom může přijít minim a ostrouhá .. tupý nož :))))


hej. drsny papouch z medlova. na citacky chodil s fotoaparatom. na  pismak vzdy pripraveny hodit niekomu ban. lyryk moravy!

inak s tym prepisovanim diel vlastnymi slovami to nie je vobec blby napad.

inak minim ma plny mobil mojich fotek v trenkoch. a keby vedel ze o tom pisem na verejnosti tak mi upizlika hlavu v spanku tupym nozom. jedna z jeho najlepsich fotek je portret mna a mojej zlej manzelky. o tejto fotke sme uvazovali ze si ju dame na svadobne oznamenie. ale nakonec sme boli lenivi az tak ze sme ziadne svadobne oznamenie nerobili:

https://1.bp.blogspot.com/-UQ46SXzZ84c/WFK8jYeiXJI/AAAAAAAABlk/JIAIULASUIU7TVtn1hBhYeM8ngoZUgO_gCLcB/s1600/spolo%25C4%258Dn%25C3%25A1%2Bprofilovka.JPG

 

 


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

~~Proč pláču u počítače Ukápla mi slza Mezi F a G se vpila Pročítal jsem totiž Písmácká díla

myslíš tohohle papoucha? :)))


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

tak to jsem nevěděla, že je minim vegeterian!! božee..., beru zpět tedy :)))

na papoucha se jdu podívat...

 

Marcelo, pravdu díš, ale takhle se mi to líbí víc, exibice něco stojí :))) ... si dělám jen srandu, protože jinak bych sežrala klávesnici :)

 


Marcela.K.
28. 04. 2017
Dát tip

agáto, určitě nezabije...ale ... no nic. Fakt je, že alespoň nepřepisuješ jeho text svými slovy. To, že tu texty zapadnou je pravda, ale když tě někdo zaujme, je možné si ho dát do oblíbených a příležitostně přečíst třeba celého ;-) a odkazem bys vlastně dala tvým čtenářům možnost kliknout si na to dílo přímo k autorovi.


agata: ha ha. minim je uplne marny. sak ten chlap je vegetarian!

zdenda: ja by som navrhoval movsara pretoze z toho by mohli vzniknut dalsie tri uvahy s mnozstvom citatov a mozno naka poviedka. ale k zapadlym by som urcite ratal papoucha. je hrozne co sa stane z kedysi drsnym adminom....

skutocny uspech som dosiahol ked som ziskal tri vybery na pismaku. to sa nepodarilo ani niektorym autorom ktorych oslovili z albatrosu. vole....


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

claw, to není " z nejlepších", ale poctivě čtu lidi a komentuju a potom mám tedy i víc těch tipů a ohlasů  - tipy nejsou určitě známka kvality, jsem optimista, ale ne blbec :))   neinspirativní,trochu nudné - no nejspíš to bude tím, že vedu neinspirativní, trochu nudnej obyč.život a ono je to v těch básních vidět, žádná velká rozháranost básníka tam holt nenajdeš :), ale baví mě hrát si slovy, významy. Pokaždé to čtenář neuchopí správně nebo spíš nepochopí, tak to zkouším pořád znovu a znovu... přiznávám, že někdy se víc soustředím na metafory a pak mi tam chybí taková ta melodičnost... ale zkouším a uvídím.

volnost mám taky :)  někdy až moc :)) 

 

díky za zastavení

 


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

já mám trošku jinej vkus, ale určitě se směle připravuju na zlý wětry vod řeky nebo takovej minim sladkyj ten taky není marnej

tak, pohladit vás za ty kecy, to můžu... třeba budete něžnější :)


Claw
28. 04. 2017
Dát tip
No tak byt tebou, tak jsem v klidu. Jsi ted jedna z nejlepsich zde. Nedokazes napsat blbou basen, i kdyz je to potom neinspirativni a trochu nudne :D Ja tu volnost nastesti mam! :D

agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

:))) jako vosa na med


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

:)) jj, škoda, že se toho nedožiju


marcela: naopak ked nieco opakujes dostatocne dlho a velakrat tak vtedy je to najazabvnejsie. a este je zabavne poslat ti avizo aby som ta otravil!:-)

 

agata: ja nemamvobec ziadny nadhlad. preto i tu basen citam so slzami na krajicku patetickym hlasom a aby som zdoraznil velkost tohto okamihu prekladam si to google translatorom do francuzstiny:)

 

podla mna ak si chcela zverejnit guya v prologu mala si normalne podpisat licencnu zmluvu a odvadzat mu podiel z klikov.

 

ja berem ze dospelackejsie je snivat o tom ze budes pisat ako guy adohadovat sa ci to potrebuje alebo ne. ale tak co narobiis. som plny mladickeho drajfu a energie. ale zas mozno ked budem mat 60 tak sa zblaznim budem citat guya a tipovat alenakar ktora rozhodne nie je zla spisovatelka umbratica:)

 


agáta5
28. 04. 2017
Dát tip

ašš, no já beru za úsměvný tyhle komentáře od tebe. Samozřejmě ti neberu tvůj pohled na poetickou(patetickou - to se tak lehce splete) stránku básně a samozřejmě ti rozumím, co tě rozesmálo. Kdyby ses na to podíval trošku z nadhledu, pochopil bys, že to měl být maličkej vtípek, kterej ti nejspíš unikl, ale nadhled je asi to poslední, co u tebe najdu, co?

jinak ke guyovi - je to dobrý autor a tím, že jsem si vypůjčila do prologu jeho báseň (nejspíš ji nemá patentovanou myslím a tak určitě můžu alespoň zde na písmáku, ale to je na jinou diskuzi)  mu skládám hold. On ho samozřejmě nepotřebuje, ale nevidím důvod, proč bych nemohla. Používám občas do prologu i jiné autory, kteří mě zaujali a protože mě tady čte docela dost lidí, považuju za super, že se k nim vrátí se mnou. Někteří autoři úplně zapadli do propadliště dějin písmáka a ti noví budou třeba rádi, že je někdo občas vytáhne. a ti ostatní se s tím budou muset smířit.

Kdo má s tímhle problém, měl by se jít nechat vyšetřit.

Kdybych byla moderátor, přidala bych k některým starým básním výběr a oni by se znovu objevili nahoře ve ZB. ale nejsem, tak volím občas tuhle cestu.  

mě se hrozně líbí, jak se vám některým starousedlíkům daří lidi tady zesměšňovat dobře mířenými komentáři.  Hezky popíchnout, jj, to je tak dospělácký :)  a když k tomu přidá nějakou chujovinu z internetu, to má pak grády...  

 

Marcelo, nedovolil, ale doufám, že mě za to nezabije :)  ano, obě básně jsou odlišné... proto ty poslední dva řádky :)  přece nenapíšu stejnou báseň :)

díky za zastavení všem :)  


Marcela.K.
28. 04. 2017
Dát tip

Ašš...opakovaný "vtip" není vtipem... 

guy nepotřebuje, aby mu někdo někam lezl , ale je fakt, že tvoje kecy, dokážou otrávit, tak už mě sem neavizuj. Dík.


Dodola
27. 04. 2017
Dát tip

Těžko se to vysvětluje, ale tím vším už "nějak" jsi...


marcela: to je kludne mozne. rovnako ako by sa dalo povedat ze take komentare ake si vystrihla o guyovi pisu vacsinou ritolezci:)

 

na amaterskej stranke ma to vzdy pobavi:)


Marcela.K.
27. 04. 2017
Dát tip

ašš...takové komenty píší většinou ti, co se cítí zneuznaní

...na amatérském lit. serveru mě to vždy pobaví :-)


marcela: to jo. ludia na pismaku si pokladaju latku extremne nizko....

 

 


Marcela.K.
27. 04. 2017
Dát tip

On ti guy dovolil použít jeho báseň v prologu?

Pokud ti byl inspirací, stačil by odkaz, ale myslím, že se ty dva texty dost míjí...a umět psát jako guy by chtěl leckdo.


Kočkodan
27. 04. 2017
Dát tip
Jani, to mám fakt velkou radost a jsem skoro až i dojatý, že si mě čteš před spaním, díky...

Taková přání by se měla vyplnit. /T


Čudla
27. 04. 2017
Dát tip

/*


agáta5
27. 04. 2017
Dát tip

teď jsem mrkla na ta zvířátka, jj zajímavý


agáta5
27. 04. 2017
Dát tip

počkej až ti bude šedesát :))   schovej si ten smích páč ho budeš potřebovat :)))


boooze to je pateticke. sa musim smiat a popritom mi v hlave pjesnicka od najutentickejsieho ceskeho basnika el marona a jeho kamosa: https://www.youtube.com/watch?v=v0nsBzwYcq4


kytarista
27. 04. 2017
Dát tip

jojo, u guye se obvykle také vztekám


Gora
27. 04. 2017
Dát tip

Já bloumám ve Zlatém dost často...a vždy si říkám, kolik nadaných  autorů tu bylo a je...a žasnu:-)


agáta5
27. 04. 2017
Dát tip

jsem si včera večer před spaním četla poezii našich nejlepších z Písmáku ... a takhle to dopadlo :)  vždycky se tak rozněžním


Gora
27. 04. 2017
Dát tip

Jasná zpráva---kdo už, když ne poetka:-)


agáta5
27. 04. 2017
Dát tip

ale snít si můžu ne? :)))


Gora
27. 04. 2017
Dát tip

Tak to jsme dvě/guy/:-) - ale ty přece umíš, a po svém, agátovském:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru