Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lanovka

01. 05. 2017
10
16
1736
Autor
K3

Dostal jsem se do klínu dvou silnic; Kolín - Praha a Kolín - Poděbrady.
Byla to past, kterou na mě ušil asi sám ďábel silnic. Chtěl jsem jenom přejít jednu z nich a pokračovat v cestě do Kolína, ale záplava vozidel mi to nedovolovala. Automobilů neubývalo, naopak jich bylo čím dál víc a žádný z řidičů nebyl tak ohleduplný, aby zastavil a přechod mi umožnil.
Po dlouhé době jsem se rozhodl udělat si malý výlet na vrch Vítězov, památné místo Bitvy u Kolína. Do obce Vítězov vlakem, odtud pěšky nahoru k památníku a zpátky po loukách a polích do Kolína.
Jenže mě sevřely právě ty dvě silnice.
Teď jsem proklínal všeobecnou stagnaci dopravy.
Mnozí z řidičů provoz před sebou takřka nevnímali, doslova spoléhali na setrvačnost hlemýždí jízdy a za volantem usnuli. Stále drzejší stroje nad nimi postupně přebíraly moc. Pokud některý řidič zpomalil nebo dokonce zastavil, „spáč“ jedoucí za ním, do něho obvykle vrazil. Vozidlo, které utrpělo náraz, zase na oplátku popostrčilo auto jedoucí před ním, neboť vzdálenosti mezi nimi byly minimální. První stroj zuřivě zatroubil a vzápětí troubila celá kolona.
Ze zamyšlení nad nezáviděníhodnou situací mě náhle vytrhl hlas muže, který mě oslovil, avšak kterého jsem neviděl.
„Haló, pane, nechcete svézt?“
Ohlédl jsem se na všechny strany, ale nikoho jsem neviděl..
Až přímo nad hlavou mi něco zavrčelo.
Vzhlédl jsem.
Podivný chlapík s plnovousem, koženou přilbou a brýlemi, připomínající pradávného aviatika, seděl na ještě podivnějším stroji a usmíval se na mě.
Zval mě k sobě nahoru.
„Pojďte si sednout. Z dálky vás pozoruji, jak tu stojíte a nemůžete dál. To byste mohl dopadnout jako tamhle ti vytrvalí.“
Ukázal na hromádky kostí opodál.
Muž seděl na jakémsi zařízení podobném jednoduché lanovce, přímo pod dráty elektrického vedení. Motorek v plechovém pouzdře, od něho vysunutá pevná tyč se dvěma sedačkami, přesně jak říkám, dvousedadlová lanovka. Ale tenhle mechanismus se pohyboval, na rozdíl od lanovky, pomocí motorku po nehybných drátech.
Zcela libovolně.
Shodil mi provazový žebřík a já k němu váhavě vystoupal.
Sedl jsem si na volné místo vedle něho.
„Je to pomalé,“ řekl po chvíli. „Pořád však rychlejší a bezpečnější než dole. Mohu jet, kudy vedou dráty; což jsou většinou zkratky; nemám se s kým srazit a nejsem odkázán na dopravní značky.  Jak jste si všiml, ani sloupy vedení mi nijak nevadí...“
„Dráty vás vždycky bezpečně udrží?“ zmohl jsem se na otázku.
„Vždyť lišta na drátech váhu rozloží,“ zlobil se. „Ozubené válečky na ní, se otáčejí a jsme v pohybu. Tři dráty udrží bez problémů dvě stě kilo a já stejně pro jistotu jezdím po čtyřech. Stříška s izolačním lůžkem ze speciální hmoty, zajistí naprostou bezpečnost před elektřinou. Nejezdím jenom v husté mlze. To by nebezpečné bylo, probíjí. A vyhýbám se telefonním vedením. Bývají často zpuchřelá… Jinak jezdím všude.“
Usmál jsem se tomu divnému muži a zeptal jsem se ho.
„Proč si to nenecháte patentovat, mohl byste na tom slušně vydělat?“
„Chtěl jsem a málem k tomu došlo, jenže počítal jsem a zjistil jsem, že by to byla při dnešní ceně vozidel, benzínu a vůbec všeho souvisejícího s dopravou, veliká chyba. Neumíte si představit, co na tom prostředku ušetřím, když si ho ponechám jenom pro sebe. Minimální spotřeba. Z nouze si mohu dobít baterii přímo z drátu. Při pomyšlení, že by za chvíli tady nahoře bylo plno jako dole, jsem si to rozmyslel. Všude se pohodlně dostanu, a vidíte, jaký je rozhled?“ mávl paží kolem dokola.
Právě jsme přejížděli Labe. Pod námi plul plně obsazený parník. Pohlédl jsem na most, spojující Zálabí s historickým centrem a panoramatem Chrámu svatého Bartoloměje.
Blížili jsme se k domovu.
„Tam; mezi prachovnou a kinem Jas; vám zastavím; abyste si mohl vystoupit. Můj cíl je Vinice...“
 


16 názorů

Arcs
06. 08. 2019
Dát tip
a co sloupy? a krizeni? a policie? a EON? a cesti kutilove, kteri by to obslehli v tu ranu a prestehovali se nahoru? to by bylo X krat 200kg! Co treba osobni kladka ala spiderman (v pripade probijeni si nepodavejte ruce!) Pripomina mi to zrochu Futurologicky kongres?

K3
25. 05. 2017
Dát tip

:).


Lakrov
25. 05. 2017
Dát tip

Ono to holt s těmi elektrifikačními dráty a jejich podobností s lanovkami už odedávna svádí. Vzpomínám si, jak se kdysi na webu jednoho ze známých výrobců lyží proměňovaly tramvajové troleje jednoho z kopcovitých měst v nosiče sedaček lanovky :-) (Atomic a SF.)


K3
25. 05. 2017
Dát tip

Přečetl jsem si tu zprávu na intru. Ta povídka je ze 78r.

Za HK, směrem směrem na Stěžery je serie vysílacích TVvěží. na jednu, před Těchlovicema vylezli opilci. A jedna holka se pak tak bála, že pro ní přijeli hasiči...:). Dík.


Lakrov
25. 05. 2017
Dát tip

Zpočátku mi to připadá jako záznam snu, ale ják čtu dál, říkám si nejprve,  že je ten sen doplněn pozdější fantazií, později pak, že je to naopak  celé fantazie, napsaná ve stylu snu. A je to dobrá fantazie a dobře napsaná,  protože to od prvních řádků probouzí moji zvědavost a nutí číst dál.  Nakonec ještě kouknu do mapy, není-li vymyšlený i název Vítězov, ale je pravý.  Kdo je autorem mě tentokrát nenapadlo.  Tip.

P.S. Pořád mi to něco připomínalo... a už to mám:

Mladá dívka pod vlivem drog vylezla ve středu odpoledne u Napajedel na Zlínsku na stožár vysokého napětí. Na místo okamžitě vyrazili policisté s vyjednavači včetně hasičů.

Z pohledu na ni zamrazilo i zkušeným profesionálům. Dívka několik desítek metrů vysoko balancovala na drátech vysokého napětí.

Policisté neměli vyjednávání vůbec jednoduché. Dívka byla pod vlivem drog a zmatená. Jednu chvíli si dokonce myslela, že je na lanovce a podaří se jí dostat se po lanech na druhý břeh řeky Moravy," řekla serveru denik.cz mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková. Viz  zdroj tady nebo tady  


K3
11. 05. 2017
Dát tip

Kytiii, dík.


Kytiii
11. 05. 2017
Dát tip

Jo, pohádková *


K3
02. 05. 2017
Dát tip

agáto5 - mám z tebe radost.


agáta5
02. 05. 2017
Dát tip

jéé, to se mi moc líbí, takhle se převážet z místa na místo... dnes mi vjel do křižovatky velkej machr, málem z nás byly kostřičky... ještě, že jsem dobrej řidič :))

tobě tip!! velkej, stožárovej - páč to je moc pěkně napsaný


Moc se mi ten nápad líbí, to beru

a na nějakou chybějící čárku

v tomto případě pak "dlabu". /T


Alexka
01. 05. 2017
Dát tip

Wow, to je nápad! Taková lanovka by se mi taky líbila  :-)


K3
01. 05. 2017
Dát tip

Dík za přečtení. To posílám jen aby se neřeklo, že nic neposílám.


revírník
01. 05. 2017
Dát tip

Vtipný chlapík. Pár zádrhelů to má, ale která pohádka nemá, že.


Gora
01. 05. 2017
Dát tip

Tady bych dala před kudy čárku:

 jet kudy vedou ...

Nahradila bych sloveso - vedle plynul most - jiným

Jinak fajn ekologický námět i zpracování.- podle mého.

Nechceš si nechat lanovku patentovat:-)?


srozumeni
01. 05. 2017
Dát tip
To by bylo snadné cestování... Ale není to pro nikoho se závratěmi. Takže tím by se eventuální počet zájemců značně ponížil. ...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru