Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzestup a pád

05. 05. 2017
4
7
1117
Autor
K3

Začínají podle stejného schématu. Vyberou si vděčné téma. To je základ, např.: nepřizpůsobiví, korupce, odsun sudetských Němců, příště to budou určitě běženci. Nasadí arogantní tón, občas proložený dělnickou rétorikou a populistickými hesly, aby vzbudili dojem silných vůdců. A tím začnou nenápadně nahlodávat masy nespokojených, toužících po změně za každou cenu. Masy si rétory uvědomí, začnou na nich hledat chyby, které nejsou na první pohled vidět a tudíž si myslí, že jsou bezchybní.

To je začátek vzestupu.

Ještě je čas skončit, ale oni neskončí. Moc chutná jako gastronomická lahůdka a kdo ji jednou ochutná, těžko se jí vzdá. Ke svému vzestupu si nevystačí sami. Potřebují k tomu hlavy a záda ostatních. Hlavy stínají lacinými výmysly a nařčeními a záda jim slouží jako schody vzhůru. Ukazují na všechny kolem sebe a obviňují je. Ve své zaslepenosti si ale neuvědomují, že nemohou být všichni špatní a jen oni jediní, ti vyjímeční a jedineční. 

V soudných lidech sice okamžitě vzbudí stín pochybnosti. Ale oni si dál nalhávají tak dlouho, až vlastním lžím sami uvěří.

Neodvratně se blíží vyvrcholení - rozhřešení. Jejich "soudný den," po němž následuje pád.

Po dopadu však ještě nekončí. Obvykle se snaží opětovně vstoupit do téže řeky, aby následoval pád ještě tvrdší.

 

Mě ale nezarážejí ti jednotlivci. Zarážejí mě zmanipulovatelné masy, které jsou vždy ochotny se znovu a znovu postavit za nové   vůdce...

 

Kdysi jsem byl s jedním synem v lese a zjistili jsme, že chodíme v kruhu. Řekli jsme si, že si dáme pozor jak je to možné, ale jako zfanatizovaní jsme došli zase do místa odkud jsme vyšli. 

 

Museli jsme tedy úplně změnit směr hned od výchozího místa a teprve potom jsme se od bludného kruhu odpoutali...


7 názorů

K3
18. 05. 2017
Dát tip

Lakrov, dík za opravu. Jsem rád, že jsi tu.


Lakrov
18. 05. 2017
Dát tip

...Masy si ho uvědomí... ## na první pohled není zřejmé, že zájmeno HO  se vztahuje ke slovu TÉMA

 ...těžko se ji vzdá... ##

 Jinak se mi to ovšem námětem obsahem i tím nepřímým, zobecňujícím  způsobem podání moc líbí, protože to platí v mnoha případech a mnoha oblastech.  Tip.  


K3
06. 05. 2017
Dát tip

Jardo dík.


revírník
06. 05. 2017
Dát tip

Dobře je, dokud většina myslí normálně. Kéž je to tak po hrozných zkušenostech minulého století už napořád.


K3
05. 05. 2017
Dát tip

Děkuju za přečtení a upozornění.


Gora
05. 05. 2017
Dát tip

Díky za reakci formou miniatury na aktuální dění...i když se stále opakuje:-))


IQ nick
05. 05. 2017
Dát tip
"Mě ale nezarážejí ti jednotlivci. Zarážejí mě zmanipulovatelné masy, ktu teré jsou vždy ochotny se znovu a znovu postavit za nové vůdce..." Také nechápu k čemu je lidem gramotnost a vzdělání když odmítají používat mozek... "záda jim slouží jako schody ke svému vzestupu." - myslím, že k "jejich"! vzestupu by znělo líp

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru