Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Beru Tvé ruce do svých dlaní...

11. 05. 2017
7
33
1174
Autor
Delfín

Inspirováno jednou něžnou básní kdesi jinde...

Beru Tvé ruce do svých dlaní,
prsty se lehce propletou,
nevnímám stříbro na své skráni,
zas bláhovým jsem poetou,

co možná ještě trochu rdí se,
z rukávu sype vyznání,
za lásku pozdní nestydí se,
srdce bláznivě vyzvání!

Vždyť co by za ni mnozí dali,
přec pro ně není k dostání
a k nám tu přispěchala z dáli,
ústa má k Tvým se naklání

a život pohádkou být zdá se,
ač nemám zámek zlacený,
člověk až touhou zalyká se,
nelká víc pro sny ztracený..
.
 

33 názorů

Delfín
14. 03. 2020
Dát tip

Fialka zase

rozkvetla v plné kráse

a chválu roní


fialka...
14. 03. 2020
Dát tip

Moc se mi líbí : -)


Delfín
14. 03. 2020
Dát tip

Ten svět je vpravdě maličký,

ač nekonečným zdá se,

dík i za ty tři hvězdičky, 

co září v plné kráse...


Delfín
14. 03. 2020
Dát tip

Alenakar: Asi nejsem neoklasik podle oné definice, ani nevím, jak píše tebou zmíněný Radek Malý! Neoplývám hlubokými znalostmi klasické versologie, jsem jen jeden z mnoha intuitivních romantiků, co má kousek básnického střívka a tak nějak už získal jistý gryf.


AFRODITA
14. 03. 2020
Dát tip

***


Alenakar
08. 06. 2017
Dát tip

Ne že bych byla nějakou odbornicí na soudobou anglickou nebo americkou poezii,ale dočetla jsem se,že v anglicky psané literatuře je poezii dost silně vázaná na universitní komunitu a že v této komunitě existují stále básníci,kteří by se dali označit jako neoklasicisté. Často prý uplatňují hluboké znalosti klasického verše ve vlastní tvorbě. U nás by kýmsi takovým mohl být jen Radek Malý. Možná v určitém směru má i podobný program(viz čtyřverší). Nikdo jiný mě nenapadá.


Delfín
03. 06. 2017
Dát tip

Myslím, že jsi to docela vystihla. Ono je fakt trochu těžší něco napsat vázaně, pokud by to dotyčný vůbec zvládl a stejně těžké je pro někoho přijímat kritiku, jak je námět stokrát otřepaný a jeho výrazy klišovité a rýmy třeba i gramatické...Já kdesi jednomu kritikovi napsal, že slovo "klišé" se v jeho častém používání stává "sebou samým" a na rozdíl od té šikovné pomůcky pařížských sazečů i něčím zcela zbytečným. Už jsem ho pak na svých stránkách nepotkával...:-)))


Alenakar
01. 06. 2017
Dát tip

Myslím,že problém je i v tom ,že většina (post)modernistů vázaným veršem psát neumí,stejně jako většina soudobých malířů neumí kreslit. Jsou ale i vyjímky - lidé kteří by uměli tvořit (neo)klasicky,ale neodvažují se,protože "naše doba si to nežádá",jak mi kdysi napsal jeden profesionální básník.


Delfín
25. 05. 2017
Dát tip

Stav v moderní poezii připomíná pohádku "Císařovi nové šaty!" Tihle modernisté by nás rádi přesvědčili, že oni jsou ti praví a my, co si vážeme veršíky podle dávného zvyku, jsme jen trapní šmírové. Tenhle přístup je charakteristický i pro malování, sochařství apod. Napodobovat to, co je přirozené, je nemoderní. A když nepoznáš, že drátěnka na podivné soše má znázorňovat vlasy, máš IQ bublajícího bahna...:-)


Alenakar
22. 05. 2017
Dát tip

Sentimentalita dnes není v módě,ale já se klidně přiznám,že jsem taky sentimentální.Je mi totiž putna,co je zrovna v módě. Proto taky píšu hodně vázané verše. Ty už prý píšeme jen my amatéři. Profesionál by se k tomu nikdy nesnížil.


Delfín
21. 05. 2017
Dát tip

Já se klidně přiznám, že jsem občas sentimentální. Díky za milá slova i za tip...:-)


Delfín
21. 05. 2017
Dát tip

Díky! První dvě sloky jsou jakousi mužskou odpovědí na to, co mne inspirovalo, klidně by to mohlo tvořit dialog dvou na kočovné scéně, další sloky spíše napodobují božského Williho snahou vpašovat tam i nějaké moudré ponaučení...Jsem tak trochu komediant...:-)


Delfín
18. 05. 2017
Dát tip

Díky za krásné veršíky, Diano. :-)


Alenakar
15. 05. 2017
Dát tip

Někdo tomu určitě vytkne sentiment,já ale svým tipem oceňuji dobrou práci po stránce konstrukce básně a literárního řemesla.


No, tohle má rozhodně něco do sebe... První dvě sloky jsou myslím dobré. Hezky se četly, další dvě už mi při čtení trošku drhnuly. Přijdou mi trošku kostrbaté, možná je to tím až archaickým slovosledem.... Ale fajn. Těším se na další...:-)


Diana
11. 05. 2017
Dát tip Delfín, fialka...
Tvé verše tónem flétny zní mi, jakoby na ni sám Pan hrál, čarují v rytmu dokonalé rýmy i cit, který v nich kraloval...****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru