Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Horizont jahod

11. 05. 2017
8
3
621
Autor
Movsar

Malá podvečerní úvaha.

Na Nově v televizních zprávách informují, že seniorce z Milovic přes noc umrzly jahody. Možná ta informace má přehlušit vládní krizi, korupční skandál na ministerstvu a pravdu o vlivu politiků na média. Ale možná je taky míněna upřímně, jako zpráva o malé zahradní tragédii.

Co tedy Nova mínila reportáží o zmrzlých jahodách seniorky z Milovic? Divákovi postavila do jeho cesty jarním podvečerem smrt, trudný horizont zániku. Ale je to ještě horší, nejde o nic menšího než o vymření celé obce. Seniorka lomí rukama, podobné gesto známe ze smutečních procesní v Palestině, když pohřbívají dítě zastřelené izraelskými vojáky při kamenování tanku. Atmosféra je pohnutá, i zkušený reportér, jakým je Franta Nyklas, na vteřinu vnese do svého hlasu slzavý tón. „Už to nebude takové,“ otočí se muž v trenýrkách a tílku k manželce. Ta jen mlčky polkne porci večeře. Divákův večer až do svého konce ponese tragické znamení. Až druhý den ráno cestou do práce, v závěsu za půvabnou Italkou jahodového parfému divák zapomene. Zapomnění je oslavou života.  


3 názory

agáta5
12. 05. 2017
Dát tip

mě zmrzly rajčata - to je konec!


Gora
11. 05. 2017
Dát tip

Copak Franta Nyklas, umí...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru