Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velký regres

29. 05. 2017
4
7
965
Autor
Movsar

O knize, kterou stojí za to číst.

Soubor esejů předních myslitelů (Žižek, Appadurai, Mishra, Bauman, Latour, Krastev, Bělohradský ad.) cílí na současnou krizi politiky a společnosti, která je univerzální a figurky jako Zeman nebo Babiš působí nakonec ve světle problémů jménem Trump, brexit, Putin, Erdogan, Módí jako zanedbatelný místní folklór. Co způsobilo náhlou oblibu populismů a volání po autoritářských režimech i v dosud tak pevných liberálních demokraciích, jako jsou Spojené státy nebo Británie? Klíčovým faktorem je podle autorů globalizace, která v důsledku technického pokroku dospěla do kritického stádia, kdy už státy nejsou s to ovládat své trhy, ale naopak trhy ovládly státy. K tomu nutno přičíst spoustu dalších okolností, jako jsou sblížení obyvatel světa dík síti (globální vesnice), jehož důsledkem je srovnávání se napříč zcela nesouměřitelnými zeměmi, nebo mylná víra v (osvícenský) rozum, kterou nahradilo střízlivé poznání toho, že lidé často podléhají iracionálním hnutím i tam, kde k tomu zdánlivě nemají důvod (volby). Kniha je znepokojivou odpovědí na slavnou Fukuyamovu teorii o konci dějin, jež měly být dovršeny definitivním vítězstvím liberálního kapitalismu nad komunismem. Události posledního roku, v čele s vítězstvím Trumpa v americké prezidentské kampani, už nepokrytě ukázaly, že demokracie není poslední formou vlády.  


7 názorů

K3
08. 07. 2017
Dát tip

dík.


Movsar
08. 07. 2017
Dát tip

vyjádřil jsi přesně to, co je největším nebezpečím dnešní doby: primát emocí, instinktů a dojmů nad fakty. pojmenování tohoto trendu se dokonce stalo pojmem roku 2016: postravda. žijeme v době postpravdivé, vytěsnili jsme fakta, z veřejného prostoru boj o pravdu, namísto toho jsme postavili vášně.


K3
08. 07. 2017
Dát tip

Já bych doporučil zachovat si od všeho takovej určitej odstup a spoléhat se víc sám na sebe. Na svoje istinkty. Jednou jsem dostal vyrážku, skončil jsem u alergologa, zkoušel všechno možné. Nakonec usoudil, že jsem alergickej na všechno. Od té doby se ničemu nevyhýbám ani slunci ani dešti a je mi OK. To samé s politikou. Nenechat se ovlivnit kecy, ani reklamou. Zachovat si vlastní názor. To všechno kolem nás si tak trochu dělá na nás nárok, snaží se nás přivlastnit a vyždímat a my na to nesmíme přistoupit.


pampelin
01. 06. 2017
Dát tip

Re veda: Tak tady bych si dovolil nesouhlasit:

Kazdy kdo alespon parkrat zkusil napsat neco vedeckeho vi, jak obtizne je udrzet pravdu v silovem poli fakt - a to pole neni zadna kulicka, ale poradna koule ve ktere je ta pravda nekde schovana.

 

Jeden z nejlepsich obrazku, jaky jsem kdy videl:

https://www.sciencealert.com/everything-we-eat-both-causes-and-prevents-cancer

Tohle je veda, takhle to ve skutecnosti je.

Velke "it depends"

Odstiny sede.

A cim dal od matematiky, tim je to horsi.

 

Nicmene lepsi nez vedecka metoda na poznavani sveta neni.

Takze bych se ji, pres veskerou jeji nejednoznacnost pridrzel.

Ale vzdy s vetsi ci mensi mirou opatrnosti a neduvery.


agáta5
30. 05. 2017
Dát tip

jj, máma nás cpala mlíkem a tvarohem, na těch jsme pomálu vyrostli a dneska už to taky není pravda... ale je fakt, že tolik alergiků nikdy nebylo, matky jsou úzkostné, neustále ve stresu a přitom stačí jen zdravý selský rozum (asi nám starým moc nevěři) ... pro zajímavost: hlídala jsem vnuka 9měsíců a dostala jsem návod na výrobu kaše: 180ml převařené vody, 4 odměrky sunaru, 3 odměrky inst.kaše... no smrdělo to jako umělá hmota. Všechno jsem odkývala, jakože jasně. Chlapec se jim budí každou třetí hodinu a vyžaduje noční láhev. Udělala jsem mu naší pravou nefalšovanou kaši, voňavou, vypil plnou lahev a od devíti večer spal až do pěti ráno, spokojenej, ráno udělal dva kakáče do plíny (což je druhá věc - nenutit dítko na nočník, ale nechat, až ... ) a celý den byl jako sluníčko.

moc informací lidi blbne, můj názor...

lobby je všemocná, a když si vzpomenu na léky a různý mastičky... no bylo by to na román, asi si připravím nějakou úvahu o tom našem blbnutí :)) díky za pokec

 


Movsar
30. 05. 2017
Dát tip

to je problém vědy, vědění narůstá, narůstají tím i pojmy. za daleko horší problém považuju tpo, žde věda ztrácí autoritu a proti jednomu faktu je hned postaven jiný fakt: například je banán zdravý, nebo srtelně nebezpečný? na internetu bude jistě tisícovka článků z jednoho i druhého tábora. lobby je všemocná. (tady prodejců banánů a proti nim prodejců třeba třešní)


agáta5
30. 05. 2017
Dát tip

já se teď nějak nemůžu odlepit od "miluj svůj život"... asi právě reakce na ty změny, které se dějí kolem nás. Velký problém vidím v komplikování všeho, co komplikované být nemusí. Už nemáme zarděnky, ale třetí nemoc. člověk potřebuje manuál, aby věděl, čím ochořelo dítě. ale to není na diskuzi, to jen, že za nás to byly prostě zarděnky a hotovo.

já vím, že "za nás" je takový zaostalý, ale nemůžu se zbavit pocitu, že další forma vlády nebude už o nás, ale bez nás.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru