Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Objev tajemství sedmého dne

30. 05. 2017
10
9
833
Autor
Movsar

Cesta z města

Plonkovej Mára, Fučík, Krejza a Kyselá Bára. Noci nabírají tropické teploty, parta vyráží k řece. Cestou koupit věnec buřtů a dvě lahve rumu; dvě, aby v batohu cinkaly. Řeka se čeří nervozitou, už aby tu byli, ponořili do ní svá těla. Opilé je pak strhne, pohltí a odnese až k nejbližšímu jezu. Děti do nich pak budou píchat klacíky v domnění, že to jsou balóny.


Muzeální exponáti

Ti, co umějí žít, už světu jasně řekli: Bude grilovačka! A zaparkovali své kombíky v podzemních garážích, aby je vzápětí nakrmili kilogramy masa. „Krkovička,“ procedí skrze prořídlý chrup muž v tílku a už smykem vyráží k obéznímu domovu. Ženy pak svolávají k ohni: rodinu, přátele, sousedy. Pivo je nutnost, uspat se dementogenním lupulinem do snu o přehledném světě. Dojde pak na politiku, auta a dovolenou, moderní variace na paleotémata. Až chladná noc je vyžene od roštů. Kéž by zmrzli na kost, ti muzeální exponáti… 


Neděle ve skříni

Smíchov utichl do neděle. Jen obvyklý šum kol z Plzeňské, to motoristé neuroticky jezdí sem a tam. Tiká semafor, slunce pálí do asfaltu a do prsou ženské na balkoně. A zdálky bzučí cirkulárka, roj železných zubů se zakusuje do kusu dřeva, z něhož chce nějaký smíchovský kutil mít skříň. A do té pak uloží auta, asfalt, semafory, prsatou blondýnu a vůbec celou neděli i se sluníčkem.


Objev tajemství sedmého dne

Objev tajemství sedmého dne. New Age hnutí zve lidi s otevřenou myslí na seminář. Přednášející přiletí až z New Yorku, přítomní budou taky tibetský duchovní a teoretička feminismu. Bude se podávat jačí mléko a sušenky z cizrny, zájemci mohou vyzkoušet holotropní dýchání nebo tantrickou masáž. Hudební doprovod zajistí zpěvačka imitující hlas velryb. Lidé sami jsou největším z tajemství…


Děti a úroky

Blondýna a hypoteční poradce. Sedí v italském bufetu a uvolněně rozmlouvají nad kuřecími kostmi a zbytky salátu. On říká: Vy teď platíte úrok, který byste vůbec nemusela. Ona, o něco později, říká: Já bych jednou chtěla mít rodinu. (Je jí přibližně čtyřicet – nespěchá.) A tak vytahují fráze, každý ze svého rejstříku, a staví si je vzájemně do cesty. Ale protože to jsou fráze, nevadí to. Mohou děti a úroky nalézt společný smysl v jedné řeči? Pod nimi v údolí talířů mezitím usychají kuřecí kosti. 


9 názorů

Movsar
18. 06. 2017
Dát tip

díky, najezený.


Nejvíce se mi líbí ta poslední. Dávám Tip


Movsar
31. 05. 2017
Dát tip

děkuju, milé čtenářky!


agáta5
31. 05. 2017
Dát tip

objev tajemství sedmého dne je pro mě úplně nej..


Gora
30. 05. 2017
Dát tip

ony přijdou..


Movsar
30. 05. 2017
Dát tip

díky, goro, má skoro jediná čtenářko..


Gora
30. 05. 2017
Dát tip

Ironie...závěr první je asi nejčernější humor, který jsem zatím od tebe kdy četla...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru