Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

s Evžou do světa

13. 06. 2017
8
23
1258
Autor
agáta5

o balónech nevím vůbec nic :)

Už delší dobu se s Evžou snažíme sehnat brigádu. Důchod není nic moc, člověk aby si pořád odtrhával od úst, že jo? Evža má ráda banány, její chlupatej kamarád zase miluje granulky tý nejlepší kvality a mý dvě kočky toho zbaští taky požehnaně a jen od viskas. Takhle to prostě už nešlo dál.
V inzerátech se to hemžilo novýma příležitostma, od specialisty sales administrativ přes regulátory affairs až po technického důstojníka… hmm… důstojník jsem ještě nebyla. Posílaly jsme strukturovanej životopis našich letitých zkušeností, vymýšlely strategie, přihlásily se do kurzů rychle a úspěšně s angličtinou, šly na depilaci, kosmetiku, laser.
NIC.
Když už jsme se smiřovaly s tím, že důchodci v týhle republice nebudou mít na růžích ustláno a my zemřeme v bídě,  cinkla zpráva.
Obsluha horkovzdušného balónu! Nástup ihned, Deset tisíc čistá ruka, bonusy, flexipassy, týden dovolený navíc… Rajská hudba pro uši dvou důchodkyň! Dvě místa volná!
Direktor bezpečnosti nás uvítal s potměšilým úsměvem. Nejspíš si říkal, že jsme kamikadze. Vyfasovaly jsme přilby závodníků,  prošly požárním a bezpečnostním školením, návodem na obsluhu horkovzdušného balónu  a šup do praxe.
Na louce za městem se hejbal ten žlutej zázrak jako had ze strany na stranu. Lana ho držela na uzdě, ale stejně. Mrskal se tam, jako by chtěl už už vyletět.
„Evžo, tohle jsme posraly,“ konstatuju docela vyděšeně.
„Neboj, to je jištěný ze všech stran,“ uklidňuje Evža sebe i mně.

„Tak dámy, tohle je náš reklamní balón a na vás bude, proletět se s ním dvakrát denně po městě a vyhodit tyhle letáky,“ instruoval nás šéf.
„A hlavně pozor, rozhazovat postupně. Jako když krmíte slepice.“
Evža po něm šlehla nejhorším pohledem, kterej vyšťourala z vyděšených vnitřností. Šéf zmlknul a podal nám letáky.
„Tak jdeme na to,“ statečná Evža.
Nahoru to šlo raz dva. Šéf uvolnil lana a my vyletěly raketovou rychlostí k nebi. Ježkovy voči, to bude moje smrt! Evža se tak lekla, že vyhodila letáky i s krabicí. Ještě, že bylo prakticky bezvětří. Balón se pomalu ustálil a jen nás tak hezky pohupoval nad stromy.
„Vyhodíme nějakej pytel, ne?“ Evža je šílená ženská. Jak se oklepe, už vymýšlí kraviny.
„Já o tom přemejšlela, uděláme si vejlet, co ty na to?“ mlela dál svou.
Byla jsem krok od smrti, takže mi bylo úplně fuk, co bude, hlavně když to přežijem. Evža vyházela pytle s pískem, přidala do balónu trochu plynu nebo co to bylo  a balón nabral výšku i rychlost.  Naše město zůstalo za námi a já se konečně začala uklidňovat. No co, horší už to snad nebude.
Co vám budu povídat. Skončily jsme na neznámém ostrově v Tichým oceánu. Tedy aspoň si myslím, že to byl Tichej oceán. Všude vody jako blázen. Letěly jsme pár dnů, hladové a žíznivé. Ještě, že si vzala Evža pořádnou sváču a pití pro tři lidi…jj, pitnej režim, je pitnej režim…. Alelujááa.
Nakonec se náš balón zachytil o palmu a my konečně přistály na písčitým břehu. Domorodci nám pověsili na krk kytky, nabídli jídlo, pití a bungalov z trávy.


A dál? Balón slouží lidem jako atrakce. Občas je Evža vezme na let kolem ostrova a oni nám zaplatí jídlem a perlami. Přestože důchodkyně, jsme obletovanej artikl. Chlapi se kolem nás točej jako za mlada. Je to divný, ale koketovat jsme ještě nezapomněly. Ženy nám ušily takový barevný košilky... no prostě ráj. Začíná se mi tady líbit.


Uběhlo čtrnáct dnů a  Evža začíná nervóznět, co doma ten její miláček Bilbo a tak se připravujeme na návrat. Perel máme dost. Jestli se nám tedy podaří vrátit. Pevně doufám, že jo, protože z Evži se stal odborník přes balóny. Dokonce přišla na to, jak se přistává. 

S brigádami je ale konec, to jsme si odpřisáhly.


23 názorů

Hugo Ramon
16. 06. 2017
Dát tip

balónistka Agí :-)))


agáta5
15. 06. 2017
Dát tip

čudlo, příště :)))

dodolo, prej pravý :)))


Čudla
14. 06. 2017
Dát tip

Škoda, že jsem o tom nevěděl. Letěl bych s Vámi. /*


Dodola
14. 06. 2017
Dát tip

Tak to máte obě vystaráno. Pokud teda ty perly budou pravé... 


agáta5
14. 06. 2017
Dát tip

tak to ti držím palce, Evžo... to byl krásnej vejlet, co? :))))


Děkuji ti, že jsem se mohla účastnit takové krásné ptákoviny.

A za to, že jsi mi přisoudila tolik krásných vlastností je mi dobře na duši.

Bilbo se válí v perlách a já tedy najdu nějakou pěknou brigádu. :-) /T


agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

:)))) mám štěstí, v kanceláři jsem singl


Kočkodan
13. 06. 2017
Dát tip
Kdyby sis ty neumyla ruce, tak by ti ti (nekoktám) kolegové mozná umyli hlavu...

agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

jj, brigáda snůůů :)))


chacha, to je moc pěkná představa, jak za hrst perel vozíte domorodce v balonu kolem ostrova...:o)


agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

.. stačilo si umejt ruce mýdlem :))))


Kočkodan
13. 06. 2017
Dát tip
. Zrejme jsi privedla k dokonalosti slovní spojení “smrdet celej den v práci”. To teda muselo bejt pro kolegy zrádlo... ;-)

agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

to je těžký něco říkat... jsou docela svérázové, i když já jsem větší, nemám náladu se dohadovat, ale není všem dnům konec!

přidala jsem na konci trošku romantiky :)

 

tak některý konzervy smrděj dost, to jsem si vyzkoušela nedávno... krmím kočky, trochu jsem si otřela prst a pak sedla do auta a jela do práce a furt si říkám, co to tady smrdí... a ono žrádlo pro kočky :)))))

 


Gora
13. 06. 2017
Dát tip

To bych nevydržela a něco jim řekla...na tohle jsem pes:-)))


Kočkodan
13. 06. 2017
Dát tip
My tady máme spoustu druhu pro nase ctyri kocky, ale cichove mne zádný natolik neoslnil, aby mne napadlo ve vlastním chrtánu otestovati. Já vycházím z toho, ze tvoje zmínka o kariére ochutnávacky nebyl humor. Zatím tedy zádné granulky, jen tu a tam hranolky. (lehce hladový smajlík)

agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

to znám moc dobře, když u nás začali stavět sportovní halu. Sice nás dělí pole, ale rachotu docela dost. teď mi tu kvílí chudák sousedovic pes, protože mladí jsou furt pryč a on je zavřenej v boudě... nevím proč neoplotí pořádně pozemek a nepustí ho na volno... ale to bych asi chtěla hodně. Poříděj si psa a potom ho zavřou do klece... hnus hnusnej!


Gora
13. 06. 2017
Dát tip

Agát, já se povznáším pohledem na romantiku, ale mým zvířatům to silně vadí...některá se bojí a jiná si to chtějí s balóny vyřídit - pittbulík Bertík:-)Taky majitel louky, z níž bez povolení vzlétají, není nadšen zvalchovanou trávou:-)


agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

Goro, to se musíš povznést, jako se já povznáším nad sousedy od vedle... jináč bych už byla na márách :)))

kočkodánku, granulky jsou moc dobrý, zkusils? já ochutnala všechno od koček... zajímavé, neslané, ale zajímavé :)))

 


Kočkodan
13. 06. 2017
Dát tip
Podle mne vyletíte vy dve odevsad... ;-) Jenom bych se ohradil proti té mé údajné strave, já nemám rád ani granulky té nejvyssí jakosti.

Gora
13. 06. 2017
Dát tip

Balóny odlétají téměř denně kousek od naší zahrady, a je to spíš otravná záležitost. Aůe tys to podala vtipně, tleskám a mávám:-))


agáta5
13. 06. 2017
Dát tip

kví, v sobotu vyletíš z Prahy do Strupčic :))  a vyrazíme na kole... nebo budeš natírat plot... jj, plot je lepší hihi

 

holky, díky za čtení, já jsem neodolala, když Evža psala tak pěknou mini o balónu.. to hned má člověk chuť vyletět někam..

 


Diana
13. 06. 2017
Dát tip

:-)))*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru