Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Policie ČR - gang ve službách Božích

23. 06. 2017
0
11
1082
Autor
supizmus

   Dovolte mi prosím napsat zkušenost, kdy organizace určená k vytvoření života strastiplnějšího a hrůzyplnějšího, nakonec může sehrát roli jakýchsi poslů Božích.

   Jistě nejsem sám, kdo má má tu zkušenost, kdy v horkém letním večeru (spíš noci) se vejde ochladit do kašny chráněné UNESCO a v pár vteřinách musí solit těžce vydobyté statky lidské, nebo kdy, ač je město dobře osvětleno a cestu k domovu zná, musí zcela absurdně vysvětlovat absenci světel na kole. Naopak řeší-li sám nějakou ošemetnou situaci, najednou kde nikdo, tu nikdo. Ano, řeč bude o Policii ČR - té, která mě stála mnoho nervů i peněz, ale kterou mám rád, neb mi zase o něco přiblížila laskavost našeho Pána. 

   To bylo tak: Pracoval jsem donedávna v Severních Čechách a jednoho dne jsem pojal úmysl po práci jet na víkend na svůj milovaný Vesmír. Časově to vycházelo, že bych mohl stihnout tamní večerní mši svatou. Avšak za obcí s názvem Mladá Boleslav jsem zazmatkoval, počal asi hodinu bloudit, přičemž mi z úst vycházela slova, která rozhodně ve slovníku mladého gentlemana nenajdete. Když jsem cestu správnou našel, narazil jsem tempo úměrné hladině stresu a v duchu si to obhájil spěchem na bohoslužbu.

   Když jsem ale do jedné ze vsí vletěl rychlostí cca 140 km/hod, přišlo mi to už moc, počal jsem zpomalovat a zpomalovat, až mě nakonec úplně zastavilo mávnutí příslušníka organizace, o které v tomto článku jde. Od samého počátku jednali velmi slušně, ani jim nevadilo, když jsem musel volat tátovi, kde se vlastně v autě nachází techničák... Radar mě stihl naměřit v bodě, kdy už jsem jel "pouze" 70 km/hod. Už, už jsem byl tedy připravený na ztrátu řidičského oprávnění, v lepším případě na pokutu, která mě na několik týdnů uvrhne vstříc životu asketickému. Namísto toho padla slova, která mě srazila do kolen: "Nebudete se prosím moc zlobit, když nám zaplatíte 300,- kč? Víte, 70-ku už bohužel nemůžeme řešit domluvou." Vůbec mi to nevadilo, byl jsem úplně v šoku z lidskosti a patrně maximálního možného milosrdenství. Na cestu mě ještě velmi jemně požádali, abych se v další jízdě držel přiměřené rychlosti, nejen skrz bezpečnost, ale taky skrz jiné hlídky, daleko ostřejší. Ve zbytku cesty mi bylo, jako by mi tím Pán řekl: "Michale, kvůli mě se opravdu nemusíš takto hnát..."

   Na Vesmír jsem dojel pozdě, ale šťastný a Eucharistii mi podal otec Tomáš mimo mši svatou.

   Druhá příhoda se váže k loňskému jaru, kdy jsem v rodné Olomouci navštívil zápas play off, v kterém naši Kohouti těsně podlehli týmu Plzně 1:8, a po jehož skončení (cca 21 hod) jsem absolvoval cestu na sever vstříc dalšímu pracovnímu týdnu. A nedaleko krásného poutního městečka Jablonného v Podještědí jsem ve zpětném zrcátku opět zazřel rozblikavší se maják a uslyšel rozezněvší se houkačky. Byl jsem opět stopnut příslušníky PČR. Tentokrát vliv únavy, dlouhé cesty, pozdní hodiny a zklamání z výsledku hráčů ledních způsobily, že trajektorie vozidla mnou řízeného nebyla úplně standartní.

   Policisté se ptali co a jak, když zvěděli, že jedu přes celou republiku z hokeje, začali si povídat právě o tomto sportu, ptali kde pracuji a proč tak daleko atd., a nakonec mi nedali ani dýchnout a propustili mě bez běžné kontroly, abych dojel, dokud jsem ještě čilý a nezmrznul tam. Opět mi nastavili svoji dobrou tvář a dali facku mým předsudkům vůči této organizaci.

   Díky těmto zkušenostem už vím, že i policisté mají lidskou tvář, že jejich služby nevyužívá jen stát, ale i dobrý Bůh a tak nějak se pomaličku stali jednou ze skupin, na níž se snažím občas vzpomenout ve svých modlitbách. A v autě, pokud není nutno jinak, tak se snažím ve jménu lásky k bližním zaujmout pozici spolujezdce.


11 názorů

K3
25. 06. 2017
Dát tip

Teď, když vidím, co už jsi napsal, tak vypsaný už bys měl být. V tom případě to byl asi záměr... Ale ne moc zdařilý.


K3
25. 06. 2017
Dát tip

Jak píše upupa, je to fejeton. Taková ta slovíčka na zvýraznění děje, rádoby textem zaujmout, špatný slovosled a pod. Taky jsem je používal, když jsem začínal psát. Zaujmou. Ale tak v hospodě na pivu. Chceš-li psát, vyvaruj se toho! A když se trochu vypíšeš a za pár let se vrátíš k tomu cos psal, budˇ to roztrháš nebo přepíšeš a zjistíš, že zo zní úplně jinak.


supizmus
24. 06. 2017
Dát tip

Vždyť to jsou vše dobře míněné rady a je to psáno s klidem a konstruktivně! :-)


upupa
24. 06. 2017
Dát tip

Je to fejtón, nie poviedka, ale nechápem pomerne negatívnu reakciu ostatných. Myslím, že autor presne vystihol postoj väčšiny voči polícii. Práve takto o nich verejnosť zmýšľa. Je iná vec, či právom alebo neprávom. Sme už taká nátura: nadávame, ale keď nám nelogicky odpustia, začneme to brať ako samozrejmosť. A nadávame ďalej. V skutočnosti, ako správne supizmus uviedol, nás vlastne nasiera tá zbytočná buzerácia (osvetlenie bicykla na vysvietenej ulici). TO je tá prkotina, kvôli ktorej na nich nadávame. (Ja im nemôžem odpustiť, že lovia na výjazdoch z obcí, kde niet po chodcovi ani slychu, de facto zbíjajú ako zbojníci, zatiaľ čo v meste na križovatkách sa nedáva prednosť, nedávajú sa blinkéry, čo je často príčinou nehody, jazdí sa pri odbočovaní v protismere... 50% obyvateľstva nevie odbočovať, a takmer 100% nevie, že chodec na prechode nemá prednosť pred autom. Nevedia to ani sami policajti. To je najčastejšia príčina zrážky chodcov. Inu... bola doba ľadová, tá dnešná je doba je pokrytecká.)


upupa
24. 06. 2017
Dát tip

Tak už ten názov je samostatným dielom!

Čítať idem až teraz.


Gora
23. 06. 2017
Dát tip

Fajn, že ses nenaštval...


Kytiii
23. 06. 2017
Dát tip
A určitě bych nezařadila mezi povídky... tady čekám pointu...

supizmus
23. 06. 2017
Dát tip

Díky za konstruktivní kritiku! Beru to jako napomenutí od "literární policie" :-)


Gora
23. 06. 2017
Dát tip

Rozumím asi, jak to myslíš, Michale, ale není to šťastné...četla jsem si tvou Kartuziánskou minipovídku, ta se ti zdařila lépe...obdarovávej nás spíš verši, ty ti jdou:-))


agáta5
23. 06. 2017
Dát tip

počala jsem číst, ale příslušník organizace mě dorazil... ve jménu lásky v boha, změň styl psaní...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru