Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koncert

15. 07. 2017
23
45
3713
Autor
Gora

 

 

Koncert

 

Pizzerie italského jména v Klášterní uličce praská ve švech. Vzali ji útokem návštěvníci Mezinárodního hudebního festivalu, koncert  začíná právě v Klášterech sv. Kláry o pár metrů dál. Tak ještě rychle posilnit těla - potrava ducha je nachystána za historickými vraty střeženými hlídačem. Nakonec i muž z ochranky dostal od servírky se svalnatými lýtky silnou černou kávu, jen tak, ze staré známosti, aby přestál pro něj nezvyklou nálož umění.

Stará paní ze sousedního domu usedla na svoji plastovou židličku se starým psem a starou kočkou. Zvířecí společníci zalezli pod stolek s kostkovaným ubrusem. Objednala si dvojku červeného a labužnicky přivřela víčka. Uličkou intenzivně voněl páteční večer: pizzou na třicet způsobů, kávou a silnými parfémy žen. Klopýtaly nešťastně po ochozené dlažbě ve vysokých podpatcích a jejich galantní doprovod nenapadlo podat rámě!

Stolek na předzahrádce pizzerie -  mladík sportovního zevnějšku pozval éterickou slečnu na víno. Kokršpaněl Hugo, kterého držel na dlouhém vodítku, měl prolomit ostych a ledy. A prolomil! Zjistil přítomnost kočky pod stolkem staré ženy. Vystartoval.  Převrhnul nerezovou misku s vodou, kterou obdržel jako čestný host podniku od brigádnice s plachým úsměvem. Pejskův pán úlekem málem shodil karafu s růžovým vínem, sotva donesenou, a děj první schůzky mladých lidí připomínal scénku z grotesky. Lovecký pud je silnější než slušné vychování… Kočka se zachránila úprkem do pootevřených domovních dveří.

O dvě hodiny později. Koncert skončil a taxi rozvážely slavnostně oblečené páry k penzionům a hotelům. Nad Krumlov se přihnala silná bouře a rány blesků a hromů rezonovaly  úzkými uličkami. Proudy vody bičovaly stovky letně oblečených turistů. Hospůdky praskaly ve švech.

Obyčejní pěšáci noci s mokrými teniskami směřovali do centra městečka. Míjeli jiné pěšáky, kteří se tísnili ve všech možných i nemožných domovních výklencích. Nejvíc se jich vešlo do podloubí pod náměstím.

Mladí se, tady a teď, v bouřkovém mezičase shlukli kolem kytaristy. Bůhví, kde vzali tu starou židli, na které seděl, hrál a zpíval, pro posluchače dnešní deštivé noci. Na dlažbě loubí hořely dvě mihotavé svíce, a hoch v černé košili hrál - muzikant nad všechny věhlasné muzikanty… jeho písni jsme  rozuměli všichni, co nás tam bylo.


45 názorů

Gora
08. 08. 2017
Dát tip

Lakrove, děkuju, ten den se události děly tak, že mi připadaly zaznamenáníhodné:-)


Lakrov
08. 08. 2017
Dát tip

Kdo je autorem, tuším z nasazeného "SMS" stylu hned od začátku a mám dojem  (aspoň v téhle "mindě"), že se mu to daří líp,  než jeho (tedy jejímu) někdejšímu vzoru.  Obzvlášť pak v epizodě o psovi a kočce -- je znát, že tohle téma je autorovi  blízké. Hudba na začátku, hudbou to končí. A  tipem.  


Gora
28. 07. 2017
Dát tip

Kočkodane, to já taky ne, ani jindy - lidem, co je lidské, zvířatům zvířecí:-)) a díky moc


Kočkodan
28. 07. 2017
Dát tip
Nemám rád, kdyz se nekdo chová pri koncerte jako zvíre.

Gora
20. 07. 2017
Dát tip

Aleno, to bych byla ráda. Díky!


Alenakar
20. 07. 2017
Dát tip

Myslím,Goro, že se jednou dočkáš toho,že budeš mít dost času na dlouhé prózy. Člověk si musí určité věci v praxi vyzkoušet - až potom se dozví,jestli mu to či ono sedne nebo ne.


Gora
19. 07. 2017
Dát tip

Jani, mně je potěšením:-)


vesuvanka
18. 07. 2017
Dát tip

Napsáno velmi pěkně a živě -  Tvoje postřehy ze života čtu ráda, díky a TIP :-)))


Gora
18. 07. 2017
Dát tip

Děkuju ti za hezká slova...


Štírka
18. 07. 2017
Dát tip

Ivi, za chvilku strávenou v Českém Krumlově, Ti pa3 můj dík. Krumlov mě odjakživa přitahuje a tvá dílka jsou tak svěží,  živá a poetická...Stačí přebliknout a jsem tam...


Gora
18. 07. 2017
Dát tip

Dodo, mohla bych někam chodit častěji, ale samotného člověka to nebaví - teď jsem měla dívčí společnost...a díky:-)


Gora
18. 07. 2017
Dát tip

Karle, copak Indiáni, ti to mají vymyšlený:-))))


Dodola
17. 07. 2017
Dát tip

Letní atmosféra se vším všudy, navíc v krásném městě, trochu ti závidím :-)   


K3
17. 07. 2017
Dát tip

Indiánské přísloví: Vy máte hodiny, my čas.


Gora
17. 07. 2017
Dát tip

Dnešní život probíhá v trysku...vidím na našich zvířatech, jak spokojená jsou ve svém klidu...

Kdybych měla čas, nebudu psát krátká dílka, ale dlouhé povídky či novely...ale jelikož si nejsem jistá, zda by za něco stály, tu svou trochu času raději prodiskutuji s lidmi přes internet...třeba s tak zajímavými a záhadnými, jako jsi ty.


Alenakar
17. 07. 2017
Dát tip

Problém je,že já pořád někam pospíchám bud' autem nebo pěšky a když si třeba s někým sednu,pak pusu nezavřu a moc se kolem sebe nedívám a když mlčím,tak se zpravidla dívám jen z lavičky na nějaké zahradní zákoutí,které by bylo nudné popisovat.


Gora
17. 07. 2017
Dát tip

Aleno, čas na pozorování je součástí mého života...od Movsara jsem se naučila chodit s otevřenýma očima, dřív mne to nenapadlo...spíš čas na psaní, a ten bohužel není nafukovací, ukrádám ze spánku...

a moc děkuju.


Alenakar
17. 07. 2017
Dát tip

Někdy ti závidím,že často můžeš tak pohodářsky pozorovat cvrkot kolem sebe a tak pohodářsky o tom psát. Protože tě aspoň trochu znám,ptám se v duchu,kde na to vlastně bereš čas. Nejspíš si umíš ten čas zorganizovat líp než já. Tip.


Gora
17. 07. 2017
Dát tip

Hugí, vidíš, opravdu byl ten kokřík první Hugo v mém životě, kterého jsem poznala:-)

Jen nemyslím, že by měl rád sado-maso nebo tak něco:-))), spíš maso:-)

Moc dík za čtení! a dlouhý komentík:-) a pěkné pondělí...


Hugo Ramon
16. 07. 2017
Dát tip

KOKRšpaněl Hugo, kterého držel na dlouhém vodítku ...... úlekem málem shodil karafu s růžovým vínem.Gori, kokr je v poho, VODÍTKO - jsou asi v životě chvíle, kdy nelze jinak a možná je vodítko s bičíkem příjemné. Přenesu se i přes ÚLEK, al. Proboha Gori. Hugo by nikdy nemohl rozlít karafu s jakýmkoli alkáčem. To je nemyslitelné!!! Vysát, prosím. Ukrást kvůli přežití, proč ne. Ale rozlít? NIKDY.


Gora
16. 07. 2017
Dát tip

Ivi, děkuju ti, no, byla tam spousta lidí:-)


krásné pojednání....ještě mi teče mi z vlasů a čvachtá v botkách..jako bych tam byla.......nebo jsem tam byla ?.......................*/***.


Gora
16. 07. 2017
Dát tip

Díky i za tvoji vzpomínku z Prahy, Karle:-), a za vše.


K3
16. 07. 2017
Dát tip

Má to atmosféru. Potulné muzikanty mám rád. Když je správná nálada, jsou nejlepší ze všech. Jednou jsem potkal v Praze kytaristu. Hrál písně Boba Dylana. Uměl snad všechny. Hrál i na přání. Já tam byl sám, vymýšlel jsem si všechny možné názvy, a že jich Bob složil, všechno znal...


kvaj
15. 07. 2017
Dát tip

Ta báseň v próze byl jen nápad. Jinak je plně v tvé režii, jakou formou téma pojmeš. Ta technická byla jen pro upřesnění.


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

kvaji, dík, že čteš má dílka...tak nejprve: čárka ihned opravena, máš pravdu.

Dále - nerada píšu o něčem dvakrát, nyní tvořím básničku o dojmech z kina - odmalička se mi ta atmosféra v kinosálech líbí...

K technické - alibisticky jsem vyjmenovala oba průvodní jevy bouřek, neboť tyto věci mi doteď byly záhadou, ostatně, pokud na tebe padají proudy vody a něci ti "lítá" nad hlavou, nemáš chuť přemítat, co přesně budí úzkost.-(

Díky:-)


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Čudlí, díkes:-))


kvaj
15. 07. 2017
Dát tip

Tip. Po nějakých krátících úpravách by z toho mohla být i báseň v próze. Máš v tom totiž půvabné básnické obrazy. V poslední větě bych napsal ...rozuměli všichni, co nás tam bylo (tedy bez čárky).

A jedna technická. Blesky žádné rány nevydávají. Rána, čili hrom, doprovází blesk. Přesně: Hrom je akustický třesk doprovázející výboj blesku. Vysoká hustota proudu ve výbojovém kanálu blesku zahřeje vzduch na vysoké teploty. Dochází k ionizaci vzduchu a vzniku plazmatu. Zahřáté plazma se prudce rozpíná, tlačí na okolní vzduch a vyvolává rázovou vlnu, kterou pak slyšíme jako hrom.


Čudla
15. 07. 2017
Dát tip

Pěkné. /*


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Evži, díky ti:-)


Je to příjemné a umím si to i představit./T


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Aleši, vyvedla jsem nejmladší Písmačku Meggy607, tak volba filmu odpovídala jejímu věku:-) - nějaký remake Planety opic z r.2017, taková apokalypsa lidstva...no, opice nové generace přežily, to pro nás děvčata bylo hlavní:-). V kině bylo asi šest díváků. Díky!


a co bylo v kině, to nevíme...:o)


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Jiři, děkuju ti:-)


srozumeni
15. 07. 2017
Dát tip
Zase už to všichni napsali. Takže ode mne jen pár hvězdiček k tomu...***

Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Méďo, jsem ráda, když mohu přispět obrázkem z Českého Krumlova...děkuju:-)


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

supíku, kdybys mne včera viděl, jak jsem se, mokrá deštěm, rozzářila, když jsem uslyšela tu hudbu kytaristy a viděla ten shluk kolem něj, byla to vzácná chvíle:-))) a tobě moc dík za empatii...


supizmus
15. 07. 2017
Dát tip

Obraz pouličního kytaristy, který lidi stmelí více než naaranžovaný koncert je něco nesmírně krásného a přesně tyto obrazy života mám rád!


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Jardo, když už někdy vyjdu ze svého zvířecího ráje, baví mne pozorovat lidi a ještě více psát o nich:-) díky!


revírník
15. 07. 2017
Dát tip

A což teprve výsledek! (Reaguji na komentář.) Ten za to stojí. Obdivuji tvé precizní věty, sestavené narychlo cestou do kina a zpět. Bylo to asi tak velké, že i tvá zkoprnělá Múza musela vydržet zpívat až do té poslední tečky.


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Diano, já děkuju - narychlo zpracovaný včerejší večer cestou do kina a zpět, ale stálo to za to:-)


Diana
15. 07. 2017
Dát tip

Nádherné postřehy, zahřálo u srdce. Díky! ***


Gora
15. 07. 2017
Dát tip

Oldjerry, díky:-)- pravda...


Oldjerry
15. 07. 2017
Dát tip

Koncert z hudební produkce dělají vždy posluchači... *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru