Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POTKALA JSEM KOŤÁTKA

21. 07. 2017
12
21
1421
Autor
vesuvanka

Malá vzpomínka...

POTKALA JSEM KOŤÁTKA…

Tuto příhodu, jsem zažila hodně dávno. Chodila jsem do desáté třídy bývalé jedenáctiletky (později SVVŠ ). Do školy jsem dojížděla tramvají, na niž jsem to měla z domova dost daleko. Bylo několik cest, kudy jsem mohla jít, ale já jsem si vybrala tu, která se mně zdála nejhezčí, byla i trochu romantická. Té cestě se říkalo "U Fidlerů", podle pana Fidlera, který tam kdysi měl malé zahradnictví. Tehdy tam stál ještě domeček a polorozpadlý skleník, který zvolna zarůstal keři černého bezu. Dál bylo pole, v němž byla prošlapaná cestička vedoucí  ke zdi starého evangelického hřbitůvku.  Podél  zdi vedla širší cesta až ke stanici tramvaje. Tenkrát jezdily ještě staré dřevěné “elektriky” bez dveří, do nichž se dalo naskakovat a vyskakovat z nich…

Z domova jsem vycházela  včas, takže cestou jsem mohla alespoň zběžně sledovat dění v přírodě - co roste, kvete a naslouchat zpěvu ptáků. Časem jsem zjistila, že v půl osmé jezdí desítka,  která zatahuje do vozovny na Žižkově  poblíž školy. Byla to pro mě  “desítka ze všech nejlepší”, protože jsem nemsela přestupovat na další tramvaj.

Toho dne už od rána pěkně svítilo sluníčko a slibovalo hezký dubnový den. Šla jsem, tak jako vždy, kolem skleníku, když tu najednou z křoví na cestičku vyběhla dvě malá koťátka, jedno celé rezavé a druhé bělomourovaté. Koťátka se honila po cestičce, byl na ně úžasný pohled. S radostí jsem odložila aktovku  a šla k nim. Nebála se mě, nechala se hladit, skákala mi po rukou i po nohou, běhala kolem mě. Zapojila jsem se do jejich hry.  Pojmenovala jsem si je po svém - Rezáček a Bělomourek.

Najednou ve mně hrklo. Kolik je hodin? Hodinky jsem tenkrát ještě neměla, ale špatné tušení, že přijdu pozdě do školy, ano. Popadla jsem tašku a utíkala na stanici. Jednou jsem se za Rezáčkem a Bělomourkem ohlédla. Naštěstí se věnovali dál hraní a neběželi za mnou. Však je určitě ještě někdy uvidím, vždyť tudy chodím každý den.

Zlé tušení se vyplnilo. Dobíhala jsem na zastávku, průvodčí právě odzvonil a tramvaj se rozjela.  Mohla bych naskočit, ale nerada bych skončila v nemocnici nebo dokonce v krematoriu, které je přímo naproti stanici.

Čekala jsem na další tramvaj, děsila mě představa, jaku budu přivítána, až vejdu do třídy. První hodinu je fyzika, na niž máme našeho, velmi náladového třídního. To bude průšvih jako hrom. Seřve mě anebo mně dá dokonce  poznámku a bude zle i doma.  Nekonečné čekání s přestupováním  - moje desítka ze všech nejlepší už je jistě ve vozovně. Strach se stupňuje. Když vystoupím ve své cílové stanici na Pražačce, hodiny ukazují 8,10.  U školy je zlověstné ticho, jediný živáček jsem tu já.

Vběhla jsem  do budovy. Šatna  zamčená,  musím do třídy pro klíč. Letím do druhého patra a  už na schodech slyším halas, který se ozývá právě z naší třídy.  Co se děje? … Napjatá jako struna, opatrně otevírám dveře. Spolužáci sedí v lavicích, živě diskutují,  ale fyzikář tam není.

“To je klika!, to je klika!” zvolám na celou třídu, a kluci zareagují:
“Asi mu ujel vlak, a jestli přijde, tak nebude tasit”.
Ve třídě panuje radostná nálada a ze mě trochu opadává napětí, ale, ještě není úplně vyhráno. Bojím se,  abych fyzikáře nepotkala cestou do šatny. Běžím dolů a znovu do druhého patra - naštěstí na chodbě nikdo není.  Vysílená sportovním výkonem a strachem, doslova padám do lavice a lapám po dechu, ale s pocitem vítězství.  Rychle si vyložím na lavici učebnici, sešit a pero -  teď už může kantor přijít.

“Ty jsi zaspala?”, zeptala se Anča, která seděla se mnou v lavici.  
“Ne, potkala jsem cestou koťátka. “
“Cože, koťátka, a kde?”
“U pole, tam co chodím na tramvaj.”

Vtom se otevřely dveře a fyzikář vešel.  Ztichli jsme a vstali. Kantor přehlédl třídu a řekl:
“Místo, abyste se připravovali na hodinu, lítáte tady a jste uřícení jako koně. To bude soustředění! Sednout!”
Jeho slova nemohla patřit nikomu jinému než mně, protože moje tváře jen žhnuly.
Naštěstí to dál nerozvíjel a začal vykládat novou látku. Na  výklad jsem se vůbec nesoustředila. Myšlenkami jsem se vracela k Rezáčkovi a Bělomourkovi a k celé další cestě i k tomu, jak obrovské štěstí jsem měla, že fyzikář přišel ještě později než já, ale bylo to jen “o fous”.

Bohužel, koťátka už jsem tam víckrát nespatřila, ale hezká vzpomínka na ně mi zůstala.

 


21 názorů

vesuvanka
01. 10. 2018
Dát tip

Narriel, díky :-))) Tak to sis dala velkou práci místo i dobovou trasu tramvaje č. 10 vyhledat, ale podařilo se Ti. Děkuji i a odkazy. Mapka je pěkná, oživila jsem si ta místa :-))).


Narriel
01. 10. 2018
Dát tip

Milá, neznám, nebo spíš - nikterak dobře a blízce. Jen mi to nedalo, a podle Tvého vyprávění jsem se snažila najít nějakou dobovou mapu, pátrala jsem dosti dlouho i po tehdejších trasách tramvají... a asi po čtyřech hodinách dávání-si dohromady a porovnávání s Tvým příběhem jsem našla  tuto: http://iprpraha.maps.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=7b7eccf7075f4d23bf62b6b1d689aa3cTu jsem porovnala se soudobou https://mapy.cz/zakladni?x=14.4858714&y=50.0795133&z=17&base=ophoto&source=base&id=2070611&q=Stra%C5%A1nick%C3%A1 a s dobovou trasou tramvaje č. 10... a bylo to doma O:-)


vesuvanka
27. 09. 2018
Dát tip

Narriel, díky a přečtení a milou odezvu - je to přesně tak, jak píšeš - byla to ta cestička, která vedla přibližně od křižovatky ulic Izraelské a Pod Kapličkou. Takže Ty znáš tyto končiny :-))). Ta cestička už dávno neexistuje, pole je zcela zastavěné a úhlopříčně jím vede hlavní silnice z Malešic k zastávce metra Želivského.


Narriel
27. 09. 2018
Dát tip

Hmm... Ta cestička polem, o které mluvíš - je možné, že byla na tu, která vedla podél hřbitovní zdi víceméně kolmá a že vedla přibližně z místa, kde je dnes křižovatka ulic Izraelská a Pod Kapličkou? 


vesuvanka
31. 07. 2017
Dát tip

Janinko, děkuji za přečtení a milá slova :-)))


Janinko, to bylo skvělé! Úplně  jsem se viděla... jak ze starých filmů...děkuji!

t


vesuvanka
24. 07. 2017
Dát tip

Dodolo, Jiřinko a Adriano, děkuji za zastavení a milá slova :-))). Těší mě., že se vám dílo  líbilo.


velmi jednoduchá zápletka , ovšem mistrně vypracovaná, s napětím i příjemnou úlevou, úplně jsem se v tom viděla, T*


srozumeni
24. 07. 2017
Dát tip
Krásně napsaný příběh ze života a ze vzpomínek...***

Dodola
23. 07. 2017
Dát tip

Čekala bych, že tě po cestě zaujaly nějaké vzácné horniny :-)                    a ona zatím koťátka... možná je majitelé někomu darovali 

 


vesuvanka
23. 07. 2017
Dát tip

Štírko a ivi, děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))

Štírko, tak to máš můj obdiv. Já jsem chodila z  domova raději trochu dříve a čekala, než bych dobíhala, nerada spěchám.


..............................krásná vzpomínka...vrnivá........krásné.......*/***


Štírka
22. 07. 2017
Dát tip

Mila prihoda, hezky a zive popsana. Ja byla expertka, co dobihala do skoly s profesorem, nebo i pozdeji... (na ekonomce)...ale nikdy jsem necekala...ani na vlak. Ale zato jsem schopna u 400 km cesty autem dojet presne...jak slibim...zachazeni s casem je taky zajimave tema...a lidi ruzne nastaveni :-) 


vesuvanka
22. 07. 2017
Dát tip

Romane, děkuji za přečtení a pravdivá slova - zvířata nikdy nezradí :-)))


vesuvanka
21. 07. 2017
Dát tip

Růženko, Diano a Jardo, děkuji za zastavení a milá slova :-))).  Zvířátka mám moc ráda :-)))


Oldjerry
21. 07. 2017
Dát tip

Nostalgie jak Vesuv... mám takových vzpomínek na dětství  několik, ale ani jednu takhle parádně popsanou... umím si tě dokonce představit a vůbec mi nevadí, že jsem neznal tvoji tvář...*


Diana
21. 07. 2017
Dát tip

Moc pěkné a milé. Připomíná mi to moji příhodu se štěňaty, jak jsem ji tu popsala. Zvířátka jsou fajn! :-)))*


RUZIGEL
21. 07. 2017
Dát tip

Koťátka a všechny ostatní živáčky mám stejně ráda jako ty a Irena.Úplně je vidím, škoda žes už je nikdy nespatřila.             ***


vesuvanka
21. 07. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přečtení a moc hezký komentář :-))). Budík - to je pro kohouta výstižné jméno.


Gora
21. 07. 2017
Dát tip

Hezká, i tak trochu akční příhodička...taky většinou ihned obdaruju každé zvíře, co mi přeběhne přes cestu, jménem...Naposledy jednoho kohouta, který kokrhá jako rozhrkaný budík ---ano, jmenuje se Budík:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru