Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

být deštěm

24. 07. 2017
14
15
971
Autor
aleš-novák

letní píseň k poslechu...

Jsou dny, kdy se nedá nic dělat. Je takové vedro, že můžu jen nehybně ležet na křesílku ve stínu třešně a občas si loknout piva. Na sobě mám jen kraťasy, i tričko jsem si sundal, abych se aspoň trochu ochladil. Zvedá se mírný větřík, přináší pár mraků, na mé tělo dopadá několik drobných dešťových kapek, jen takové jemné vodní pošimrání.

Ležím a vůbec se mi nechce zvedat. Zatím je to osvěžující, vodní tříšť vyťukává nepravidelné rytmy na mou kůži, nechávám deštík na sebe působit, stávám se součástí zahrady, součástí koloběhu vody v přírodě. Jak déšť zesiluje, mění se šimrání na bodání, místy i na bičování. Ale nevzdávám to, díky tomu, že se intenzita deště mění postupně, nedochází k žádné šokové reakci.

Nakonec ta chvíle stejně přišla. Tělo už vyčerpalo své tepelné rezervy a voda pořád padá, padá... chlad se stává nepříjemným. Zvedám se a jako loutka na provázcích deště utíkám domů.

***

Koukám za sklem zahradních dveří na bouřku a vybavuje se mi příběh z jednoho dávného filmu. Indiánský náčelník už byl starý, rozhodl se, že je čas předat žezlo a odejít do věčných lovišť. Vydal se tedy se svým pobočníkem na kopec, tam ulehl a čekal, až si pro něj přijde Manitou. ležel dlouho, jenže pak začalo pršet…náčelník nechal dopadnout pár kapek na svou tvář,  ale za chvíli se zvedl a se slovy  „dnes není vhodný den na smrt…“ se vrátil ke svému kmenu.

 


15 názorů

AB: díky...


nevím jestli letní píseň, ale dobrý až super! T** včera jsem taky chodila po dvoře a nechala na sebe dopadat dešťové kapky, než přitvrdily, bylo to moc krásné souznění s přírodou, název je taky velice zdařilý


Já bych si nyní na trochu slunce nestěžovala.


Kočkodan
24. 07. 2017
Dát tip
Opravdový chlap vydrží i několik desítek krup velikosti medicinbalu...

dneska by to šlo...

 


Norsko 1
24. 07. 2017
Dát tip
Dustin Hoffman, Aleši :-) Aleši..

aha, díky, Norsko...mě v hlavě znělo něco jako Wounded Knee, to s tím souvisí, ale na název filmu jsem si nevzpomněl


Norsko 1
24. 07. 2017
Dát tip
malý velký muž. Pěkně jsi to napsal

Super


Alenakar
24. 07. 2017
Dát tip

Myslím,že P.B. už to má hotové celé.(Jen čistě mezi námi - on je totiž grafoman.) Dřív než v srpnu to ale nevložíme. Když ted s P.B. spolupracujeme,nevím,co vkládat dřív.


díky všem...

Alenakar: černý telefon je dobré téma, i tvé zpracování "klasickou" formou vypadá pěkně...pokračuj, jsem zvědav na celek...:o)


Dodola
24. 07. 2017
Dát tip

V letních vedrech je i příjemné zmoknout - za humny :-)


Alenakar
24. 07. 2017
Dát tip

Tvoje zahradnické prozaické miniatury se mi vždycky líbily a nezklamala mě ani tahle náladovka. - Tip. - Včera u nás v kopcích pršelo jen se lilo,až měl Pan "Básník" strach,co z toho vzejde. Naštěstí z toho vzešla jen patřičně klasická básnička o dešti. Objeví se v srpnu.

A taky s Panem "Básníkem" uvažujeme,jestli by alexandrín dokonce nemohl fungovat jako písňový text bluesového typu. P.B. se už o cosi pokusil a poslal mi jednu strofu jako závdavek. Přeposílám a ráda budu tlumočit tvůj názor.

 

Černý telefon

 

Tak dalších čísel pár jsem škrtl v zápisníku...

Nač volat mrtvému když sotva by to vzal ?

Mých známých ubývá jak na Písmáku nicků

Víc na ně myslívat se živý zavázal


Diana
24. 07. 2017
Dát tip

Taky vodu miluji - inu, jsem Vodnář :-))). Pěkné počtení* 


Gora
24. 07. 2017
Dát tip

Aleši, když jsem si představila tu promoklou "loutkovou" chůzi, přišlo mi to legrační...občas totiž zažívám něco podobného v bazénku za domem, ani slejvák mne neodradí:-)

Hezky napsané.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru