Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

rost-frei

25. 07. 2017
2
5
452
Autor
Tym

jím doma lžící s orlicí

a hákenkreuzem

memento wermachtu

někdo musí držet pietu

i za ty na který se zapomnělo

jenom protože prohráli

řadovej voják

co jí ztratil

byl taky člověk

i když ne rost-frei

ale kdo je


5 názorů

Tym
20. 02. 2018
Dát tip

Děkuji za reakce, dovolím si reagovat na nadbytečnost či spornost hákového kříže. Pokud by zde nevystupoval, jednalo by se pouze o generickou tryznu. Orel je zvíře majestátní a vyskytuje se v mnoha národních, vojenských či heraldických případech. (Orel je symbol nejen německý, ale také americký či třeba moravský, ve vojenství je pak tento symbol prominentní jak u druhé i třetí říše). Teoreticky by stačilo zmínit wehrmacht jehož oficiální vznik je spojen s třetí říší, ovšem wehrmacht je dnes obecné označení spojené i se soudobou německou armádou. Ovšem zmíněním svastiky uvádím nadevší pochybnost o kterých padlých mluvím. Tento kus není oslavou třetí říše její ideologie či symboliky. Je to upomínka, že i ta největší zvěrstva v dějinách lidstva způsobil, světe div se, člověk. Ani vrazi nejsou pochováváni do neoznačených hrobů a i přesto se o vojácích třetí říše nemluví, přestože hrdinně bojovali s odvahou, nasazením a pokládali životy za svou věc. Jaká ta věc byla ? v pravdě o nic horší než věc rudoarmějců, ale to je na jinou rozpravu. Oldjerry to vystihnul v mnohem méně písmenech (o: umírat se nechce nikomu a je na živých aby na mrtvé vzpomínali. 


a2a2a
31. 01. 2018
Dát tip

Tady se mohu přihlásit k obsahu, ke zpracování už méně, např. hákový kříž je hodně nadbytečný a sporný, orlice stačí až nad hlavu, protože byla znkem německé armády i pře Hitlerem, jak se alespoň domnívám. Zatímco hákový kříž je znakem té zrůdné nástavby.


Oldjerry
31. 01. 2018
Dát tip

To se mnoha lidem líbit nebude, ale chce to přijmout logiku, že ani Němcům se nechtělo umírat - byli do smrti vehnáni strachem a  zhovadilou ideologií...


Tym
26. 07. 2017
Dát tip

Mezi Wehrmachtem a Schutzstaffel je velmi podstatný rozdíl,ale chápu, že stigma těch nejhorších si nesou všichni. Díky za podnět. T.


myslim na antologii esesackych basni. --- v principe fajn.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru