Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O stromech a lidech

03. 08. 2017
13
20
1593
Autor
Stargazer

           S jarem vyšlo slunce. Mrtvý pták na balkoně signalizuje, že opeřenci už jsou z výletu doma. Potkani ve sklepě z nudy žerou noviny. Příroda se probouzí a lidé vylézají z nor. Člověk, mrazem a sněhem zatlačen do kouta, si v přírodě potřebuje vydobýt zpět svoji dominanci. Proto jsem se rozhodl, že stromy na naší zahradě neporostou tak, jak si samy zamanuly, ale že jim jejich směr určím já. A nastříkám na ně trochu chemického bordelu proti červům.

           Děti pod stromem plakaly, když se zuby mé pily zakously do prvních větví a řetěz začal plivat piliny. Cesta nahoru do koruny, z níž pozorují život, se jim teď nezadržitelně rozplývala před očima. Nevím, proč je pro dítě tak důležité vylézt na strom - ale jednou snad pochopím. „A nebolí to ten strom? Co kdyby to někdo dělal tobě,“ ptala se mě vztekle dcera, když z rány začala vytékat míza. Nevěřila, že tím stromu pomáhám, že bez mého zásahu nebudou větve sílit a pod tíhou plodů života se zlámou. Člověk potřebuje taky někdy trpět.

           Stromy jsou přírodní anomálie, nehybná věc, uvnitř které je skryt život. Potkávám spoustu takových lidí. Stromy jsou mí přátelé - nicméně něčím se topit musí. Naštěstí jsou v přírodě i stromy méněcenné. Třeba olše nemá ani zlomek elegance břízy či majestátnosti staletého dubu. Chybí jí duše. Jejím údělem je zpevňovat břehy potoků či řek a jednoho dne pokorně posloužit lidem jako palivo. Pár jich na pozemku mám a tak jsem se dal do těžby. Ještě jsem neměl naloženou ani první fůru, když jsem v dálce spatřil přijíždějící auto. Zaradoval jsem se, že jedou nečekaní brigádníci. „Anonymní udání pro krádež dřeva! Budeme chtít vidět výpis z katastru nemovitostí a povolení k těžbě,“ vystoupili z auta pánové v policejních uniformách. Pozemek po dědovi naštěstí žádné známky závadnosti nenesl a papíry byly také v pořádku. „To víte, anonymní udání a my musíme vyjet,“ pokrčili bezmocně rameny a rozloučili se. Fatálně nepochopená humanita postupně měnící se v lež.

           Pokračoval jsem pokojně v práci, ale brzy mě přepadl pocit, jako by mne někdo sledoval. Zvedl jsem hlavu od pily a vidím, že mě zpoza keře někdo fotí. Tím se anonymita oznamovatele zhmotnila v jakési zkroucené bezpáteřní stvoření, něco jako přerostlého červa. „Kácíš veřejný majetek, soudruhu! Kdo ti vydal povolení, porušil zákon! Z toho se budeš zodpovídat,“ spustil na mne post-anonymní udavač. V životě mě nikdo tak neurazil! Není nad to, když nad našimi kroky bdí bystré oko uvědomělého občana. Hned jsem poznal, o koho jde, místní parazit a chronický stěžovatel, bývalý estébák Zbyňa Hoblinka. Zapózoval jsem mu před objektivem, zahnal ho do polí a věnoval se řezání. Přitom jsem uvažoval, jaký asi musí být život člověka, kterého naplňuje radostí někoho - snad ze závisti, snad ze zatrpklosti - udat. V křoví jsem našel zdechlou kočku a měl sto chutí mu ji cestou domů hodit přes plot do bazénu, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Myslím, že si musí vytrpět dost sám se sebou. Pustil jsem to z hlavy.

           Přikládám olšová polínka do kamen - moc tepla z nich nesálá - ale mně to nevadí. Na okenní parapety klepou dlouhé větve běloskvoucí břízy, která se jako neposkvrněná dáma panensky vyjímá před domem. Absolutní rovnováha, klid a vyrovnanost. Všechno zde má své místo. Myslím na přítele udavače, který mezitím na zápraží s fotoaparátem v ruce pozorně vyčkává, až zase dostane příležitost vytočit v chorobné extázi stopadesátosmičku. Kolik je asi takových mezi námi... čtyřicet let od exodu stále ještě neuplynulo. Společnost je plná červů. Nevím, máme se mstít, nebo se nechat sežrat?

           Během pouti ke Goethovu stromu mě nedaleko Výmaru zaujal na zamřížovaných plechových vratech nápis v němčině: „Každému, co patří!“

           Možná je to cesta...


20 názorů

Stargazer
12. 03. 2021
Dát tip

Díky, Květoni!


Chcíplou kočku do bazénu. ☺

Skvělé.


Entropia
31. 01. 2020
Dát tip

Buď nechápeš kontext, nebo nečteš


Stargazer
31. 01. 2020
Dát tip

Entropia, udat člověka, který řeže své vlastní dřevo, není občanská povinnost ale prachsprosté udavačství.

A sousedská pomsta to nebyla, protože ten člověk není můj soused a myslím, že vůbec nevěděl, kdo jsem, když mě tam přišel zpoza keře fotit a oznamovat mě policii... 


Entropia
31. 01. 2020
Dát tip

Jako zlá ekoteroristka bych chtěla jen podotknout, že nejde o udavačství, ale o občanskou povinnost. Od toho jsou příslušné instituce, aby ověřovaly. Zřejmě nešlo ani tak o fatálně nepochopenou humanitu ani o postanonymní udavačství, ale nejpravděpodobněji o sousedskou pomstu.


Stargazer
30. 10. 2018
Dát tip

Pravděpodobně patříme Bohu... ale asi mu z nás musí být celkem na blití. Netuším, jak dlouho se na nás ještě vydrží dívat. Stromy jsou našimi sice němými, ale živými svědky... 

Díky za čtení.

 


spokojná, tu ma nič nerušilo, pekne si to *


patrio
09. 08. 2017
Dát tip
Ano soudruhu, porušil jsi zákon, zákon přírody. "Naštěstí", člověk k němu dopsal spousty dodatků. Pěkné počtení :)

solomon
07. 08. 2017
Dát tip
Skvele se cetlo...

Ozzozorba
05. 08. 2017
Dát tip
Sedí dva muži u krbu a dívají se do uhasínajícího ohně. Jeden z nich vezme dubové poleno a ještě před tím než ho vhodí do ohně, ho pohladí a povídá: „Toto poleno už nám nic neřekne o tom, jak žilo v lese a co všechno zažilo na své kůře a……..“ „Omyl!“ Ozve se druhý muž. Vezme poleno z drsných dlaní souseda a povídá: „Vidíte tady ty tlusté kruhy?" Natočil poleno k druhému muži a pokračoval. "To byla krásná a silná léta jeho života. A tady ty hubené a natěsnané kružnice, to byly kruté a drsné časy a hned vedle vidíte tu zahojenou stopu po zranění?" "Ano vidím" odpovídal muž z protějšího křesla a vzal si poleno do svých dlaní a pravil: "Určitě se zotavil a rostl dále. To jen pila náhle ukončila jeho život.“ Chvíli se oba ještě na poleno dívali a poté ho vhodili na žhavé uhlíky. Zanedlouho vyšlehnul plamen, který osvítil a ohřál oba muže.

Stargazer
04. 08. 2017
Dát tip

Pokud mají topoly duši, tak se musí dokázat smířit se svým předem daným údělem :-) Díky za přečtení a Vaše komentáře.


pěstuju na zahradě rychlerostoucí topoly, hned na začátku jsem jim řekl, že jejich smyslem života je pohřeb žehem...co na to jejich duše?


Ozzozorba
04. 08. 2017
Dát tip Entropia
A co koncentrační tábory? Každému co patří? Všechny stromy mají duši, jinak se jedná o segregaci.

ze začátku jsem byla trošku rozpačitá, ale v závěru je vidět, že máš stromy rád a především, že to není ani tak o stromech, jako o lidech, čtivě podán zajímavý náhled na tento svět, T*

 


Andelka2
04. 08. 2017
Dát tip

ZROVNA JSEM TO PROŽÍVALA V MYSLI - UDAVAČ...JAK MU ODPUSTIT,??? jako ty!!!!MNOHKRÁT JSEM V DĚTSTVÍ, MLADÁ...SLYŠELA STROMY PLAKAT......POKÁCENÉ...ale budou nějak vždy pokračovat, Země nemá díry, vše tu zůstává...


Diana
04. 08. 2017
Dát tip

Moc dobře napsáno.*  S těmi stromy je to složité, ten řez je nutný, ale tvoje děti chápu. Mám stejné pocity. Anonymní udavači - to je snad duševní chroba?! 


výborné.


kuča
03. 08. 2017
Dát tip

Zajímavé!  *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru