Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez tvaru a omezení

12. 08. 2017
9
12
1312
Autor
Danny
Bůh: Jsem Bůh. Jsem bez tvaru a omezení. Duše: Jsem duše. Právě jsem vznikla. Jsem také bez tvaru a omezení. Bůh: Já vím. Jsi moje dítě. Můžeš si přát, co budeš chtít. Duše: Ale já jsem právě vznikla. Nevím, co je a co není. Nevím, co je dobré a co špatné. Nevím, co si přát a co ne. Bůh: Podívej: tohle je svět. Stvořil jsem jej. Duše: Co je to svět? Bůh: Tvary a omezení. Duše: K čemu je dobrý? Bůh: Narodíš se v něm. Vyrosteš, zestárneš, zemřeš. Duše: Proč? Bůh: Naučíš se, co je a co není. Naučíš se, co je dobré a co špatné. Obrousíš se. Rozhodneš, co si přát a co ne. Duše: A potom? Bůh: Potom se vrátíš sem ke Mně. Duše: A budu si moct přát, co budu chtít? Bůh: A budeš si moct přát, co budeš chtít.

12 názorů

agáta5
24. 08. 2017
Dát tip

:)))


Alenakar
24. 08. 2017
Dát tip

Ne že bych nikdy neprodělala žádnou duševní krizi,ale v posledních letech se mi to zrovna tak nějak nepoštěstilo,takže ani nemohu zjistit,jestli náhodou nejsem dobrej básník,Agáto.


agáta5
24. 08. 2017
Dát tip

prodělat hlubokou duševní krizi... jj, proč né, ale musí ji prodělat dobrej básník, jinak to pak není ke čtení :))) 


Alenakar
21. 08. 2017
Dát tip

Tak to jsme tady teprve dva. Po jistou dobu jsem si vyměňovala maily s některými "největšími českými básníky" a oni se shodovali v tom,že pokud nebudu egocentrická,nemohu ani dobře psát. Dokonce se domnívají,že ,aby mohl básník dobře psát,musí prodělat hlubokou duševní krizi a následně se z ní "vypsat". - Teprve pak prý bude tvořit "Velké Umění".


Hugo Ramon
20. 08. 2017
Dát tip

Alenakar, naproeto souhlasím s tvým pohledem na egouše :-) naprosto a bez výhrad


Alenakar
17. 08. 2017
Dát tip

Jak tvrdí moudří sociologové,žijeme prý dnes v době "postpravdivé". Já si to ale nemyslím,protože jsem paleokonzervativní. Budhismus je budhismem zejména proto,že staví lidské ego až na poslední místo,zatímco v postmoderně jde o ego až v první řadě.


Hugo Ramon
14. 08. 2017
Dát tip

Vynikající, Mistře Danny :-)

Budhismus není plácačka na mouchy, které se naučily couvat. A polemika s Bohem je něco jako rozestlanej pelech ve funkční kremační peci :-)


agáta5
14. 08. 2017
Dát tip

i mě by se chtělo polemizovat:))


Alenakar
14. 08. 2017
Dát tip

Ještěže aspoň budhismus to vidí naprosto jinak !


Norsko 1
13. 08. 2017
Dát tip
Velmi pěkné. Nezbývá mi než souhlasit. Soukromý výběr

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru