Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozmoklá pole řeči

Výběr: Zbora
20. 08. 2017
14
20
1404
Autor
Movsar

Bulvár neviňátek

„Barcelona: útok proti nevinným.“ Variacemi na nevinné se to te´d v médiích hemží; Trump, Sobotka a další vytáhli kartu nejhoršího klišé. Jako by byl barcelonský bulvár zahradou jelimánků, jíž se prohnal samotný ďábel a mezi dlážděním mělo do ráno vykvést třináct bílých květů. Smějeme se patetickému jazyku komunismu 50. let a nevnímáme, jak podobně hloupě, jen ne tak nápaditě mluví dnešní politici. 


Rozmoklá pole řeči

Jistě ne na počátku, ale jednoho dne skutečně padlo slovo k zemi. Možná někam do rozmoklých polí. Houstlo pak ve věty a celou řeč. Moct se tak postavit do té rozmoklé půdy a sledovat původ řeči; jít na její samotné dno. Zažít chvíli, kdy člověk poprvé jako milenec tělo milenky ohledával svět jazykem. A přece to není nemožné. Jsou řeči svěží, když se podaří vykročit za horizont zatuhlých metafor, a pak ty únavné, kdy se lidé potácejí v bludném kruhu banalit. Kéž by do řeči pršelo vydatněji.


Velký regres

Přikvačilo to jako bouřka z horka. Myslitelé tomu říkají „velký regres“. Kolo dějin se začalo otáčet nazpátek, z dobrého bydla lidem už demokracie není po vůli, chtějí změnu. Změna. Imperativ změny opanoval tuhle dobu. Samsung prý nedokáže, co umí Apple: přinášet uživatelům neustálou změnu, čtu v nějakém novinovém článku; a prý jen to je na něm horší. Tradiční strany to taky neuměly, a tak přišli různí (i)mágové. Demokracie 2.0by byla příliš komplikovaná věc pro pár intelektuálů, něco jako linux nebo Picassovy obrazy; chce to obnovit úderný slovník, nabízet zkratky ke štěstí, konečná řešení. Vítejte na cestě zpátky do minulosti! 


O lidech skutečnosti 

V Muži bez vlastností Robert Musil připomíná dvě pojetí světa: smysl pro skutečnost a smysl pro možnost. Člověk skutečnosti se vztahuje ke světu jen do té míry, v níž jsou věci jasně dané. Člověk možnosti takto omezen být nechce a svět je pro něj i to, co není. Fejsbůk odhaluje v kruté nahotě, kolik lidí žije jen skutečností. A některým se i ona zredukovala na obrázky dětí, řízků, koupelen a automobilů. Je to jako parodie na starý metafyzický mýtus „pravého světa“.


O bocích Ewy F. a počtu aut

V Praze je registrováno 750 tisíc aut, v celé zemi 5,5 milionu. A Aneta Langerová zpívá o milostných zradách, Ewa Farna o svých bocích, Tomáš Klus o zkorumpovaných politicích a Lenny zpívá prostě jen Hello! Jako by se nedokázala zrodit žádná avantgarda, která by svedla v populárním modu tematizovat ten strašlivý fakt, že brzy nás bude méně než aut.


20 názorů


Movsar
11. 09. 2017
Dát tip

únavné a iritující, tak bych to taky vyjádřil. ptt se jich na to by asi smysl nemělo, zůstanou věčnou hádankou. :-)


no ano, to máš pravdu, pro mě to bývá únavné a iritující, akorát si myslím, že to necítí, tu připoutanost, asi tak.


Movsar
11. 09. 2017
Dát tip

kdoví jestli je to lehkost. jestli naopak nejsou takoví lidé příliš poutáni k zemi. každiopádně mně je v jejich blízkosti strašně těžko.. :-)

díky!


někdy bych si to přála, žít jen skutečností. jen někdy, ale i tak. musí to být příjemné. přitroublé televizní seriály, starosti která pseudohvězda má větší prdel a jaké šaty nosí těhotná kejt. recepny na nějaké čískejky a jaké slevy mají v albertu.

no uznej, ta lehkost v hlavě.


pampelin
28. 08. 2017
Dát tip

Ať žije touha po lepším obalu!

Vzhůru ke zlatu!

 

 

Přes bu-bu k Dobru.

 

Přes dobro k Bu-Bu.


Jestli to chapu spravne, znamenalo by to, ze jsme absolutne zavisli na svy dobe? Ze neexistuje zadna nase (s dobou) nemenna vnitrni skutecnost? To mi zni strasne fatalisticky a asi by to znamenalo, ze nemame zadnou odpovednost za svy ciny!??


Movsar
22. 08. 2017
Dát tip

s-s: myslíš pravdu těch věcí? zastávám názor, že pravda není nikde uvnitř (věcí), jako fenomén, ale že je právě jen v řeči a že skrze slovníky se vytvářejí pravdy (o věcech). takže když obměníš, oživíš slovník, můžeš věci zahlédnout novým způsobem, což může být osvobozující. a je pak jedno, jestli tomu budeš říkat, že ses dotkl pravdy nebo podstaty. stará korespondenční teorie pravdy už je spíš školský koncept. dokonce vznikla teorie o době postpravdivé, v níž už se pravda jako věc veřejná nehledá vůbec, protože to z různých důvodů už není možné. řeč nám ale zůstane a ta úžasná svoboda o světě mluvit bez frází spolu s ní.  


agáta5
22. 08. 2017
Dát tip

raději zabalený, většinu by to mohlo složit :)


Zbora
22. 08. 2017
Dát tip

S: To asi záleží, co si zrovna představuješ pod pojem pravda. Ale snaha prodávat věci nějak zabalené byla vždycky. Jde jen o to s jak laciným obalem se většina spokojí.


Pardon, napadla me jeste jedna poznamka. Je otazkou, kdyz uz se rozhodneme nespokojit se s obvyklyma frazema, jestli jsme pripraveny videt pravdu bez jejich navyklyho obalu?


Slysel jsem, ze nekdo (z ODS?? Uz nevim) navrhuje navrat k "pravy Recky demokracii", ve ktery by vyloucil z rozhodovani tu nejhorsi luzu, ktera chce dneska znicit demokracii. Treba se nakonec ukaze, ze tahle kratce existujici forma vlady je nefunkcni, vetsina nema pravdu!??


lawenderr
21. 08. 2017
Dát tip

U mě vede Velký regres


Norsko 1
21. 08. 2017
Dát tip
Potěšil jsi

Movsar
21. 08. 2017
Dát tip

o tom, jaký problém to ještě bude, budeme asi brzy poučeni. tady se vyplatí auto nemít, jen tak lze o věci uvažovat s odstupem. 


jsou ještě rodiny, kde mají auto v střídavé péči. Ale porodnost (aut, nikoli lidí...) je tak vysoká, že brzy bude mít každý své vlastní auto...


Movsar
21. 08. 2017
Dát tip

díky, upupo, máme shodné pohledy na svět, a myslím, že s ostatními tady na pismaku to bude víceméně podobné, jen kdyby takových pismaku.cz bylo více..


upupa
21. 08. 2017
Dát tip

Bulvár... Presne, ja už to dávno hovorím: Dnešná nie len rétorika je v mnohom strašnejšia, ako tie stupídne reči z rokov 50-tych.

Pole řeči... Mal som možnosť pracovať s tromi mladými (22-24r.). Ten najviac vzdelaný, nastupuje na UK Praha, nevie zosmoliť zložitejšiu vetu. Sústavne používa pár slov a tragicky dopĺňa rukami, čo mu chýba v slovníku.

Regres... Sme vo všeobecnom úpadku. Predovšetkým hodnoty sa posunuli z ideovej stránky ku akcii v lidli.

Fejsbúk... V pokec.sk je excelentný výber intelektuálne i morálne vyšumených ľudí. Odpovedajú 1 až 2 slovným béknutím, asi ako teľa, keď je oslovené. Najhoršie, že je to priemerná ukážka, nie intelektuálny odpad.

Autá... naša doba, to sú plastové fľaše a autá. A pesničky typu bejby, bejby. Sú aj dobré, ba vyníkajúce kapely, ale tie sa vďaka novodobej forme cenzúry nedostanú ani zadarmo spievať na jarmoku. Všetko je podrobne sledované, aj táto naša konverzácia.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru