Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

divnomatika: jabka a hrušky

09. 04. 2002
2
0
4308
Autor
Spvrivs

\"Jedna květina bez nohy a dvě bez listu - to máme rovné ... dva dny\"

Vyskytl se nám tady závažný matematický problém, na jehož řešení sám nemůžu přijít. Proto se obracím na vás, kolegové divnomatici i ostatní divnovědci, jestli s tím náhodou nemáte více zkušeností.

 

Jedná se o klasický příklad, jak sečíst jabka s hruškami, knkrétně

 

2 jabka + 3 hrušky = ?

 

Předesílám však, že tento příklad je značným zjednodušením skutečného problému. Celé zadání totiž zní

 

1 celé jabko + 2 červi + 1 jablečný ohryzek se stopkou + 2 celé zelené hrušky + 1 horní polovina žluté hrušky = ?,

 

za účelem zjednodušení úlohy jsem se však uchýlil k zaokrouhlení vstupů na celé kusy.

 

Nyní bych vás tedy poprosil o vaše návrhy na úspěšné řešení tohoto zapeklitého divnomatického příkladu.


Spvrivs
02. 05. 2002
Dát tip
Pink: Ovšem nesmíme zapomenout na zbytek - ty červíky (pokud je nesezobli kosi) ;-))

Bzzzz
23. 04. 2002
Dát tip
= 2 jablka + 3 hrušky

Helča
15. 04. 2002
Dát tip
radši ne ne ne

Danny
15. 04. 2002
Dát tip
oprava k programu: //u class souhrn: friend operator<<(ostream &o, souhrn s) { return o<<"{"<<s.jab<<","<<s.hr<<","<<s.oh<<","<<s.cer<<"}"; } friend souhrn operator+(souhrn a,souhrn b) { return souhrn(a.jab+b.jab,a.hr+b.hr,a.oh+b.oh,a.cer+b.cer); } //priklad 2: souhrn priklad2=( jablka(1)+hrusky(2.5) )+( ohryzky(1)+cervi(2) );

Danny
15. 04. 2002
Dát tip
oprava k oprave: friend ostream& operator<<

Helča
12. 04. 2002
Dát tip
zoo: měla jsem to zkoučet opačně, jabko mělo díry po červech

zoo
12. 04. 2002
Dát tip
Ale nééééé, dívčí, inak je to. Hrušky jsou obávaný středověký mučicí nástroj. A kerej vodsouzenej byl krapátko hodnej, dostal ji s dírkou - a tou mohl dýchat. Ostatek líčít nemusím, žežene? :-)

Helča
11. 04. 2002
Dát tip
Zkoušela jsem to brutálním fortelem, ale to jabko do hrušky ne a ne nacpat.

zoo
11. 04. 2002
Dát tip
Helča, ale to nesmíš brát hrušku bez dírky! Znáš přeci rozdíl mezi hruškou s dírkou a hruškou bez dírky? :-)

Danny
10. 04. 2002
Dát tip
Proc problem resit jednoduse, kdyz to jde i slozite? Nejdrive si definujeme datovy typ vysledku, a to strukturu obsahujici jablka, hrusky, ohryzky a cervy. Pouzijeme k tomu treba jazyk C: typedef struct jabkaHruskyOhryzkyCervi { int jabka; double hrusky; int ohryzky; int cervi; } jhoc; Nasledujici konstanta je resenim prvniho prikladu: const jhoc priklad1={2,3.0,0,0}; a nasledujici resenim druheho: const jhoc priklad2={1,2.5,1,2};

Danny
10. 04. 2002
Dát tip
To vsak neni vsechno, pratele. Dalsim prijemnym zeslozitenim prikladu je pouziti (ne)primocare se nabizejicich principu objektove orientovaneho programovani (OOP). Nadefinujeme objekty typu "jablko", "hruska", "ohryzek", "cerv", a "souhrn". Definujeme pro ne tez operator scitani a vysledek pak nechame na pocitaci. Zde je program: #include <iostream> class jablka { int pocet; public: int poc() {return pocet;} jablka(int x) {pocet=x;} jablka operator+(jablka y) {return jablka(pocet+y.pocet);} souhrn operator+(hrusky y) {return souhrn(pocet,y.poc(),0,0);} souhrn operator+(ohryzky y) {return souhrn(pocet,0,y.poc(),0);} souhrn operator+(cervi y) {return souhrn(pocet,0,0,y.poc());} } class hrusky { double pocet; public: double poc() {return pocet;} hrusky(double x) {pocet=x;} hrusky operator+(hrusky y) {return hrusky(pocet+y.pocet);} souhrn operator+(jablka y) {return souhrn(y.poc(),pocet,0,0);} souhrn operator+(ohryzky y) {return souhrn(0,pocet,y.poc(),0);} souhrn operator+(cervi y) {return souhrn(0,pocet,0,y.poc());} } class ohryzky { int pocet; public: int poc() {return pocet;} ohryzky(int x) {pocet=x;} ohryzky operator+(ohryzky y) {return ohryzky(pocet+y.pocet);} souhrn operator+(hrusky y) {return souhrn(0,y.poc(),pocet,0);} souhrn operator+(jablka y) {return souhrn(y.poc(),0,pocet,0);} souhrn operator+(cervi y) {return souhrn(0,0,pocet,y.poc());} } class cervi { int pocet; public: int poc() {return pocet;} cervi(int x) {pocet=x;} cervi operator+(cervi y) {return cervi(pocet+y.pocet);} souhrn operator+(hrusky y) {return souhrn(0,y.poc(),0,pocet);} souhrn operator+(ohryzky y) {return souhrn(0,0,y.poc(),pocet);} souhrn operator+(jablka y) {return souhrn(y.poc(),0,0,pocet);} } class souhrn { int jab; int hr; int oh; int cer; public: souhrn(int j,int h,int o,int c) : jab(j),hr(h),oh(o),cer(c) {} friend operator<<(ostream &o, souhrn s) { return o<<"{"<<jab<<","<<hr<<","<<oh<<","<<cer<<"}"; } } int main(void) { souhrn priklad1=jablka(2)+hrusky(3); //reseni prikladu 1 cout<<priklad1; //tisk souhrn priklad2=jablka(1)+hrusky(2.5)+ohryzky(1)+cervi(2); cout<<priklad2; //tisk return 0; }

houmles
10. 04. 2002
Dát tip
vysledek je jako vzdy - bramborovej salat.

afrox
10. 04. 2002
Dát tip
K danemu problemu nelze korektne ppristupovat bez patricneho teoretickeho aparatu. Je treba nejdrive vybudovat uplnou axiomatickou teorii zabyvajici se scitanim biologickych entit. Vysledna entita musi byt bezpodminecne grupa se vsemi dusledky z toho plynoucimi. Definici jednotlivych operaci je nutno dusledne promyslet. Priklady: Scitani zalozime na bazi geneticke, cili kombinovani DNA. Pokud bychom uspeli v tomto problemu, ziskame vydatnou publicitu pro Pismaka, nebot bude velmi jednoduche predvidat vlastnosti vyslednych hybridu. Dnes se to resi takzvanou metodou kanadskych devorubcu (pro anglictinare: brute-force approach).

afrox
10. 04. 2002
Dát tip
Pokud bychom vyuzili behavioralistickeho pristupu, lze snadno determinovat jednani a volni reakce pokusnych subjektu (lidi treba) na danou kombinaci entit. To by melo obrovsky vyznam pro marketing, telemarketing a reklamu vubec. Bylo by tak mozne optimalizovat naklady spojene s reklamni kampani ("ne, plysovy medvidek tam byt nesmi"). Lze zajiste danou grupu vybudovat i jinak, toto nechavam Vam, vazeni kolegove. Jen pripominam: dva nejdulezitejsi imperativy pro praci vedce (a divnovedce vubec) jsou korektnost a dukaz.

Helča
09. 04. 2002
Dát tip
První příklad je jednoduchý: 2 jabka + 3 hrušky = 5 ovocných plodů v rozvinutém příkladu by řešením mohl být 1 ovocný salát, ovšem vegetariánům nepřístupný.

MrSasa
09. 04. 2002
Dát tip
1 celé jabko + 2 červi + 1 jablečný ohryzek se stopkou + 2 celé zelené hrušky + 1 horní polovina žluté hrušky = x 1 celé jablko můžeme vykrátit s ohryzkem a dostaneme tak 1 jablko bez ohrzyku a stopky (a pochopitelně i bez "bubáka") tím se zbavíme jednoho přebytečného divnomatematického výrazu dále bych postupoval podle Kirschner-Oswaldova diferenciálního kritéria pro jablka a hrušky nezdržuji čtenáře celým postupem, který se může i lehce zkušenému divnomatematikovi zamotat hlavu a rovnou přejdu k závěrečné úpravě: 2 červi + 3,5 jablečnodužinozelenohruškožlutohruškoohryzků = x červy teď můžeme jednodušše otrávit nějakým přípravkem na hubení červů, což již konečně vede ke kýženému výsledku: x = 3,5 jablečnodužinozelenohruškožlutohruškoohryzků jistě nejden divnomatematik by byl spokojen s tímto výsledkem, leč zapomněli jsme určit obor, ve kterém má daná rovnice řešení x = 3,5 jablečnodužinozelenohruškožlutohruškoohryzků v intervalu <-7 jahod; +3,14 banánů> :o)

Helča
09. 04. 2002
Dát tip
Není nad (po)řádnou substituci :)

Aki
09. 04. 2002
Dát tip
hele a co to ještě trošku zderivovat? :o))

Hortenzie
09. 04. 2002
Dát tip
(1 jablko + 2 červi) + 1 jablečný ohryzek se stopkou = 1 celé jablko + 2 červi (musíme brát v potaz část jablka červy sežranou, proto jedno celé jablko) 1 jablko + 2 červi + 2 zelené hrušky + horní polovina žluté hrušky = (pro zjednodušení přehodíme) = (1 jablko + 2 zelené hrušky + horní žlutá polovina) + 2 červi tj. jedna celá porce dvoubarevného ovocného pyré s masovou přílohou... toto jest má hypotéza... :-)

zoo
09. 04. 2002
Dát tip
Když dva celí červi posunou jedno jablko o čtvrt celého ohryzku a o půl průměrného červa během polovice doby, kdy červ líhne /sebe/, kdy si toho všimnou v hrušce, jestliže její horní zelená část rovná se v čase zahájení akce třem čtvrtinám jablečné stopky, zní můj laický dotaz? :-o

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru