Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve tmě na zmítanou

Výběr: a2a2a
22. 09. 2017
11
10
957
Autor
Movsar

Ve tmě na zmítanou

Ve tmě hrají na zmítanou. A někdy to přeženou tak, že až z toho může být smrt. To padne srdcový král. Anebo naopak zadělají někomu na život. To bude srdcový kluk. A někdy se pak rychle odplíží tmou každý za svým. A ve dveřích si jen slíbí: Ani muk.


Sněm jako epicentrum blbosti

Aby zaplašili nudu, uspořádali si advokáti, tak jako každý rok i letos, sněm. Schůzi, obdobu UV KSČ. Nejprve se bude mlátit prázdná sláma, řeči budou poletovat vzduchem jak bublinky minerálkami rozdávanými u vchodu zdarma. Někdo se bude ucházet o funkci, k mání je náčelník, vrchní rostlinář i nástěnkář. Někdo bude jen tak zabíjet čas, neboť je pátek podvečer a babí léto k tomu, no prostě hrůza čas. Večer se pak otevřou kádě se slanečky a sudy s pivem. K tomu zahraje cimbálovka v jednom a disko trisko v druhém salónku. U stolků ve foyer se zas povedou plané řeči: někteří budou fachidiotsky kauzovat, jiní se zcela vážně ponoří do pěny dní. Zcela vážně. To je to děsné punctum věci: schůze a profesní večírky jsou brány zcela vážně, jsou plné těch, kterým Milan Kundera v inspiraci Rabelaisově říká agelasté: nudní lidé bez humoru. Jsou jako epicentrum blbosti.


Mírný rozdíl

Na Barrandov padla soumračná hodina. Auta proudí hřbety asfaltových hadů a do oken paneláků padá růžové světlo. Tuláci se vracejí pod mosty, mladí muži do bytů, kde na ně čekají manželky s dětmi. Tuláci se brzy opijí a ti mladí tatínci taky. Jen o něco později. To mírné zpoždění, v němž stihnou manželkám vydat počet ze svého dne a další peníze k útratě, sehrát s dětmi krátkou hru a rozčílit se u zpráv, je dělí od vousatých mužů tam dole pod betonem.


Desetinásobné štěstí

Rádio informuje: po zlevnění tarifu Češi letos v zahraničí spotřebovali desetinásobek mobilních dat. Desetkrát víc obrázků z pláží, od hodovních stolů taveren, z přítmí bungalovů a záhybů tobogánů; desetkrát víc novinek.cz, drbů a plků; desetkrát víc esemesek těm, co zůstali doma; desetkrát delší hovory o ničem. Zkrátka lidské štěstí znásobené deseti! 


10 názorů

Štírka
28. 09. 2017
Dát tip

vlastně se mi ta kratičké protřepávání kousků života líbí...


a2a2a
23. 09. 2017
Dát tip

 Opravuji ve svém komentáři slovo politika na poetiku. 


Movsar
23. 09. 2017
Dát tip

děkuju vám všem, za čtení a zprávy, co mi dodávají energii. zvlášť pak a2a2a za výběr, cením si toho moc!


Andelka2
23. 09. 2017
Dát tip

PODZIMNÍ NÁLADA...KRÁSNÉ.


desetinásobné štěstí...smutný symbol doby...


a2a2a
23. 09. 2017
Dát tip

 Všechny jsou bezvadné, my osobně se možná z hlediska politiky nejvíc líbila třetí, ale všechny jsou opravdu pěkné i po stránce jazykové, který je v této formě vytříbený. 


Safián
23. 09. 2017
Dát tip

Všechny jsou pěkné. Mně nevíc zaujal Sněm. Je patetický, a to se dnes nenosí. Mně podobné akce, spíše než dávné sjezdy, připomínají stmelovací svičení zahraničních firem na téma: Zajíček v jamce sedí sám. Na druhé straně: blbost je největší dar, kterého se lidstvu dostalo.


Movsar
23. 09. 2017
Dát tip

já děkuju, goro


Gora
22. 09. 2017
Dát tip

Mírný rozdíl dnes vede. Nejsi nudný člověk bez humoru. Díky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru