Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Infantilní snoubenci

Výběr: a2a2a
26. 09. 2017
7
8
833
Autor
Movsar

Venku mrholí

Je neděle ráno, mrholí a v rádiu bitka. Zastánci a odpůrci repliky mariánského sloupu se přou o anděly, kteří jsou utrakvistům bolestným ikonografickým políčkem. Z toho detailu by katolíci i ustoupili, jenže když se v něčem diskutéři vzácně shodnou, to zas láteří nepřítomní památkáři. A pak se přivalí čtyřsetletá historie, kdo byl a kdo nebyl pán a zač byl vlastně kdo popraven. Nakonec berou na paškál i Frantu Sauera. Ne, ti dva se neshodnou. A venku tiše mrholí.


Infantilní snoubenci

Alex požádal Kelly o ruku uprostřed počítačové hry. Kelly byla zaskočena: nejprve tak jako každý večer společně zabíjeli zombie, pak se ale zásahem Alexe ocitli na zeleném trávníku před krásným domem za zvuků vážné hudby. Fakticky každý sám ve svém bytě u svého počítače, takže případné Kellyino dojetí neviděl Alex a ani desítky interaktivních hráčů. Jakým zásahem se infantilní dvojice Američanů dostala až do českého rozhlasu není známo.  


Kapitoly z erotického románu

Na oddělení zločinu z rodinného štěstí kriminálky Anděl se dnes šetřil strašný zločin, děsný příběh, původní barbarství: manžel měl s manželkou svádět hádky! O její nevěru. Když manžel líčil, jak si domů přivedla lesbičku a v noci z vedlejšího pokoje sténala a šeptala: „Tak to bolí.. nejdřív pomazlit,“ znělo to jak z pohádky. Komisař zapisoval a s protokolem se rodila kapitola erotického románu. Další připíší manželka, lesbička, sousedi a svědek Franta. Doslov bude z pera státního zástupce. A všichni už se těší. 


Klient

Klient. Praha je tím slovem prosycena jak postel šlapky neřestným potem. Slyšíš ho na každém kroku. A hádáš, kdo je tady vlastně klient. Tamten člověk, co se o polední pauze provinile hrbí za kyblíkem salátu? Klient už čeká, jako by slyšel sekretářku. A co tamti dva? Kdo z nich je klient? Ten, co se šťourá v nose, nebo ten druhý? Slimfit mladík se za chůze chlubí hned čtyřmi klienty a jeho společnice uznale kývá hlavou. A ten muž na ležící na lavičce? Ještě dnes večer se ho ujmou dobří lidé, osprchují ho, uloží a ráno už bude na té samé lavičce kamarádům bujaře vyprávět, jak se stal klientem záchytné stanice a že to bylo bezva.  


V moři práva

Na chodbách justičního paláce tiše rozmlouvají lidé. Zákonem spojené dvojice. A pak jsou tu osamělci, hozeni do moře práva plavou a doufají, že je proud naděje odnese bezpečný břeh. A tam bude stát krásná advokátka, bronzová od sluníčka, zakrytá jen fíkovým listem, usměvavá a připravena s láskou převzít lásku.


8 názorů

Movsar
27. 09. 2017
Dát tip

díky přátelé. za čtení i zastavení. a a2a2a opět zvlášť za výběr, který těší moc.


a2a2a
27. 09. 2017
Dát tip

Tentokráte mne napadlo, že jde spíše než o soubor mikro povídek o soubor mikro fejetonů.  A musím dodat, že se ti velmi povedly a že je to zajímavá forma pro fejetony, u kterých mnozí trpí mnohamluvností.  Až poslední povídečka se trochu vymyká A i když zpočátku má náběh na fejeton, končí spíše poeticky, byť ironicky, ale docela dobře tvoří tečku celého toho souboru.


Gora
27. 09. 2017
Dát tip

Klient.


agáta5
27. 09. 2017
Dát tip

:) dneska velmi šťavnaté


Movsar
26. 09. 2017
Dát tip

je pravda, že nějaký komentář dát měli, takhle to bylo - ostatně jak to končím - beze smyslu, už protože podle mě tihle dva nemohli být první.


od tebe přišel ironizující nadhled...úšklebek jsem čekal spíš v té samotné reportáži...


Movsar
26. 09. 2017
Dát tip

myslíš ode mě? já totiž si nejsem úplně jistý. ti dva připitomělí američtí "pařani" mě sice iritují, na druhou stranu zbavují snubní tance jejich patosu a tíhy, toho obludného romantického kýče, a to zas je pozitivní. takže s ironií tady trochu váhám.


infantilní reportáž jsem taky slyšel...čekal jsem na konci nějaký ironizující ůšklebek, ale ono nic...o tempora, o mores...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru