Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neskutečně zkreslené vnímání

27. 09. 2017
0
3
907

Neskutečně zkreslené vnímání

Posláním medicíny je léčit nemoci, a ne určovat, jak by lidé měli smýšlet o sobě a světě; na to máme morálku a náboženství.

Když to takhle řeknete, zní to naprosto logicky, a asi žádný psychiatr by to nerozporoval; žádný by neřekl: Ne, posláním medicíny je právě tohle.
A logické to taky je: Medicína je aplikovaná přírodověda; jejím cílem tedy je, aby lidé měli výkonná těla, potřebná k překonávání životních překážek.  A ze stejného důvodu jejím cílem NENÍ se vůbec zabývat, natož určovat, natož prosazovat, natož násilně, jak lidé se svým tělem naloží: jaké překážky se rozhodnou odstranit, jaký smysl dají svému životu, o co jim v životě půjde, čemu budou věřit, v co budou doufat, jaký budou mít postoj ke světu a sami k sobě.

Faktem ovšem je, že přesně tohle psychiatři dělají. Vezměme si třeba, jak psychiatr Cyril Höschl hovoří o depresi: …myšlenka se negativně zacyklí a začne vás pronásledovat tak, že se z toho začarovaného kruhu nemůžete dostat ven. A začnete vidět všechno černými brýlemi. Mozek jako by odmítal hledět pozitivně a barevně. Psychická nemoc je vlastně filtrem, přes který vnímáte vnější svět. A vnímáte ho neskutečně zkresleně. 1

Stejně tak by Höschl mohl tvrdit: „Nevíra v Ježíše je vlastně filtrem, přes který vnímáte vnější svět. A vnímáte ho neskutečně zkresleně“.

Přece víme, že to Höschlovo „zkreslené vnímání“ nesouvisí s patofyziologií (tj. že není řeč o smyslových orgánech, ale o hodnotových soudech). Kdyby to souviselo s patofyziologií, náleželo by to do medicíny. Ale protože nesouvisí, náleží to do morálky a náboženství (náboženství chápu v nejširším možném smyslu jako „zdroj morálky“). Proč je nám to tedy jako „náležející do medicíny“ předkládáno? Protože psychiatři rozšířili hranice medicíny do morálky. Jak to udělali? Tak, že určité smýšlení o sobě a světě autoritativně prohlásili za symptom nemoci.

Otázka „Jak by člověk měl vnímat svět“, pokud není položena ve fyziologickém diskursu, je obdoba otázky „Jaká by měla být osoba“. Není na ni odpověď v rámci medicíny. Úplně stejně jako na otázku „Kdo by měl být potrestán odnětím svobody“ není odpověď v rámci fyziky.

  


1) http://www.nudz.cz/epclira/index.php/2016/04/27/rozhovor-s-prof-mudr-cyrilem-hoschlem-drsc-reditelem-narodniho-ustavu-dusevniho-zdravi/


3 názory

upupa
02. 10. 2017
Dát tip

1. Súhlas. Morálka skrátka musí mať nejakú oficiálnu podobu. Aj keď odtrhnutú od pôvodu človeka.

2. Viem, že lekári sú uviazaní o oprate pokrúteného systému. Zvyšky socializmu, keď si občan myslí, že lekár je povinný ho liečiť a nová (staronová) ideológia poskytovania starostlivosti tzv. nadštandardnej (nemajú odvahu povedať, že pre boháčov). Byznysom som myslel vývoj liečiv - to predovšetkým. Tam niet pochýb o byznyse.

3. Lži a polopravdy sú dnes štandardným obsahom médii.


1. Morálkou rozumím "dělení chování na dobré a špatné". Morálka je měřítko chování. Psychiatři pronikli do království Morálky a zabrali ho jménem Medicíny tak, že určité špatné chování prohlásili za symptom duševní nemoci.

2. Ze všeho za co jsou lidé ochotni platit, se stane byznys. Pokud byste tím "byznysem" náhodou myslel "volný trh", tak s tím nemá současné státní zdravotnictví nic společného.

3. Jedna věc je náplň práce lékařů – není nic špatného na tom, když se nejedná jen o léčení nemocí. Druhá věc je šíření nepravd a lhaní. Tím spíš, když to platí stát.


upupa
28. 09. 2017
Dát tip

Hm. Viera v Ježiša je tak isto skreslené vnímanie. A s morálkou by som bol u neho opatrný.

Ak ide o medicínu: Odkedy je biznisom, nehľadajme v nej liečenie chorôb.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru