Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři krátké kritiky

01. 10. 2017
7
10
1168
Autor
Movsar

Takové kritické drobničky. Psáno se sympatií k autorům.  

Aššurbalitovo schizofrenické evangelium, Lawendeřin ponor do soukromého jazyka, Josephinin romantický sentimentalismus.

První tři říjnové texty zapadly do tří filosofických figur:

Deleuze vystavěl velkou část své filosofie na tématu schizofrenního toku: neustále se proměňující toky věcí, lidí, situací, jmen, pocitů, názorů, tak typické pro schizofreniky, kterým je pohyb na takové chaotické vlně přirozeností. Autor Aššurbalit se – řečeno opět terminologií Deleuze – deteritorializuje z (teritoria) kapitalistického chaosu, aby se následně reteritoriazoval uvnitř teplého domova rodiny, uvnitř manželství; přehledného, spravedlivého a – temného, tedy básníkovi libého.  

Lawenderr podzim uvrhl do hluboké krize syntax. Obrazy se vrství a když už si čtenář myslí, že by jimi i pronikl k porozumění, navane další příliv popraskaného listí ze stromu obraznosti, aby čtenáře ujistil, že z tohoto stromu neradno jíst! Přidržíme-li se psychiatrického srovnání, zvoleného pro první posuzovaný text, Lawendeřino psaní je psaním deprese; i přestože projevy soukromého jazyka jsou obvykle příznakem schizofrenie, depresivní motiv je dominantní.  

Josephina oproti ostatním dvěma textům, ač místy podobně nesrozumitelná, sahá ke klasickým přístupům: skrze slzy sentimentu vytahuje na světlo rány a bolesti světa. Zamlčena je otázka proč to všechno, neboť neradno se ptát, stojí-li člověk před samotným stvořitelem. Namísto otázek je mu v každém verši snášena obětina klíčových slov: smutek, sen, plnost, nicota, chudoba, bezhlesno, čas a něha. Máme-li i tady vyhovět psychiatrickému vokabuláři, jsme autorkou ponořeni do psaní/čtení dysforického.          


10 názorů

.duke.
15. 12. 2017
Dát tip

dlaší movsarova veřejná onanie


Whitesnake
26. 10. 2017
Dát tip

ok, díky za osvětlení, samozřejmě, že jsem četl blbě, jak také jinak :-)


Movsar
25. 10. 2017
Dát tip

soukromý jazyk je technický termín a chaotická vlna byla špatně přečtena: je přirozeností, nikoli ch.v přirozenosti. odtažitost textu může být prospěšná, proč vby člověk měl k textu nalézat příliš těsnou vazbu?


Whitesnake
25. 10. 2017
Dát tip

Možná Movsare skutečně nemáš zapotřebí křečovitosti typu "projevy soukromého jazyka" či "chaotická vlna přirozenosti"... ale možná - na druhou stranu - to zapotřebí máš. Tento text je tak odtažitý! Snad ve snaze o jakousi seriózní kritiku :-(


agáta5
01. 10. 2017
Dát tip

:)))  milá kritika


Movsar
01. 10. 2017
Dát tip

do klubu se odeberu rád. vezmeme jak odžentlemani do rukou sklenice s whisky a dopovídáme, co tagy jen naznačeno. :-)


tip a klub, s dovolením...


Movsar
01. 10. 2017
Dát tip

jsem rád, že to bylo přijato s nadsázkou, lépe - s láskou. ona mě totiž taky poháněla, ale abych nebyl patetický, sympatie stačí. ty diagnózy platí čistě pro psaní, u tebe zrovna je ojedinělá, tady jsem podzim cítil velmi. u aěě je to chronické, ale ne na závadu, anopak, josephina je tentokrát taky více než obvykle sentimenální.


Gora
01. 10. 2017
Dát tip

Dobrý počin písmácký, zrcadel není nikdy dost:-)


lawenderr
01. 10. 2017
Dát tip

:))) ty mě potrháš.

Mám svou vlastní psychiatrickou diagnózu ... a od Movsara, chmmm - dá se tu nějak rámovat?

Děkuju. Za pohled do mé městské džungle. Buď rád, žes nepřišel o oko! Kdo by mě pak četl? :/

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru