Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O pár stanic jinde

02. 10. 2017
7
6
694
Autor
Movsar

O pár stanic jinde

Prvním autobusem přijíždí od milence, ještě za tmy, za deště. Rozcuchaná a pořád trochu horká, a už postrádá to ženě tolik nutné slovo – my. Otevřít dům, zachrastit v zámku bytu, setřít líčidla a zkusit ještě na chvilku usnout. A tam nahoře, o pár stanic jinde, se na posteli vytržené lásce jen tak bezcílně obrací neznámý muž.


Epikurejcům do zahrad

Léto se nadobro poroučelo, nastupuje čas usebrání. K dlouhým ponorům do bytí a ne-bytí chystají se heidegeriáni, básníkům těžknou šuplata a epikurejcům už ráno mrzne do zahrad. A Adélku zebou nožky, peřina je jí zas o rok kratší.


Mléko se tu nekoná

Zatímco někde v Karibiku teď nahé krásky dávají neznámým mužům pít kokosové mléko přímo ze svých dřevitých podprsenek, tady na Barrandově je lezavo a padá soumrak. Auta proudí odnikud nikam a vypouštějí při tom jed spalovaných benzínů. Stojím s nákupem z Lidlu, vedle mě neznámá zrzka. Přijede autobus, zasyčí, nastoupíme, veze nás jako Cháron přes řeku do Podolí. Ale mléko se nekoná.


O tom malém velkém nic

A pak padl jak podťatý strom a bylo nic. Nic, o kterém neúnavně a tak zvláštním jazykem psával Martin H. Nejprve jsme, aniž chceme, vrženi do světa, pak jsme z něj vrženi v nic. Jak myslet toto nic ještě tady na světě, o tom se píšou knihy, vedou eschatologická kázání, hovory přátelské i ty z pouště, přednášky, přednášky, semináře i kurzy pro středně pokročilé. A než se v tom člověk stihne vůbec zorientovat, padne jak podťatý strom. Na jeho papír pak básníci napíší nerozumné verše, dlužníci svá směnečná prohlášení, anonymové udání, Martin L. svých devadesát pět tezí a děti si z něj jen tak složí vlaštovky. 


Co všechno svede televize

Manželé, když z jejich vztahu vyprchá erotika, vytvoří si závislost na televizi, aby snesli vzájemnou blízkost, říká hrdina filmu Hořký měsíc. Kolik manželství asi tak ten vynález zachránil, říkám si. A možná není náhoda, že v době úpadku televizní zábavy prudce narůstá rozvodovost.


6 názorů

Movsar
02. 10. 2017
Dát tip

díky, umbratiko, yane, qíčalo, goro a andělko, jste mi co opiát nešťastníkovi!


Yan73
02. 10. 2017
Dát tip

Dávám tip. Rád Tě čtu - je to dlouhý akorát ke kafi. Ahoj Y.


Umbratica
02. 10. 2017
Dát tip

Už za ten první popis situace bych dala velký tip. - Ty postřehy jsou kouzelné. Ale i jako sourodě nesourodý celek to působí velmi dobře.

A ještě poznámečka k té existenciální "vrženosti"(do něčeho) - Pokud to ještě není vyvrženost,je to pořád dobré.


Gora
02. 10. 2017
Dát tip

Hořký měsíc je zajímavý film, Polansky myslím?

S dětmi /Adélka a spol./ jsi uzavřel smír?

Až padnu jako podťatý strom, nechám si předčítat tvé minatury:-)


Andelka2
02. 10. 2017
Dát tip

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru