Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha - Čím je mi divadlo?

09. 04. 2002
1
0
2778
Autor
Meggie

....použila jsem úvahu, kteoru jsem psala ve škole...snad se bude líbit......všem, nejen těm podobně \"zabouchnutým\" do vůně jeviště a prken, co zanmenají svět....

Čím je mi divadlo

Kdybych měla popravdě říct, čím je mi divadlo, musela bych říci: Divadlo je mi téměř vším. Ale právě to “téměř” naznačuje, že úplně vším mi není.Ostatně, myslím si, že nikdo nemůže s čistým svědomím tvrdit, že je mu divadlo úplně vším, ani herci nebo režiséři. Protože kam by se potom poděla například láska nebo zdraví?

Ale pro mne, žákyni literárně – dramatického oboru ZUŠ je divadlo opravdu mnoho. Do tohoto zájmového kroužku chodím už od druhé třídy a musím přiznat,že mne nejen ještě neomrzel, ale naopak mě baví čím dál tím více. Doslova jsem se úplně zamilovala do únavných zkoušek, které někteří nemají vůbec rádi. Je úžasné, když vidíte, jak vám přímo pod rukama vzniká nové představení. Tento pocit ovšem vůbec nic není proti napětí a trémě před premiérou, nadšením během hry, nostalgie při derniéře, ale hlavně to nic není proti úžasnému, nepopsatelnému pocitu při závěrečném potlesku a děkovačce. Je to naprosto povznášející pocit, který ve vás ještě hodně dlouho zůstane. A v tu chvíli máte dojem, že ty hodiny úmorných zkoušek a práce kolem vůbec za to stály. Protože když vidíte, že jste diváka oslovili, sdělili mu to, co jste chtěli a on odchází z hlediště spokojený, zjistíte, že jste mu dali nejen kousek sebe, své duše, ale hlavně, že divadlo bylo, je a i nadále zůstane nadpozemským poutem mezi hledištěm a jevištěm, mezi lidmi.

Divíte se mi, že mým vysněným povoláním je herečka?


815_0
11. 08. 2003
Dát tip
Jakobys mi z duše mluvila - znám to všechno - ale herectví považuji jen za jednu z mnoha možností toho, čím budu...:-) Za zpracování TIP a - je fain, že píšeš tak, že to jde vydat - když jsem psal 1 kompozici na gymplu o Anglině, na téma "Denní povinnosti" jsem psal úvahu o smyslu Života, ze který pak před třídou (v době mý nepřítomnosti) citovala. ((Fakta: Sic líbivé a mírně radikální - za 3 - chybyčky + odchýlení od tematu)) Druhá kompozice byla mnohem zajímavější - po nevyužití půlměsíčního času na přípravu 6ti temat mě ráno v autobuse cestou do školy v osudný den osvítila originalita a jedno tema jsem měl vymyšlený - naštěstí bylo vybraný, takže jsem dostal možnost zpracovat tema "Mnoho lidí v dnešní době trpí stresem" formou dopisu na rozloučení (nakonec k obhajobě vulgarismů nepomohly ani uvozovky nahoře, který tomu všemu předcházely...) Text hodně ostrej, kritizující společnost a - myslím, že Mrs měla dost práce se zjičťováním významu všech těch pochybnejch slůvek a slovních spojeních..:-))) ((Hodnocení - s úsměvem za 4 - odchýlení od tematu, výrazy, které si "nemohu dovolit" + originalita a lichotka, že se s tím za celou svojí kariéru nesetkala + když si to četli ostatní profesoři, kterým to předložila - všichni nechápali a na chodbách na mě koukali svýma možná trochu vystrašenýma a ustaranýma očima... Každej píše o tom, co zná - někdo se učí, někdo přemejšlí (přijímám narážky typu - "někdo za 2, Ty za 4 - je to smutný, ale ovládání jazyka se moc nepočítá...) :-))) Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal - úúúlet :-) Promiň a na závěr - již avizovaný TIP

Perchta
30. 12. 2002
Dát tip
Di do toho :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru