Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šašek a Blázen

10. 04. 2002
8
0
1796
Autor
Kami

Šašku, vrať mi korunu. Poroučí Blázen povýšeným hlasem.

K čemupa ti je? Co si za ni pořídíš? Pouhá koruna. Kdybys do ní alespoň udělal díru, viděl bys skrz ni svět. Ale takhle... Odpovídá pohrdavě Šašek.

Budu mít o korunu víc... Na to hrdě Blázen.

... o kolečko víc... Se smíchem mu skáče do řeči Šašek.

Dej sem mou korunu!!! Říká s důrazem na \"dej\" Blázen.

Pro korunu by si nechal vrtat koleno. Šeptá Šašek. Jsi jako malé dítě, Blázne. Dej, dej, dej... Chci, chci, chci... Pitvoří hlas. A napadlo tě, k čemu je taková koruna dobrá? Podívej, jak se koulí. Ty, Blázne, si s ní vydržíš hrát dlouhé hodiny... no, jako dítě...

Blázen nedokáže spustit oči z lesklého předmětu. Lačně natahuje ruku. Šašek ho třepl přes prsty. Blázen zlostně dupl nohou. Dej mi...!

Já vím, korunu... Ale počkej – neskončil jsem. Koruna je skvělý předmět. Má totiž dvě strany – rub a líc – a je jenom na tobě, co bude rub a co líc, co bude dobré a co špatné... Potom si s ní můžeš hodit... A mince letí do vzduchu. Šašek obrací minci na hřbetu ruky a mračí se. Nedobré věci mě čekají. Blázne, hoď si taky. Vtiskne Bláznovi korunu do dlaní.

Bláznovi září oči. Házet s ní? To nemyslíš vážně? Posvátně drží korunu v mističce dlaní. Já přeci vládnu téhle Zemi..., koruna mi dává moc. Jsem silný! Klade si minci na hlavu a se zády jako pravítko usedá na trůn.

Nečeká nás nic dobrého... Mumlá Šašek a vytahuje z kapsy svou vlastní minci. Zkoumavě ji prohlédne a vrátí zpět. Opouští Bláznův palác a míří k šibeničnímu vrchu.


zagori
26. 05. 2002
Dát tip
NEhledám tam náhodou (ostatně jako všude) kdekdo kdeco, co tam vůbec ani není???

Kami
26. 05. 2002
Dát tip
Tam toho je! :o)

zagori
26. 05. 2002
Dát tip
NO jasný ale můžu říct že tam vidím kritiku toho jak se nám zdražuje voda a jistě se najde pár "intelektuálů", kteří to s chutí potvrdí. Já když vidím co všechno občas někdo najde u mě, tak se až divím jak skvěle reflektuji společenské problémy :o)

Amanda
29. 04. 2002
Dát tip
Zvlastni...moc se mi libilo...

Dabi
10. 04. 2002
Dát tip
A slintá Šašek jako Boleček ? Líbí se mi to totiž :o) Máš můj t*

Co se to s vámi děje, lidičky zlatý? Samá deprese, všude samý smutný rozjímací díla! To vás tak berou ty blížící se volby nebo co? Buďte v klidu, následujte instinkt, volte jelena a budete mít klid! Protože jelen, to je lesa pán. *

Toxman
10. 04. 2002
Dát tip
Korunky séééém (no taky si občas připadám jako blázen :-)))

Danny
10. 04. 2002
Dát tip
:) ***

A co takhle: ZNIČIT KRTKA! (?) To říkal ten pán v televizi a měl přitom v ruce flašku s lebkou a zkříženými hnáty, asi chtěl krtka opít jamajským rumem, a krteček se ho bál, jenže! Jenže! My informovaný dobře víme, že krtek je škůdce, ať už má kalhotky nebo chodí nahatej!!! Tak a máte to.

Helča
10. 04. 2002
Dát tip
Jojkz - chmurné? A já se u toho usmívala :) *

lidka
10. 04. 2002
Dát tip
no, úplně mi to nesedlo, nějak mi tam chybělo přesvědčivější vypointování... za korunu droždí. eskymo za korunu na klacku. s čedokem za kačku. koruna koruna koruna dvacet...blázni, šašci, nevím budeme pak zpívat euro, euro, euro, dvacet?

Kastel
10. 04. 2002
Dát tip
Proč chmurné - všechno záleží na úhlu pohledu :o) T P.S. a jak to bylo s polednicí ?

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjůůůůůůůůůůůůůůů...to je pěkně drsný...tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru